hirdetés

A cukrozott üdítőitalok veszélyei

Egy svéd tanulmány szerint a napi kettőnél több (cukrozott) üdítőital emeli a férfiak szívelégtelenségének kockázatát.

hirdetés

A  Heart című folyóiratban 2015. november 2. - án megjelent svéd vizsgálat eredményei ismételten igazolták, hogy a cukrozott üdítőitalokat fogyasztó személyeknél  - jelen vizsgálatban férfiakban - emelkedik a szívelégtelenség (heart failure, HF) kockázata Rahman I, Wolk A, Larsson SC. The relationship between sweetened beverage consumption and risk of heart failure in men. Heart. Published online November 2, 2015; DOI:10.1136/heartjnl-2015-307542.

Mára már széles körben elfogadott, hogy a cukrozott italok – akár kis mennyiségű - rendszeres fogyasztása 30%-kal emelheti a kardiovaszkuláris (CV) megbetegedések számát, mint azt a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) több tízezres mintán végzett megfigyelései alapján megállapította. Dr. Quanhe Yang (Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, GA) és munkatársai szerint az USA-ban a felnőtt lakosság a napi kalóriamennyiség 14-15%-át a hozzáadott cukrokból nyeri, melynek jelentős része a cukrozott üdítőitalokból, kisebb része a magvas desszertekből, gyömölcsitalokból, cukorkákból ered.  Ha a bevitt kalória 10-25%-a származik a hozzáadott cukrokból, akkor a kardiovaszkuláris mortalitás kockázata 30%-kal emelkedik (HR: 1,30, 1,09-1,55), amennyiben viszont a hozzáadott cukrok részesedése 25% fölött van, akkor erősen szignifikánsan emelkedik a várható CV mortalitás aránya (HR: 2,75, 1,40-5,42, p = 0,004).

Nincs egyetértés a különféle tudományos társaságok között az általuk még megengedett napi cukorfogyasztás tekintetében. A legszigorúbb az American Heart Association (AHA) javaslata: a hozzáadott cukrokból kevesebb, mint napi 100 kalóriát (a napi összes kalória kb. 5%-át) enged meg nők, és napi 150 kalóriát (a napi összes kalória kb. 7,5%-át) enged meg férfiak számára.

A legújabb svéd vizsgálatban több mint 42 000 olyan felnőtt (45 és 79 év közötti) férfi szerepelt, akik napi legalább két cukrozott üdítőitalt fogyasztottak rendszeresen. Az adatok a svéd Cohort of Swedish Men (COSM) regiszterből származtak. A férfiakkal 1997-ben kérdőíveket töltettek ki, melyek a táplálkozással, fizikai aktivitással, életmóddal kapcsolatos kérdéseket tartalmaztak. Egy italnak a 200 ml-nyi mennyiséget nevezték, a tiszta gyömölcsitalokat nem vették számításba. A vizsgálatban résztvevő férfiakat átlagosan 11,7 évig tudták követni, melynek során 4113 eseményt jegyeztek fel: ebben 3604 kórházi felvétel és 509 halál szerepelt. Többváltozós igazítás után szignifikáns összefüggést lehetett megállapítani a HF kockázat növekedése és a naponta elfogyasztott kettő, vagy több üdítőital elfogyasztása között az üdítőket nem fogyasztókhoz képest (HR: 1,23, 95%CI 1,12-1,35). Egyéb italok fogyasztásával, a dohányzással, a túlsúlyos testtömeggel és a 65 év feletti életkorral nem találtak szignifikáns összefüggést.

A svéd megfigyeléses tanulmánynak a szerzők szerint is jócskán vannak korlátai, pl. a megkérdezettek maguk válaszoltak a táplálkozásukkal kapcsolatos kérdésekre, nem gyűjtöttek egyszerű biomarkareket sem (pl. vérnyomás, vércukor, inzulin), és ok-okozati összefüggés nehezen megállapítható. A vizsgálat eredményeit nem lehet alkalmazni más országok más életkorú populációira, és nőkre sem. Ugyanakkor megállapították, hogy a cukrozott italok fogyasztásának gyakorlata Svédországban kb. megegyezik a többi európai országéval, de mindenesetre alacsonyabb, mint az USA-ban.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. Martinez-González és Dr. Ruiz-Canela (University of Pamplona és Institute of Health Carlos III, Madrid, Spanyolország) kifejtették, hogy érdekes módon alig foglalkoznak tanulmányok a HF kockázat és bizonyos táplálkozási faktorok közötti összefüggések vizsgálatával, holott a kardiovaszkuláris epidémia lassan az egész világra kiterjed, például az Egyesült Királyságban legkevesebb félmillió ember él HF-el. A HF-ben szenvedők életkilátásai jelentősen rosszabbak egészséges társaikénál: 5 évig csak 50%-ban, 10 évig csak 10%-ban maradnak életben. A HF jól ismert kockázati faktorai az obezitás és a 2-es típusú diabetes, de ezek csak részben magyarázzák meg a az ateroszklerotikus lerakódásokat és a szív struktúrájának és funkcióinak gyengülését. Az obezitásért és a 2-es típusú diabetesért viszont jelentős mértékben felelősek a táplálkozási szokások.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire from Medscape

2. Heart

3. JAMA Internal Medicine

4. Heartwire from Medscape 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.