hirdetés

A flavonoidok jótékony hatása sclerosis multiplexben

Egy új vizsgálat eredményei szerint a kakaó fogyasztása hatásosan enyhíti a fáradékonyságot relapszáló remittáló sclerosis multiplexben.

hirdetés

A mentális és fizikai fáradtság és a fáradékonyság igen gyakori sclerosis multiplexben, a betegek közel 90%-ánál tapasztalható. Negatív hatással van az életminőségre, de nagyon nehéz kezelni. Számos kutatásban kísérelték meg a gyógyszeres kezelést és az egyéb stratégiákat, melyek közül leginkább a testedzés vezetett némi eredményre. Mivel a krónikus fáradtság-szindrómában szenvedő betegekben a magas antioxidáns – és flavonoid tartalmú, legalább 70%-85%-os kakaótartalmú fekete  csokoládé fogyasztása után enyhült a fáradtság és javult az alvás minősége, a kutatók úgy gondolták, hogy a flavonoidok hatásosak lehetnek sclerosis multiplexben is.

A Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -ban online megjelent 6 hetes kis létszámú, kettős vak „megvalósíthatósági” vizsgálatba átlagosan 44 ± 10 éves, RRMS-ben szenvedő beteget vontak be. A résztvevőknél a vizsgálat megkezdése előtt három hónappal nem jelentkezett relapszus, a tünetek sem változtak, fáradtságuk a Fatigue Severity skálán a 4 és 7 fokozat közé esett. 19 betegnek magas- , 21 beteg alacsony flavonoid-tartalmú kakaóporból kellett egy bögrényi reggeli italt készítenie – éjszakai éhezés után – meleg rizs-tej hozzáadásával. Az ital elfogyasztása után még 30 percig nem volt szabad a szokásos gyógyszereiket sem bevenni. Egyéb táplálkozásuk az eddig megszokott módon folytatódott. A betegeknek naponta háromszor kellett osztályozniuk egy 1-től 10-es skálán a fáradtságukat. Dr. Shelly Coe (Oxford Brookes Centre for Nutrition and Health, Anglia) és munkatársai a kiinduláskor és a 6. héten megmérték, hogy a betegek adott idő alatt mekkora távolságot képesek gyalogolni. A fizikai fáradtságot a Neuro-QOL segítségével, a kognitív fáradtságot az Adult Memory and Information Processing Battery (AMIPB) segítségével mérték. A résztvevőknek ezeken kívül ki kellett tölteniük a fizikai aktivitásra, az életminőségre, a szorongásra és a depresszióra vonatkozó kérdőíveket is. A gyulladásos markereket is mérték a szérumban.

Hat hét után a Neuro-QOL-lel mérve a magas flavonoid-tartalmú kakaót ivók (19 fő) közül 11-nél enyhén javult a fáradtság, az alacsony flavonoid-tartalmú kakaót ivók (21 fő) közül viszont csak 8-nál  (hatás mértéke = ES: 0,04, 95%CI 0,40-0,48). Ugyanakkor mérsékelten javult a fáradékonyság a hat perces gyaloglási próba szerint (hatás mértéke, ES: 0,45, 95%CI 0,18-1,07). A betegek beszámolói szerint a magas flavonoidot fogyasztók fájdalmai is jobban enyhültek. Az AMIPB-vel mért  kognitív teljesítmény az intervenciós (magas flavonoid tartalmú kakaót fogyasztó) csoportban csak 1 betegnél javult, a kontroll (alacsony flavonoid tartalmú kakaót fogyasztó) csoportban egy betegnél sem változott. A 6 perces járási távolságot a magas flavonoid csoportban jelentősen, 34 méterrel nőtt, a kontroll csoportban viszont csak 11 méterrel.

A magas flavonoid csoport kb. 18 gr flavonoid-gazdag kakaóport fogyasztott, tehát egy relatíve kis adag is segíthet a sclerosis multiplexes betegek fáradtságán és egyéb tünetein.

Dr. Paolo Ragonese (Department of Experimental Biomedicine and Clinical Neurosciences, University of Palermo, Olaszország) szerkesztőségi közleményében megjegyezte, hogy a tanulmány eredményei ígéretesek, és egy fázis 3, jól kialakított, randomizált, kontrollált, hosszú idejű vizsgálatot kellene indítani a kérdés további tanulmányozására.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. Journal of Neurology, Neurosurgery& Psychiatry

3. Journal of Neurology, Neurosurgery& Psychiatry

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.