hirdetés

A kávé felére csökkentheti a halálozást HIV- és hepatitis C-fertőzésben

Számos vizsgálat foglalkozott a kávé kedvező egészségi hatásaival, ám HIV-infekció és hepatitis C egyidejű fennállásakor az előny még nagyobb. 

hirdetés

A most megjelent közlemény szerzői naponta legalább három csésze kávé fogyasztását javasolják,amivel felére csökkenthető az összegzett mortalitás.

A kutatók azt is megállapították, hogy a dohányzásról való leszokás tovább javítja a betegek túlélését, még azután is, hogy a hepatitis C vírust (HCV) sikerült eliminálni a szervezetükből.

A dr. Dominique Salmon-Céron által vezetett munkacsoport a Journal of Hepatology című lapban hozta nyilvánosságra eredményeit.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint jelentős azon személyek száma, akiknél a HIV- és hepatitis C-infekció egyidejűleg van jelen. A HCV eradikálására jelenleg már hatásos kezelési módok állnak rendelkezésre.

A halálozási arány azonban még akkor is jelentősen meghaladja az átlagpopulációban regisztrált értéket, ha az egyidejűleg HIV-vel is fertőzött személy szervezetéből teljesen sikerül eradikálni a HCV-t, ami felgyorsítja az öregedés folyamatát, s ezzel rosszindulatú daganatokra, diabéteszes szövődményekre, májbetegségre és kardiovaszkuláris eseményekre hajlamosíthat. A szerzők szerint a kávé − melyet az Egyesült Államok felnőtt lakosságának több mint fele napi rendszerességgel fogyaszt − hozzájárulhat a halálozási kockázat csökkentéséhez. Ebben a kávéban található vegyületeknek, köztük a polifenoloknak van jelentős szerepe, melyek csökkentik a gyulladást, emellett a vizsgálatok májvédő hatásukat is igazolták.

A korábbi vizsgálatok a kávéfogyasztást összefüggésbe hozták a csökkent mortalitással. De ez az első olyan vizsgálódás, amely azt kutatta, hogy a kávéfogyasztás miként befolyásolja az egyidejűleg HIV- és hepatitis C infekcióban is szenvedő betegek egészségi állapotát.

A mostani vizsgálatban a kutatók az ANRS CO13-HEPAVIH kohorsz 1028 felnőtt korú betegének adatait elemezték (ez a francia regiszter gyűjti a HIV-HCV-koinfekcióban szenvedő betegek adatait). A vizsgálat részeként a résztvevők évente kérdőívet töltöttek ki, melyben számot adtak egészségi állapotukról és életmódjukról. A mediánértékben 5 éves utánkövetés alatt 77-en haltak meg közülük. Vezető haláloknak bizonyultak a HCV-vel összefüggő betegségek, az AIDS-től és HCV-től független rosszindulatú daganatok, valamint az AIDS.

A vizsgálatba való belépéskor a résztvevők 26,2 százaléka számolt be arról, hogy naponta legalább három csésze kávét fogyaszt.

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata 80 százalékkal csökkent azon betegek esetében, akiknél a HCV-eradikáció eredményes volt, és a dohányzásról való leszokás tovább csökkentette ezt a rizikót. Legalább napi három csésze kávé fogyasztása az összegzett halálozás 50 százalékos csökkenésével társult még akkor is, ha a szerzők figyelembe vették a HCV-eradikáció előnyös hatását. A fenti korreláció az egyéb befolyásoló tényezők számításba vételét követően sem veszített érvényességéből, mint amilyen például nem dohányzó státusz és a hosszú távú partnerkapcsolat.

A szerzők szerint eredményeik a pozitív életstílus és a magatartásváltoztatás jelentőségére világítanak rá HIV-HCV-koinfekció eseteiben, még a HCV-fertőzés eradikálását követően is.

„Azt hiszem, pontosabban kellene monitorozni a kávéfogyasztást csakúgy, mint más magatartási tényezőket, például az alkoholfogyasztást, a dohányzást és a fizikai aktivitást – magyarázza dr. Salmon-Céron. − Olyan módszereket kell javasolnunk a betegek számára, melyekkel kedvező irányba befolyásolhatják életmódjukat. Megfelelőnek tartjuk, hogy azok a betegek, akik nem tolerálják a nagyobb mennyiségű kávéfogyasztást, mérlegeljék napi néhány csésze koffeinmentes kávé fogyasztását.

A jövőben vizsgálni kell kávékivonatok és más gyulladáscsökkentő vegyületek hatását olyan betegek esetében, akiknél HIV- és HCV-fertőzés is fennáll egyidejűleg.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.