hirdetés

A kávéfogyasztás védhet a Parkinson-betegséggel szemben

Számos adat utal arra, hogy a kávéfogyasztás védelmet nyújthat a Parkinson-betegség kialakulása ellen. Most azt keresték, hogy a kávé melyik összetevője okozhatja a neuroprotektív hatást.

hirdetés

A Parkinson-betegség progresszív neurodegeneratív kórállapot, mely jelen tudásunk szerint nem gyógyítható, csupán tüneti kezelési módok állnak rendelkezésre. Az sem tisztázott, hogy egyes személyeknél miért alakul ki a betegség, míg másoknál nem. Mindazonáltal bizonyos neurológiai elváltozásokat sikerült már azonosítani. Az egyik ilyen alapvető változás az olyan kóros szerkezetű fehérjék felszaporodása az agyban, melyek elősegítik a sejthalált, ami végül parkinsonos tünetek megjelenéséhez vezet. A kóros protein az alfa-szinuklein, mely összecsapódva Lewy-testek kialakulását eredményezi. Az alfa-szinuklein neuronról neuronra terjedve az agy különböző régióit károsíthatja.

Az évek során több vizsgálat felvetette, hogy a kávéfogyasztás segítséget nyújthat a Parkinson-betegség kivédésében. Az azonban továbbra is kérdés maradt, hogy a protektív hatásban a kávé mely komponensei játszanak szerepet, hisz egyes kutatások például azt jelezték, hogy Parkinson-betegség modelljében a koffeinmentes kávé is védelmet nyújtott a neurodegenerációval szemben.

A kávé több száz vegyületet tartalmaz, melyek egymással potenciálisan kölcsönhatásba lépve részt vesznek a szervezet kémiai folyamataiban. Az ezzel kapcsolatos kutatások mostanában egyre inkább az eikozanoil-5-hidroxitriptamidra (EHT) fókuszálnak.

Az EHT a szerotonin zsírsavszármazéka, mely a kávébab viaszos héjában található meg. Nem áll összefüggésben a koffeinnel, és korábbi vizsgálatokban már felvetődött neuroprotektív és gyulladáscsökkentő hatása.

A Rutgers Robert Wood Johnson Medical School Institute for Neurological Therapeutics kutatói nemrégiben közölték ezzel kapcsolatos munkájukat a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című lapban. Kutatásukban elsősorban arra keresték a választ, hogy a koffein és az EHT képes-e együtthatni a Parkinson-betegség kivédésében. Ehhez kíséreti egereknek különböző dózisokban koffeint és EHT-t adagoltak, egyes állatokban csak egyiket vagy másikat, míg más állatoknak a két vegyületet együtt, majd megvizsgálták, hogy változott-e az alfa-szinuklein lerakódásának a mértéke. Azt találták, hogy külön-külön adva a két vegyület egyike sem fejtett ki kedvező hatást. Azoknál az egereknél azonban, akik EHT-t és koffeint is kaptak, jelentősen csökkent a kóros protein lerakódása. Azt is megfigyelték, hogy a két vegyülettel együttesen kezelt állatok jobban teljesítettek a viselkedési tesztekben.

Tekintettel arra, hogy jelenleg semmilyen módszer nincs a kezünkben a Parkinson-betegség progressziójának a lassítására, a most nyilvánosságra hozott eredmények új lendületet adhatnak a gyógyszerkutatásoknak.

Az első kedvező tapasztalatok birtokában újabb vizsgálatok szükségesek többek között annak tisztázására, hogy milyen dózisok szükségesek a jótékony hatás eléréséhez.

„Az EHT olyan vegyület, mely különböző kávéfajtákban megtalálható, mennyisége azonban változó. Fontos, hogy megfelelő mennyiségben és megfelelő arányban alkalmazzuk ezeket a vegyületeket, máskülönben kedvezőtlen egészségi hatások is jelentkezhetnek” – figyelmeztet a vizsgálat vezetője, M. Maral Mouradian.

A kávé összetett anyag, így a kutatók nem tartják valószínűtlennek, hogy a kávé más összetevője is szerepet játszhat a kedvező hatásban.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.