hirdetés

A késői terhesség veszélyei

Bár a fejlett társadalmakban az első szülés mind későbbi életkorra tolódik, a vizsgálatok továbbra is ennek veszélyeit támasztják alá.

hirdetés

A humángenetikusok hosszú ideje tudják, hogy az anyai életkor növekedésével meredeken emelkedik az öröklődő betegségek aránya: 40 éves kor fölött a terhességek harmadában észlelhető embrionális kromoszómális defektus, ami leggyakrabban aneuploidia vagyis a kromoszómák egyenlőtlen megoszlása a petesejtben (ilyenkor a petesejt az alap kromoszómaszámtól eltérő számú kromoszómát tartalmaz). Oka pedig, hogy a kromoszóma két azonos genetikai információt tartalmazó szárát, a kromatidákat összetartó kohenzimek destrukciója a petesejt idősödésével. (A kromoszómákat összetartó fizikai kapcsolat a születés előtt jön létre, ám a kohezin segítségével fenn kell maradnia egészen a peteérés előtti megkettőződésig, amely évtizedekkel később lehet). Az anyai életkor előrehaladtával a kohezin csökkent szintje azt eredményezi, hogy a kromoszómák csapdába esnek, és nem képesek megfelelően kettőződni, ami hibás kromoszómaszámhoz vezethet.

A Carl Gustav Carus egyetemi klinika (Drezda) munkatársai évekkel ezelőtt egérmodellekben azt tapasztalták, hogy a kohezinek már az embrionális petesejt fejlődése során kialakulnak és a későbbiekben nem újulnak meg, így a korfüggően kialakuló aneuploidiát a kohenzin molekulák lassú destrukciójának tulajdonították.

Sarka Lisonkova (University of British Columbia, Vancouver) pedig egy retrospektiv, populáció alapú kohorsz vizsgálatban 828269 állapotos nő adatait elemezve, úgy találta, hogy az anya 39 éves kora után a magzatok halálozása exponenciálisan nő, 40 éveseknél 1,2-szer 50 évesekben 3,4-szer magasabb, mint az összehasonlításként használt 25 és 29 éves korcsoportban.

Az anyai életkor és az újszülött súlya között azonban már egyáltalán nem ilyen egyértelmű az összefüggés, derül ki Alice Goisis és munkatársai (London School of Economics and Political Science) egy 124098 (1987-2000 között született) gyermek adatait tartalmazó finn populációs regiszter retrospektiv kohorsz vizsgálatából. A statisztikai torzítás kiküszöbölésére azonos szocioökonomiai státuszú, de különböző életkorú nőket hasonlítottak össze: az egyes családok között valóban találtak eltérést, de egyazon nő különböző terhességei között nem. A többször szült nőknél a magasabb életkor nem befolyásolta az újszülött súlyát és nem növelte a koraszülés veszélyét. Összességében a 40 éves nőknél 4,4 %, míg a 25-29 évesekben 2,2% a kis súllyal született csecsemők aránya. A különbséget az egyéni életkörülmények és életmód eltéréseivel magyarázzák.  

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.