hirdetés

A laktózintolerancia védhet a ráktól – de miért?

Nature című lapban most megjelent tanulmány szerint a laktózintoleranciában szenvedők körében kisebb a tüdő-, emlő- és petefészekrák előfordulásának kockázata.

hirdetés

A korábbi vizsgálatok azt jelezték, hogy a Föld egyes régióiban igen nagy különbségek mutatkoznak az emlő- és petefészekrákok előfordulását tekintve. Ismeretes például, hogy az emlő- és petefészekrák incidenciája Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és a skandináv országokban a legnagyobb, Kelet- és Közép-Afrikában pedig a legkisebb.

Az ikervizsgálatok és a bevándorló populációk vizsgálata arra utal, hogy az incidenciában észlelhető különbségek inkább környezeti, mintsem genetikai vagy etnikai faktoroknak tudhatók be. Az ezzel kapcsolatos kutatások azonban nem hoztak egybehangzó eredményeket.

A Lund Egyetem most közzétett vizsgálatában némiképpen eltérő szemszögből szemlélték a kérdést, amikor a tejtermékek fogyasztása és a rákgyakoriság közötti összefüggéseket elemezték. Arra keresték a választ, hogy a tejben és tejtermékekben szegény étkezés védi-e a laktózintoleranciában szenvedő betegeket az emlő-, petefészek- és tüdőrák kialakulásával szemben.

A vizsgálatot vezető Jianguang Ji professzor így számol be vizsgálatukról: „Két svédországi adatbázisból 22788, laktózintoleranciában szenvedő beteget azonosítottuk és vizsgáltuk ebben a csoportban az említett ráktípusok előfordulását. Azt találtuk, hogy szignifikánsan ritkábban fordul elő tüdő- (standardizált incidenciaarány [SI] = 0,55), emlő- (SIR = 0,79) és petefészekrák (SIR = 0,55) ebben a csoportban, szemben a laktózt toleráló személyekkel – származási országtól és nemtől függetlenül. A testvérek és a szülők körében azonban nem mutatkoztak különbségek az általános populációhoz képest. Ez arra utal, hogy a laktózintoleranciához társuló kisebb rákkockázat a táplálkozással állhat összefüggésben.”

A vizsgálat vezetője ugyanakkor rámutat, hogy „helytelen lenne azt a következtetést levonnunk, hogy a tej a rosszindulatú daganatok kockázati tényezője lenne”. Előfordulhat, hogy az összefüggést a kevés tejfogyasztáshoz kapcsolódó kisebb kalóriabevitel magyarázza, vagy a növényi alapú tejpótló italok valamelyik alkotóeleme felelős a laktózintolerancia és a rákkockázat közötti negatív összefüggésért.

„Kellő óvatossággal kell értelmeznünk ezeket az megállapításokat, mivel a kapott adatok nem elégségesek ok-okozati korreláció kimondásához – figyelmeztet Jianguang Li. – További kutatások szükségesek azon tényezők azonosítására, melyek magyarázhatják a megfigyelt korrelációt.”

A tejfogyasztás és a rákkockázat között valóban összetett korreláció állhat fenn. A Lund Egyetem egy 2012-es vizsgálata szerint a tejfogyasztás védelmet nyújthat a vastagbélrák progressziójával szemben. A kutatócsoport akkor arra a következtetésre jutott, hogy a tejben lévő egyik fehérje lassítja a vastagbélráksejtek növekedését és elősegíti a DNS-hibák kijavítását.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.