hirdetés

A leszokást követő hízás kevésbé árt, mint a dohányzás

A dohányzás abbahagyásának a kardiovaszkuláris események kockázatára gyakorolt kedvező hatását a leszokást gyakorta követő hízás alig befolyásolja, közölte egy svájci kutatócsoport.

hirdetés

Sok erős dohányos bevallja, főleg a hölgyek, hogy azért nem tudja és nem is akarja letenni a cigarettát, mert fél attól, hogy elhízik, és akkor kénytelen kicserélni a ruhatárát. Ez a gond nem megalapozatlan, mert sok egykori dohányos tapasztalja, panaszolja a gyors és megállíthatatlan hízást, ami miatt gyakorta ismét elkezdi a cigit szívni, és az egészségügyi ártalom tovább fokozódik.

A szakorvosok körében is voltak olyan hangok, hogy ha az egyik cigarettáról a másikra gyújtó ember, kiváltképp a cukorbeteg, abbahagyja a dohányzást, a testsúlya hirtelen megnő. Az obezitás is a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője, cukorbaj esetén további anyagcseregondokat jelenthet, és az így belépő kockázat tényező akár ellensúlyozhatja is azt az előnyt, amit a nemdohányzástól reméltünk, vélik sokan.

Tény, hogy ezt az érvet pontos adatokkal eddig nem lehetett cáfolni, ezért nagy jelentősége van a JAMA cikkének, mely gondos vizsgálatokkal keresett választ erre a kérdésre. Carole Clair doktornő, a svájci Lausanne-i Egyetem munkatársa nemzetközi munkacsoportjával amerikaiak adatait dolgozta fel.

Amikor a II. világháború után a vezető szakorvosok érzékelték, hogy békeidőben a legtöbb haláleset a szív- és érbetegségek következménye, elindult a Framingham Heart Study. Évizedekkel később fiatal felnőttek megfigyelésével kívántak újabb adatok szerezni ezen a területen, s megszervezték a Framingham Offspring Study vizsgálatfolyamát, melybe a Framingham Study résztvevőinek gyermekeit igyekeztek bevonni, mert ezáltal többféle tanulmányra nyilt lehetőség.

A most közölt dolgozat azzal foglalkozik, hogy felnőttek szív-ér rendszeri morbiditását és mortalitását hogyan befolyásolja a dohányzás abbahagyása, illetve az esetleg azt követő testsúlynövekedés. Külön foglalkoztak azokkal, akik cukorbetegségben is szenvedtek, mivel voltak olyan föltételezések, hogy a diabéteszes betegek kiemelten érzékenyek ilyen szempontból.

A vizsgált személyeket 1984 és 2011 között vonták be a tanulmányba. Négyévenként ellenőrizve följegyezték, hogy ki az, aki még cigarettázik; ki az, aki 4 éve abbahagyta; ki az, aki már 8 esztendeje nem dohányzik; illetve kik a nemdohányosok. A cukorbetegséget eleve nyilvántartották, és azt is, hogyan alakult valamennyi vizsgált személy testsúlya.

Az amerikaiak súlya a dohányzás abbahagyásakor fél éven belül átlagosan 3–6 kg-mal növekszik. Ebben a tanulmányban a cigarettáról való lemondás első 4 éve alatt a cukorbetegek átlagosan 3,6 kg-mal lettek súlyosabbak, a diabéteszben nem szenvedők 2,7 kg-ot híztak. A 3251 vizsgálati alany megfigyelésének átlagos időtartama 25 év volt. A teljes csoportban kardiovaszkuláris esemény 631 esetben fordult elő.

A szív- és érbetegségek megjelenése életkor és nem szerinti csoportosításban a cukorbetegségben nem szenvedők körében, a dohányzókéhoz képest alacsonyabbnak bizonyult a nemdohányzók csoportjában, vagy azoknál, akik éppen most vagy már korábban abbahagyták a cigarettázást. A szív- és érbetegségek kockázati tényezőit is figyelembe vevő statisztikai értékelés szerint a dohányzókhoz képest a nemdohányzók vagy a cigarettázást abbahagyók kardiovaszkuláris kockázata 53-54%-kal csökkent, és ezt az előnyt a testsúly növekedése csak minimálisan befolyásolta.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.