hirdetés

A nyaki verőér falvastagságának jelentős fokozódása egészséges személyeknél

A carotis intima-media vastagságának akut növekedése

Nem új megállapítás, hogy az atherosclerosis súlyosbodásával párhuzamosan egyre kifejezettebb mértékben vastagszik az artériák fala. A bizonyítékok azonban inkább a kórfolyamat fázisos, mintsem a lineáris előrehaladása mellett szólnak. A progresszió nem lineáris jellegének legfőbb oka, hogy vérzések alakulnak ki a verőerek falán belül – bár erre vonatkozóan egyelőre alig rendelkezünk adattal. A boncolási anyagok elemzése szerint előrehaladott atherosclerosis kapcsán az esetek 77%-ában mutatható ki korábbi bevérzés, míg a falmegvastagodások mindössze 6%-ában. Mindezek alapján a vérzésnek szerepe lehet az atherosclerosis súlyosbodásában. Az artériafal bevérzéseivel összefüggésben arról is beszámoltak, hogy az idő előrehaladtával nagyobb fokú lumenszűkület alakul ki, mint bevérzések nélkül.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
R. Meijer, S. Störk, G. Evans, D. Grobbee, M. Bots
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.