hirdetés

A Panax ginseng hatása a sugárzás-indukált tüdőkárosodásra

Állatkísérletes modellben a ginzeng-kivonat jelentős mértékben csökkentette a sugárzás okozta citokin felszabadulást és gyulladást a tüdőben.

hirdetés

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben, mely az Európai Gyógyszerkönyv honosítása, a hivatalos drogok listájában szerepel számos újonnan felvett gyógynövénnyel együtt a ginzenggyökér (ginseng radix) Panax ginseng Meyer is. A több támadáspontú fitoterápia hasznosságát és kockázatát ma már randomizált vizsgálatokkal kutatják. Egyben új indikációs területeket is keresnek. A Phytotherapy Researchben megjelent tanulmány a Panax Ginseng kivonat (PGK) módosító hatását vizsgálja a sugárzás-indukált korai tüdőkárosodásra az oxidatív stressz szintjén, a citokin expresszióban, továbbá a magas dózisú röntgensugárzással kezelt egerekből származó tüdőszövet hisztopatológiájában bekövetkező korai változások mérésével. Az egereket előzetesen 25, 50, és 100 mg/kg dózisú ginzeng-kivonattal kezelték orálisan négy egymást követő napon. A mellkasukat 15-Gy röntgensugárzásnak tették ki egy órával az utolsó, 4. napi gyógynövény extraktum beadása után. A 50 és 100 mg/kg PGK-s előkezelések szignifikánsan gátolták a lipid-peroxidáció fokozódását a 2. és 10. napon a sugárkezelés után. A PGK-val előkezelt egereknél dózistól függő csökkenés volt tapasztalható a sugárkezelés által indukált  tumornekrózis faktor α és a transforming growth faktor β1 termelődésében tíz nappal a sugárkezelés után. A csökkenés majdnem elérte a kontroll szintet a 100 mg/kg dózist követően. A 100 mg/kg PGK-s előkezelés nem csupán a kataláz aktivitás és glutation mennyiség csökkenését gátolta szignifikánsan, hanem észlelhető mértékben csillapította a tüdőszövet gyulladásos elváltozásának súlyosságát 10 nappal a sugárkezelés után.

A magas dózisú Panax ginseng extractum előkezelés hasznosnak bizonyulhat a sugárzás indukálta tüdőkárosodás elleni védekezésben. Humán alkalmazásához további kutatásra és a gyógyszerinterakciók (Antikoaguláns terápiában részesülők pl. Warfarin, kardiovaszkularis terápia alkalmazása: Verapamil, sztatinok, Digoxin, pszichiátriai kórképek terápiája benzodiazepinek, SSRIS, MAO-inhibitorok, cukorbetegség terápiája) figyelembe vételére van szükség.

 

Forrás: Phytotherapy Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.