hirdetés

Kínai gyógynövény is javíthat a COPD-s betegek életminőségén

Egy új metaanalízis tanúsága szerint a Dang shen (harangfolyondár) formula a gyógyszeres terápia kiegészítéseként képes javítani egyes COPD –s tüneteken.

hirdetés

Jelen tudásunk szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) megelőzhető, kezelhető, de nem gyógyítható. A szakmai ajánlások rövid és hosszú hatású béta-adrenerg agonistákat, muszkarin-receptor antagonistákat, meghatározott esetben kortikoszteroiddal kiegészítve, ajánlanak a progresszió lassítására, az exacerbációk ritkítására és a betegek életminőségének javítására. A betegséget a hagyományos kínai orvoslás is ismeri és kezeli. Johannah L. Shergis és munkatársai a Phytotherapy Research-ben megjelent metaanalízisükben a Dang shen [harangfolyondár, Codonopsis pilosula (Franch.) Nannf., gyökér]  formula hatékonyságát és biztonságosságát tárgyalják a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelésében. A növény széles körben elterjedt, gyökerét relatív olcsósága miatt a ginseng helyettesítésére használják. Számos hatóanyagot tartalmaz, bizonyított hatása az ideg- és immunrendszer működésére. Hat a muszkarinos kolinerg receptorokra. Angol és kínai adatbázisokból 48 randomizált, kontrollált vizsgálatot választottak ki és elemeztek szisztematikusan. A Dang shen a hagyományos gyógyszeres kezeléshez képest javította a légzésfunkciós vizsgálat során a FEV1-t [átlagos eltérés (ÁE) 0,22L, 95% konfidencia intervallum (KI) 0,13–0,31, p<0,001, I2=5%] és az életminőséget (a St. Georges Respiratory Questionnaire alapján) a placebóval összehasonlítva (ÁE −7,19, 95% KI −10,82 –től −3,56-ig, p<0,001, I2=0%) illetve gyógyszeres kezeléshez hozzáadva a csak gyógyszeres ellenében(ÁE −9,05, 95% kI −12,72-től −5,38-ig, p < 0,001, I2 = 89%). A hatóanyag gyógyszeres kezeléssel kombinálva növelte a hat perces sétatávolságot is a csak gyógyszeres terápiához képest (ÁE 51,43 m, 95% KI 30,06–72,80, p < 0,001, I2  = 27%), valamint csökkentette COPD-s fellángolások gyakoriságát, illetve az exacerbációs napokat. A hibakockázatot Cochrane-módszerrel állapították meg. Tény, hogy módszertani hiányosságokat fedeztek fel. A kezelés során csekély számú adverz esemény lépett fel, ezek tekintetében nem tapasztaltak eltérést az intervenciós és a kontrollcsoport között. Összesen 33 esetről számoltak be, többek közt gyomor-bélrendszeri panaszokról, szájszárazságról és álmatlanságról. Az eredmények tükrében a Dang shen formula képes javítani egyes COPD –s tüneteken, ugyanakkor a módszertani hibák miatt jelen tanulmány nem szolgál elégséges bizonyítékként a rutinszerű használatban való ajánlásra a kínai orvosláson kívül. A Dang shen hatóanyag további vizsgálatára van szükség.

Forrás: Phytotherapy Research

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.