hirdetés

A parazitafertőzések és a mikrobiom összefüggése

Egy 575 fő bevonásával lefolytatott kameruni vizsgálat szerint a bélparaziták jelenléte szoros korrelációt mutat a bél mikrobiom-szerkezetével. A megfigyelés alapján felvetődik, hogy a mikrobiom módosításával mérsékelhető lehet a parazitainfekciók kockázata.

hirdetés

A szakértők adatai szerint a világ lakosságának csaknem egynegyede fertőződött valamilyen bélparazitával. A tényleges gyakorisági adatokat az emberek genetikai sokfélesége nagyobb mértékben befolyásolja, mint az éghajlat, az étrend, a baktériumok vagy a vírusok.

Az iparilag fejlett országokban - elsősorban a higiénés viszonyok javulásának köszönhetően - összességében viszonylag ritka a gyomor-bélrendszeri paraziták előfordulása. A tradicionálisabb életmódot követő vidéki populációkban ugyanakkor a bélrendszeri paraziták a mindennapi élet velejáróinak tekinthetők, és a fejletlenebb országokban is meglehetősen gyakori a galandféreggel vagy szalagféreggel történő fertőződés. Arról azonban eddig viszonylag kevés adattal rendelkezünk, hogy a paraziták jelenléte milyen hatással van a bélrendszer állapotára vagy még pontosabban az ott élő „jó” baktériumokra.

A Genom Biology című lapban most nyilvánosságra hozott vizsgálatukban a Pennsylvania Egyetem kutatói a mikrobiom és a parazitafertőzések közötti összefüggéseket elemezték a közép-afrikai régióban fekvő Kamerunban. Azt találták, hogy a paraziták bélrendszeri jelenléte szoros korrelációban áll a bél mikrobiomjának összetételével. Egyes esetekben a mikrobiom alapján 80%-os pontossággal előre jelezhető a bélrendszeri paraziták jelenléte.

A mikrobiomot alkotó bélbaktériumok alapvető szerepet játszanak a szervezet működésében, például védenek a patogénekkel szemben, lebontják az tápanyagokat és vitaminokat állítanak elő. A most közzétett vizsgálatba 575 résztvevőt vontak be Kamerunból a hasznos baktériumok és a parazitafertőzések közötti összefüggések feltárására. A résztvevők kilenc különböző faluból származtak, melyek a tipikus életstílust tekintve eltértek egymástól. A Mboro Fulani nevű falu lakói például állattartással foglalkoznak, ezért étrendjük húsban és tejtermékekben gazdag, míg Baka vagy Bagyeli esőerdőben élő lakói inkább halászó-gyűjtögető életmódot folytatnak.

A kutatók hat hónapon keresztül gyűjtöttek széklet- és vérmintákat a résztvevőktől a bélbaktériumok összetételének elemzéséhez. Tesztet végeztek a HIV és malária fertőzöttség, valamint a véren és a bélrendszeren keresztül fertőzni képes egyéb paraziták kimutatására. Összehasonlításként feltérképezték egy kisebb létszámú kohorsz mikrobiomját az Egyesült Államokból is. Később minden olyan személy számára kezelést biztosítottak, akinél parazitafertőzés igazolódott.

A szerzők a kameruni résztvevők csaknem 40%-ánál egynél több parazitával történt fertőződést igazoltak. A multiplex parazitafertőzések valószínűsége a halászó-gyűjtögető életmódot folytató közösségekben bizonyult a legmagasabbnak. Leggyakrabban fertőzött talajjal terjedő paraziták jelenlétét tudták kimutatni, melyeket összességében ANTS rövidítéssel jelölnek (Ascaris lumbricoides, Necator americanus, Trichuris trichiuraés Strongyloides stercoralis).

A parazitaanalízis eredményeit a mikrobiomra vonatkozó adatokkal összevetve azt találták, hogy az adott személy mikrobiomja 80%-os pontossággal alkalmas annak előrejelzésére, hogy áll-e fenn az ANTS csoport által okozott infekció. A mikrobiom összetétele alapján az is megmondható volt, hogy az adott személy Kamerunból vagy az Egyesült Államokból származik-e, valamint következtetni lehetett az adott személy életmódjára vonatkozóan is.

A parazitainfekciók különösen a Bacteroides csoportba tartozó bélbaktériumok jelenlétével mutattak összefüggést, melyek fontos szerepet játszanak az emésztésben és az immunműködésekben.

Bár egyelőre még nyitott kérdés, hogy a paraziták megváltoztatják-e a mikrobiomot, vagy a mikrobiom összetétele befolyásolja-e a parazitafertőzés létrejöttének kockázatát, a most feltárt összefüggések további kutatások alapjául szolgálhatnak. Tisztázandó az is, hogy a mikrobiom változik-e az idővel, illetve részletesebb adatok nyerhetők a táplálkozás esetleges befolyásoló hatásáról is. A szerzők olyan, a mikrobiommal összefüggő marker azonosítását remélik, mely hasznos lehet a jelen lévő patogének előrejelzésében, illetve annak felderítésében, hogy milyen kölcsönös kapcsolat áll állhat fenn a mikrobiom és az immunrendszer között.

 

Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.