hirdetés

A rhinosinusitis kezelése gyermekkorban – tünettan, diagnosztika, terápia

A közönséges nátha, a rhinitis a leggyakoribb gyermekbetegség. Nincs olyan bölcsődébe, óvodába járó kisgyermek, aki ne esett volna át rajta, méghozzá többször is az első életévei során. Bár banális, spontán gyógyuló megbetegedésről van szó, jelentősen rontja az életminőséget, nehezíti a légzést, gátolja a megfelelő alvást, pihenést, és emellett kellemetlen közérzettel jár. Legnagyobb veszélye abban van, hogy – bár szerencsére ritkán – súlyos szövődmények is kialakulhatnak belőle.
Nyolc éve megjelent cikkem újragondolására azért volt szükség, mert szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az egyébként tünetszegény kórkép egyre gyakrabban terjed manapság is a paranasalis térbe mind hematogén, mind közvetlen lágyrészterjedés útján - a renyhébb immunrendszer, nem hatékony gyógymódválasztás miatt. Felismeréséhez, szakorvosi kézbe helyezéséhez nélkülözhetetlen a gyermekorvosok hatékony közreműködése. Köszönjük a Szakmai Kollégium Fül-orr-gégészeti tagozata elnökének, Prof. Dr. Katona Gábornak, hogy elvállalta a cikk megírását. (dr. Garay Zsolt rovatszerkesztő)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Katona Gábor, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.