hirdetés

A szexuális frusztráció megrövidíti az életet

Akit sok frusztráció ér szexuális téren, az rövidebb ideig él – legalábbis a gyümölcslegyeknél. A Michigan Egyetem kutatói azt találták, hogy a stressz növelése révén hamarább elpusztulnak azok a hím muslicák, melyek érzik a nőstények feronomjait, a párzást azonban mégis megakadályozza valami –olvasható a Science című lapban.

hirdetés

Ha azonban a hím legyeknek módjuk van a párzásra, a bevezetőben vázolt fiziológiai dinamika a visszájára fordítható, ami hosszabb élettartamot eredményez.

A vizsgálatot dr. Scott D. Pletcher, a Michigan Egyetem orvoskara molekuláris és integratív fiziológiai tanszékének professzora vezette. „A mostani kutatásban vizsgált genetikai és neurobiológiai tényezők arra utalnak, hogy – legalábbis a muslicáknál – nem feltétlenül tartozik a mítoszok kategóriájába, hogy a szexuális frusztráció egészségi kérdés is. Rontja az egészségi állapotot és az életkilátásokat is, ha a nemi élet során nem történik szexuális jutalmazás” – mondja a vizsgálat vezetője.

A mostani vizsgálathoz olyan becsapós környezetet hoztak létre a gyümölcslegyek számára, ahol a hím muslicákat (Drosophila melanogaster) olyan hím példányok mellett helyezték el, melyeket genetikai manipulációval arra bírtak, hogy női feromonokat termeljenek – olyan kémiai anyagokat, melyek szexuális válaszra késztetik az ellenkező nemű társakat. A gyanútlan hím legyek úgy reagáltak a körülményekre, ahogyan egy normális hímnek kell: párzást kezdeményeztek a feromont termelő példányokkal. Mivel azonban azok ugyancsak hím rovarok voltak, az eredmény jelentős szexuális frusztráció volt.

„Ezek az adatok az első bizonyítékkal szolgálhatnak arra, hogy az idősödés folyamata, illetve az élettani tényezők nagyban befolyásolják, hogy az agy miként dolgozza fel a szexuális elvárásokkal és jutalmazásokkal kapcsolatos érzeteket – magyarázza dr. Pletcher. – Ebben az esetben a szexuális jutalmazás specifikusan segíti az egészséges öregedést.”

Felmerülhet, hogy a muslicák nemi életének kutatási eredményei mennyiben vonatkoztathatók az emberekre. Az igazság az, hogy a gyümölcslegyeket évtizedek óta használják a humán állapotok vizsgálatára. A muslicák átlagos élettartama 60 nap, ami ideális jelöltté teszi őket az élettartamot befolyásoló tényezők megfigyelésére. A gyümölcslegyek esetében az élettartamot befolyásoló faktorokkal kapcsolatosan tett megfigyelések más állatkísérletes vizsgálatokban (például egereknél) is bizonyítást nyertek, így értékes adatokkal szolgálhatnak az emberi élettartamot befolyásoló tényezők elemzéséhez. Ehhez járul még, hogy a humán betegségek körülbelül 75 százaléka esetében egyezés mutatható ki a drosophilák genomjában, így e rovarok ideális genetikai modellként szolgálhatnak olyan betegségek tanulmányozásához, mint amilyen például a Parkinson-kór, Alzheimer-betegség vagy Huntington-kór.

„Megfigyeléseink alapján pontosabb ismereteket szerezhetünk arról, hogy a szenzoros percepció és a fiziológiai állapot – az agyi folyamatokba integrálódva – miként hat ki a hosszú távú egészségi állapotra és az élettartamra” – magyarázza a vizsgálat vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.