hirdetés

A tájékozódó beteg és a médiaszenzációk hatása

A betegek tájékozódása ma már mindennapos, hiszen az interneten (legalább is angol nyelven) mindenféle információ hozzáférhető. Ez kívánatos, de nem mindig hasznos. A modern média káros hatásának néhány példáját mutatjuk be.

hirdetés

A Dr. Google 24 órás klinikai szolgáltatása és Wikipedia majdnem minden élethelyzetre hasznos tanáccsal szolgál. A böngésző betegek diagnosztizálják magukat és kialakítják elképzelésüket a „megfelelő” gyógymódokról is. A sokszor igen csekély egészségügyi (még kevesebb orvosi) ismerettel rendelkező laikusok szívesen írnak orvosi kérdésekről a médiában és az olvasók, még inkább a betegek nagy érdeklődéssel fogyasztanak minden hírt, szenzációt. A kutatók megvizsgálták, hogy az információáradatnak milyen hatásai lehetnek a nem szakember olvasókra.

Nem kívánt terhesség, abortusz

Dr. Gerd Gigerenzer professzor (the Max Planck Institute for Human Development and the Harding Center for Risk Literacy) egy sajtókonferencián arról számolt be, hogy  már 1995-ben is nagy problémát okozott egy nyilvános bejelentés. A gyógyszerek biztonságosságával foglalkozó angol bizottság (British Committee on Safety of Medicines, CSM) adatai szerint a harmadik generációs orális kontraceptívumok szedésekor életveszélyes trombózis alakulhat ki, és ez a veszély bizonyos fogamzásgátlók esetén megduplázódik – ez bizony sokkoló hír a, amivel a laikusok természetesen nem sokat tudnak kezdeni. De hogyan is van ez valójában, konkrét adatokkal?  „Minden 7000, második generációs fogamzásgátlót szedő hölgy közül egy kap trombózist. Ez a szám a harmadik generációs orális kontracaptívumokat szedők esetén eléri a 2, ezt jelenti a megduplázódás” -mondja Gigerenzer. Ha a média az abszolút számokkal operál, valószínűleg nem sok minden történik, a megduplázódás szó hatásának eredménye számos nem tervezett terhesség és 13 000 abortusz volt.

Kezeletlen depresszió, következményes öngyilkosság

A kiemelt figyelmeztetést – más néven keretes vagy „fekete keretes figyelmeztetés” (black box warning) figyelmeztetést – amiben a gyártónak fel kell tüntetni az életet veszélyeztető kockázatot,  mindig rendkívüli médiaérdeklődés kíséri. Mint ahogy azt az otszonline-on is megírtuk Öngyilkos magatartás és antidepresszívumok – célt tévesztett az FDA kiemelt figyelmeztetése?, az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (FDA) elrendelte, hogy az USA-ban 2004 óta fel kell tüntetni az antidepresszívumok dobozában lévő ismertetőkön, fekete keretben, hogy ezek a szerek fokozhatják a gyermekek és 25 éven aluli fiatalok öngyilkossági késztetését. Egyes esetekben ez valóban így is van, de számos metaanalízis igazolja, hogy e szerek szuicidprotektív hatása nagyságrendekkel nagyobb, mint az általuk okozott ritka állapotromlás, és a következ­ményes öngyilkosság.  

Christine Y. Lu (Harvard Medical School, Boston) szerint a figyelmeztetés ördögi kört indított. Az amerikai mainstream media, különösen New York Times és a the Washington Post részletesen beszámolt az esetről. A gyógyszerfelírás 31 %-kal csökkent, de nem csak a figyelmeztetésben szereplő korosztály számára rendelt gyógyszereké, hanem a fiatal felnőttek (24,3 %-kal) és az idősebb betegek számára rendelt szereké is (14,5 %-kal), és ezzel egyidőben a túladagolás is emelkedett, a fiatalok körében 21,7%-kal, a fiatal felnőttek esetén 33,7%-kal.

Nem csituló sztatin vita- csökkent adherencia

Krishnan Bhaskaran azt vizsgálta, milyen hatással vannak a médiainformációk a sztatin terápiában részesülők adherenciájára. A British Medical Journal-ban 2013-ban megjelent  cikkeikben John D Abramson, Harvard Medical School in Cambridge (Massachusetts), és Aseem Malhotra, Croydon University Hospital London, megkérdőjelezték az enyhe és közepes kockázatú betegek sztatinterápiájának hasznosságát. A brit média azonnal felkapta a hírt, s bár az orvosok sztatin felírási hajlandósága nem változott, a betegek érzékenyen reagáltak. A primer prevenciós céllal sztatint kapók 11%-a, a szekunder prevenciós terápiában részesülők 12%-a hagyta abba a sztatinok szedését, összesen mintegy 200 000 angliai beteg. A kutatók becslése szerint szívinfarktus és stroke halálozás az elkövetkezendő 10 évben 2173 további esettel bővül, de ha a betegek teljesen abbahagyják a sztatin szedését, ez a szám elérheti a 6372-őt.

A BMJ főszerkesztője Dr. Fiona Godlee továbbra is amellett érvel, hogy feltétlenül meg kell vitatni a laikusokkal a gyógyszerek előnyeit és veszélyeit. A fenti esetek azonban azt példázzák, hogy a tudományos eredmények nem mindig segítik a betegeket a tudatos döntések meghozatalában.

 

Forrás: DocCheckNews

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.