A tüdőrák ellenes szer jól teljesít dohányosok klinikai vizsgálatában

Reményt keltőek annak a vizsgálatnak az első eredményei, melyben egy új típusú gyógyszer hatásosságát és biztonságosságát tesztelik a tüdőrák kezelésében. A szer az immunrendszert támogatja a daganatsejtekkel szembeni harcban, és különösen azon betegeknél hatásos, akik dohányoznak vagy korábban dohányosok voltak.

hirdetés

A MPDL3280A rövidítéssel jelölt kísérleti szert (melyet a Roche állított elő) nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC, non-small cell lung cancer) szenvedő betegek bevonásával vizsgálják.

A fázis I klinikai vizsgálat legfrissebb adatait Soria professzor, a franciaországi Institute Gustave Roussy projektvezetője ismertette vasárnap az Amszterdamban megrendezett Európai Rákkongresszuson. „Eddigi eredményeink azt igazolják, hogy a vegyület erőteljes és tartós választ képes kiváltani áttétet adó NSCLC olyan eseteiben, amikor a korábbi kemoterápia már kudarcot vallott” – mondja a kutató.

Ez jó hír a tüdőrákos betegek számára, különösen azoknak, akik jelenleg is dohányoznak vagy korábban dohányoztak. Soria professzor kiemeli, hogy ez az első vizsgálat, mely felveti, hogy összefüggés lehet a dohányzási anamnézis, illetve a jelutakat blokkoló kezelésre adott válasz között, melyek kulcsszerepet játszanak abban, hogy a ráksejtek képesek-e kibújni az immunrendszer védekező mechanizmusai alól.

A vizsgálat résztvevői 3 hetente intravénás infúzió formájában kapták a MPDL3280A-t. Az első eredmények 53 NSCLC-betegre vonatkozó hatásossági és 85 NSCLC-betegre vonatkozó biztonságossági adatokat is magukban foglalnak. Eszerint a dohányosok 26 százaléka jól reagált a terápiára, szemben a soha nem dohányzók körében regisztrált mindössze 10 százalékos aránnyal.

„Az a tény, hogy a dohányos betegek jobban reagálnak a kezelésre, nagyszerű hír a tüdőrákos betegek számára, mivel e csoport többségét korábbi vagy jelenlegi dohányosok teszik ki” – hangsúlyozza Soria professzor, aki azzal folytatja, hogy a tüdőrákkal szembeni harc legutóbbi lépései főként a nem dohányzókra, illetve a keveset dohányzókra koncentráltak. Nyomatékosan kiemeli ugyanakkor azt is, hogy bár az eredmények ígéretesek, de mégiscsak előzetes adatoknak tekinthetők.

A tüdőrák kezelése nem könnyű feladat, és amennyiben a daganat a szervezet távoli pontjaira is metasztázisokat ad, már nem gyógyítható. A tüdőrákok többségében a dohányzás oki tényezőként játszik szerepet.

A tumorsejteket – mint „hibás” sejteket – a szervezet immunvédekezése rendszerint célba veszi és elpusztítja. Vannak azonban olyan ráksejtek, melyek bizonyos mechanizmusok segítségével képesek kibújni az immunrendszer hatása alól. Ennek egyik módja a PD-L1-nek nevezett szignálmechanizmus. Soria professzor úgy fogalmaz, hogy ezek az utak „alapvetően képessé teszik a daganatsejteket arra, hogy elrejtőzhessenek az immunrendszer általi felismerés elől”. A Soria és munkatársai által tesztelt szer egyfajta immunterápia, mely erősíti a szervezet természetes immunvédekezését a ráksejtek elpusztításában. A MPDL3280A egy anti-PD-L1 monoklonális antitest, mely a PD-L1 és az immunrendszer közötti interakció blokkolása révén fejti ki hatását, ezáltal erősíti a szervezet tumorellenes immunválaszát.

A vizsgálat vezetője elmondta, hogy abból a feltételezésből indultak ki, hogy mivel a dohányzással összefüggésben általában olyan daganatok fordulnak elő, melyek több genetikai mutációt hordoznak, talán az ilyen betegek immunrendszere erősebben reagál a PD-L1 blokkolására. „Eredményeink azt mutatják, hogy valószínűleg tényleg ez a helyzet, mivel a dohányosok csoportjában nagyobb arányban sikerült részleges remissziót elérni, mint a soha nem dohányzó betegek között” – magyarázza. Ugyanakkor azt is kiemeli, hogy jóllehet eddig a jelenlegi és korábbi dohányosok esetében kapták a legjobb eredményeket, ez nem azt jelenti, hogy a gyógyszer ne hatna azoknál a NSCLC-betegeknél is, aki soha nem dohányoztak, hiszem közöttük is vannak néhányan, akik számára előnyös lehet az újfajta kezelés. A kezelésre reagáló betegek csoportjában a terápia időtartama 170 és 534 nap között változott. Egyes betegeknél már 6 héten belül jelentkezett a terápiás válasz; a vizsgálók becslése szerint mediánértékben 11,9 hét telt el az első válasz megjelenéséig.

A vizsgálat másik fontos megállapítása, hogy a tumoron belül magasabb szintű PD-L1-expressziót mutató betegek nagyobb eséllyel reagáltak a kezelésre, mint azok a betegek, akiknél a PD-L1-expresszió kisebb mértékű volt. Ez egy új szűrőmódszer alapját teremtheti meg azon betegek azonosítására, akik nagy valószínűséggel profitálhatnak a terápiából.

„Eredményeink eddig azt látszanak igazolni, hogy a vegyület képes erőteljes és tartós választ kiváltani olyan metasztatikus NSCLC-ben szenvedő betegeknél, akiknél a korábbi kemoterápia eredménytelennek bizonyult. A vizsgálat újfajta megközelítés lehetőségét veti fel azon betegek elkülönítésére, akik a legnagyobb valószínűséggel reagálnak a kezelésre, ezen túlmenően azonosítja a potenciális korrelációkat a dohányzás és a MPDL3280A-ra adott terápiás válasz között” – foglalja össze tapasztalataikat a vizsgálat vezetője, aki azt is hozzáteszi, hogy az új szerrel végzett erőteljes kezelést csak ritkán kísérték mellékhatások, és előnyt jelent, hogy csak 3 hetente egy intravénás infúziót kell kapnia a betegnek. Miközben a fázis I vizsgálat tovább folytatódik, már jelenleg is folyamatban vannak fázis II és fázis II vizsgálatok a szer alkalmazásával.

Az egyesült államokbeli országos surveillance-adatok 2012-es részletes elemzése azt jelezte, hogy I. stádiumú NSCLC eseteiben a sugárkezelés meghosszabbítja a túlélést.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.