hirdetés

A tumoros- és a placenta sejtek hasonló működése

A tumoros sejtek és a placenta sejtjei hasonló módon alakítják át az immunrendszer működését; a terhesség tanulmányozása jobb rákellenes immunterápiákat eredményezhet.

hirdetés

A rákkutatók a 2010-es évek elején kezdték felismerni, hogy a trofoblasztsejtek, illetve a rákos sejtek döbbenetesen hasonló módon szabályozzák az immunrendszert. Jelenleg annak megfejtése zajlik, hogy az immunrendszer e kétféle esetben azonos átalakulásának háttérben milyen folyamatok húzódnak meg. A hasonlóságot elemző Scientific American cikkírója megjegyzi: kijózanító az a lehetőség, hogy a halál sejtjei ugyanazokat a mechanizmusokat használják, mint amiket az életet támogató sejtek.

Írásában (Cancerous cells and placental ones appear to regulate the immune system in similar ways) Olivia Campbell bemutatja a téma úttörő kutatójának, a Mayo Klinikán dolgozó Stvetomir Markovic-nak a munkásságát, aki a melanómára és a non-Hodgkin limfómára alkalmazható immunterápia kifejlesztésén dolgozik. A 2000-es évek elején, amikor kiderült, hogy a tumor nem pusztán lokális elváltozást jelent, a hematológus és onkológus Markovic azt kezdte tanulmányozni, miben tér el az egészséges emberek, illetve a rákos betegek vérében keringő immunsejtek aktivitása. Munkatársaival az első erről szóló tanulmányt 2011-ben publikálták, ebben arról számoltak be, hogy a tumorok nagy mennyiségben termelnek egy olyan proteint, ami elnyomja az immunrendszert és szisztémás krónikus gyulladás kialakulását eredményezi (The dynamic human immune response to cancer: it might just be rocket science; Future Medicine). Mint kiderült, a tumor nem csak azt éri el, hogy az immunrendszer képtelen legyen felvenni a harcot ellene, de azt is, hogy a szervezet egyre inkább védelmébe vegye a daganatot.

Markovic figyelmét a továbbiakban azt ragadta meg, hogy egy egészséges várandós kolléganőjének vérminta elemzésekor abban hasonló változásokat vett észre, mint a tumoros betegek vérmintáiban. A terhesség során a placenta magzatból származó trofoblasztsejtei elnyomják az anya immunrendszerének működését. Az anyától 50%-ban eltérő genetikai állományú magzat be tud ágyazódni a méhbe, mivel a terhesség előrehaladásával a regulátoros T-sejtek növekvő mértékben tolerálják a magzati sejteket. Stanfordi kutatók azt is kiderítették, hogy a várandós nő immunrendszerének változásai specifikus időrendet követnek. A Science Immunology-ban megjelent eredmények (Nima Aghaeepour és munkatársai: An immune clock of human pregnancy) a remények szerint a közelgő koraszülések előrejelzését is lehetővé teszik majd.

Markovic és munkatársai összehasonlították az immunrendszer 30 ismert celluláris és molekuláris regulátorának működését terhesek és rákbetegek esetében, és alapvető hasonlóságot tártak fel: hasonló időrendet követve ugyanazok a regulátorok ugyanazokat a folyamatokat indítják be mindkét esetben (Immune Reactivation by Cell-Free Fetal DNA in Healthy Pregnancies Re-Purposed to Target Tumors: Novel Checkpoint Inhibition in Cancer Therapeutics; Frontiers in Immunology). Különösen két olyan molekulát vizsgáltak - PD-L1 és galectin-9 -, amelyekről ismert, hogy szerepet játszanak a tumoros betegek immunrendszerének elnyomásában: akadályozzák a fehérvérsejteket a tumorba történő eljutásban, és fokozzák az immunszuppresszív regulátoros T-sejtek működését. A kutatók összehasonlították ezen két molekula vérszintjét terhesekben és rákos betegekben, továbbá a lokális hatás elemzése érdekében a szülés után nyert trofoblasztsejtekben és 4-es stádiumú melanomasejtekben. Ebben a vizsgálatban is döbbenetes hasonlóságot észleltek a trofoblaszt- és a tumorsejtek között (Shared immunoregulatory properties of galectin-9 and PD-L1 in pregnant women and patients with stage IV melanoma; Placenta), így, mint Markovic kifejti: a terhesség immunológiájának megértése révén a rákos immunitás modelljét is megismerhetjük.

A modell fejlesztéséhez további kutatók is csatlakoztak, és kimutatták, hogy nemcsak az invazív sejtek elleni támadást leállító mechanizmus közös a terhesség és a rákos betegség során, de az a módszer is megegyezik, ahogy az átalakuló immunrendszer aktívan támogatja ezen invazív sejtek növekedését (Kenneth Beaman és munkatársai: The immune response in pregnancy and in cancer is active and supportive of placental and tumor cell growth not their destruction; Gynecologic Oncology). Más kutatók pedig a humán placenta sejtjeit modellként használva azt vizsgálják, mely gének játszanak kulcsszerepet a tumoros invázióban. Az elemzéshez azért használnak humán placentát, mert az emlősök között az emberi placenta esetében következik be az egyik legnagyobb mértékű méhfal-invázió, érnövekedés, sejtproliferáció és gyulladás.

A magzati fejlődés során a placentáris invázió komplex módon szabályozott, rákbetegség alatt azonban ez a szabályozás megszűnik. Az inváziót befolyásoló gének, amelyek egyébként vírusoktól származnak (retrotranszpozonok), normális esetben csak a placentában fejeződnek ki. Chi Sutherland és munkatársai most azt vizsgálják, reaktiválódnak-e ezek a gének rákos sejtekben. Sutherland szerint igen valószínű, hogy a rákos sejtek is ezt az útvonalat használják, vagyis pontosan ugyanaz a mechanizmus eredményezi a rákbetegséget, mint ami lehetővé teszi, hogy a magzat túléljen a méhben. Sutherland azt is kifejti, hogy a napjainkban a rák immunterápiájában használatos PD-L1 gátlók révén felszabaduló T-sejtek nemcsak a rákos sejteket, de az egészségeseket is megtámadva számos súlyos mellékhatást okoznak. A retrotranszpozonok tanulmányozása azonban, mivel ezek a gének az egészséges felnőttek szöveteiben gátlás alatt állnak, hozzásegítheti a kutatókat olyan terápia kifejlesztéséhez, ami e gének ráksejtekben való vissza-csendesítése révén mellékhatás-mentes gyógyulást biztosít.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.