hirdetés

Placentasejtek védhetik a magzatot a vírusfertőzéssel szemben

A placenta sejtjei egyedülálló képességeik révén megakadályozhatják, hogy a vírusok az anya szervezetéből átjussanak a magzatba, és e tulajdonságot más sejttípusoknak is átadhatják – állapították meg a Magee-Womens Research Institute (MWRI) és a University of Pittsburgh School of Medicine kutatói…

hirdetés

…akik eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című lapban tették közzé.

Elengedhetetlenül fontos, hogy a magzatot megvédjük az anyai fertőzésektől, hogy biztosíthassuk a normális fejlődését – mondja Yoel Sadovsky, a Pitt School of Medicine szülész-nőgyógyász professzora. Az azonban eddig nem volt világos, hogy a méhlepény – melyről hosszú ideig art tartották, hogy pusztán passzív barrier szerepét tölti be a magzat és az anya között – miként látja el ezt a feladatot. „Eredményeink több komplex és elegáns mechanizmusra derítettek fényt a trophoblastoknak nevezett humán placentáris sejtekben, melyek megakadályozzák, hogy a vírusok megfertőzzék a sejteket – mondja dr. Sadovsky. – Azt reméljük, hogy az erre vonatkozó információk alapján új terápiákat fejleszthetünk ki a vírusinfekciók ellen.”

A dr. Sadovsky és Carolyn Coyne mikrobiológus és molekuláris genetikus által vezetett munkacsoport trophoblast-sejteket fertőzött meg laboratóriumi körülmények között vírusokkal. A nem placentáris sejtektől eltérően a trophoblastok rezisztensek a vírusfertőzésekkel szemben, ennek hátterében azonban nem az áll, hogy a vírusok ne lennének képesek a sejtekhez kötődni vagy bejutni azokba. A kutatók megjegyzik, hogy amikor a trophoblastok tenyésztésére használt közeget vagy folyadékot nem placentáris sejtekre, például vérsejtekre vitték át, azok is rezisztensekké váltak a vírusfertőzésekkel szemben.

A vizsgálók kiemelik, hogy a tenyésztőközeg hanghullámokkal történő expozícióját követően a vírusrezisztencia már nem volt átvihető a nem placentáris sejtekre. E megállapítás szorosabb bepillantást engedett az exoszómákba, melyek a trophoblastok által termelt nanovezikulumok, melyek érzékenyek a hanghullámok hatásai iránt. Azt találták, hogy az exoszómákban található, mikroRNS-nek nevezett genetikai anyag fragmentumai, illetve ezek laboratóriumi körülmények között előállított hasonmásai képesek autofágiát indukálni, mely meghosszabbítja a sejtek túlélését. Az autofágia legalább részleges blokkolása következtében a sejtek ismét fogékonyakká válnak a vírusinfekciók iránt.

„Adataink azt jelzik, hogy e mechanizmus eredményes evolúciós adaptáció lehet, mely megvédi az anyát és a magzatot a vírusfertőzésekkel szemben – emeli ki dr. Coyne. – Elképzelhető, hogy ezek a mikroRNS-ek nem terhes állapotban, más sejtekben is alkalmasak lehetnek a vírusinfekció kockázatának csökkentésére, illetve talán olyan betegségek kezelésére, melyekben az autofágia erősítése előnyös lehet.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.