hirdetés

A várható kimenetel markere stroke után

Az agy relatív életkorának meghatározásával lehetséges lesz kiválasztani azokat a stroke-ot szenvedett betegeket, akiknél aggresszívabb, gondosabb utókezelésre van szükség.

hirdetés

Egy új vizsgálat szerint a stroke-ot szenvedett betegek agyának „relatív életkora” (RBA) és a beteg kronológiai életkora közötti különbség segíthet annak megítélésében, hogy mely személyeknél számíthatunk rosszabb következményekre.

Azok a betegek számíthatnak rosszabb következményekre, akiknél az iszkémiás stroke után az agyállomány relatív életkora (RBA) MRI vizsgálattal idősebbnek látszik, mint a beteg valódi életkora

A beteg kronológiai életkora és agyának életkora közötti eltérést már korábbi vizsgálatokban is a demencia, a schizophrenia, az Alzheimer-kór és az egyéb ideggyógyászati betegségek kockázatának jelzésére szolgáló biomarkerként használták. Dr. Martin Bretzner (Harvard Medical School, Lille University Hospital) és munkatársai arra a kérdésre vártak választ, hogy ez az eltérés mennyiben jelzi a stroke után várható kimenetelt. „Az idő mindannyiunknál egyforma sebességgel halad, de nem egyformán öregszünk: egyikünk gyorsabban, másikunk lassabban.” A kutatók a vizsgálat során az agy relatív életkorának stroke utáni szerepét úgy kívánták felderíteni, hogy a stroke-ot követő 24-48 órán belül készült T2-FLAIR MRI képeket egy „open-source radiomic program” segítségével értékelték 4163, átlagosan 62,8 éves betegnél. A képek alapján felbecsülték a betegek életkorát és ezt összehasonlították a beteg valódi, aktuális életkorával. Eredményeiket a 2022-es European Stroke Organisation Conference (ESOC) során ismertették.

A legtöbb beteg RBA-ja vagy magasabb, vagy alacsonyabb volt a beteg számszerű életkoránál, csak kevés betegnél egyezett a két érték. A kutatók magasabb relatív agyi életkor esetén figyelembe vették a stroke olyan kockázati faktorait, mint pl. a diabetes, a magas vérnyomás, az előzetes stroke, a dohányzás. Leginkább az előzetes stroke befolyásolta az RBA-t (P<0,001), majd a diabetes (P<0,003), a hipertonia (P=0,021) és a dohányzás (P=0,024) következett. A magasabb (idősebb) RBA-val rendelkező betegeknél a stroke után jóval rosszabb funkcionális helyzet alakult ki, mint az alacsonyabb (fiatalabb) RBA-s betegeknél. Leginkább az RBA értéke határozta meg a rossz következményeket (igazított OR: 0,76, P<0,001), amely után sorrendben a kronológiai életkor, az előzetes stroke, és a NIH Stroke Scale (NIHSS) érték rendelkezett predikciós értékkel. A szerzők szerint a stroke utáni kilátások becsléséhez bőven elegendő az RBA használata.

Dr. Lee Schwamm (Vascular Neurology, Massachusetts General Hospital) hangsúlyozta, az eredmények nagyon érdekes lehetőséget nyújtanak a betegellátás szempontjából, hisz a megbízható és számszerűsíthető marker segítségével minden életkorban meg lehet határozni az összesített kockázatot. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy milyen óriási munkát igényelt az RBA-k mérése. Ha legalább fél-automata módon, pontosan reprodukálhatóan, kis hibaszázalékkal, az értékelések közötti megbízható egyezésekkel sikerül kivitelezni a stroke várható következményeinek felbecslését, akkor kiváló kutatási eszközzé válhat.

Forrás:

Burton KW. ’Brain age’ gap predicts post-stroke outcome. Medscape Medical News > Conference News > ESOC 2022. May 05, 2022.

European Stroke Organisation Conference (ESOC) 2022 Annual Meeting: Abstract 312. Presented May 5, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.