hirdetés

Ülve töltött szabadidő és stroke kockázat

Egy új analízis szerint növekszik a stroke kockázata azoknál a 40 és 60 év közötti felnőtteknél, akik szabadidejük jelentősebb részét ülve töltik el és ráadásul csak kevés testmozgást végeznek.

hirdetés

Dr. Raed A. Joundi (University of Calgary, Alberta, Kanada) stroke szakértő és munkatársai a Stroke c. lapban megjelent cikkükben tanulmányukban 143.180 személy kérdőíves adatai alapján azt a következtetést vonták le, hogy a stroke kockázata négyszeresére nő a naponta hosszasan ücsörgő (ülőmunkát végző és a szabadidő nagy részét ülve töltő) 40 évesnél idősebb, de 60 évesnél fiatalabbak esetén, 60 évesnél idősebb korban már nem lehet jelentősebb kockázat-növekedést megfigyelni. Az ülőfoglalkozással eltöltött idő az Egyesült Államokban, Kanadában és a fejlett európai országokban is növekedett az utóbbi két évtizedben – különösen a fiatalok körében. Emiatt egyre fontosabbá vált a hosszú távú következmények vizsgálata is. A kutatók a Canadian Community Health Survey adatai alapján kiválasztott 143.180 egészséges (nem daganatos, nem szívbeteg, stroke-mentes, 40 év fölötti) személy megkérdezésével akarták felderíteni az üléssel töltött idő hosszának a stroke-ra gyakorolt hatását.

Túlzottan sok szabadidős ücsörgésnek nevezték azt, ha az egyén napi 8 óránál hosszabb időt tölt ülve, illetve, ha hetente 3,5 (metabolikusan equivalens) óránál kevesebbet tölt fizikai aktivitással. Az elemzésben figyelembe vették az olyan szokásos torzító tényezőket, mint az életkor, a nem, a családi helyzet, a dohányzás, a magasvérnyomás, stb. Az átlagosan 9,4 éves követés során 2965 stroke következett be, átlagosan a megfigyelés kezdetét követő 5,6 évnél. A stroke kockázata a 60 évnél fiatalabb, túlzottan hosszan ücsörgő, kevés fizikai aktivitást végző személyeknél 4,5-ször nagyobb volt azokéhoz képest, akik naponta 4 óránál kevesebb időt töltöttek ülve.

Hasonló mértékű kockázat-emelkedést a 60-79 éves és a 80 fölötti személyeknél sem figyeltek meg.  A 60 évesnél fiatalabbaknál a fizikai aktivitás segítségével kiküszöbölhető a túlzott szabadidős ücsörgés miatti fokozott kockázat. Dr. Joundi és munkatársai kijelentették, hogy „inaktív személyeknél magasabb stroke kockázattal jár a hosszabb ücsörgéssel eltöltött idő, és csak két módon lehet ezt csökkenteni: rövidíteni kell az ücsörgéssel eltöltött időt, vagy testmozgással kell azt eltölteni.” A magyarázat csak spekulatív, mivel a vizsgálat csak megfigyeléses volt, ugyanakkor ismét rávilágított a fizikai aktivitás fontosságára. A fizikai aktivitás fokozásával a stroke-kal való összefüggés tompul, majd elegendő testmozgás esetén teljesen el is tűnik.

Nem ismert, hogy a fizikai aktivitás védő hatása miben áll. A rendszeres testmozgás minden aktivitáskor csökkenti a hosszan üléssel töltött idő káros hatásait (mint pl. a vérkeringés lassulását, a megnövekedett inzulin-rezisztenciát és az ereket befolyásoló gyulladásos folyamatokat). „A vizsgálatban különösen a fiataloknak üzenünk” – mondták a szerzők, akik szerint már egy pici életmódváltoztatás, pl. heti 3 óra gyaloglás is elegendő a hosszú ücsörgés káros hatásainak semlegesítéséhez. Az ülve töltött szabadidő alatt pedig javasolt rendszeres időközönként felállni, karkörzést kell végezni, lábat megmozgatni. Az sem ördögtől való, hogy a tv-zés egy részét nem ülve, hanem szobakerékpáron, futópadon vagy másféle mozgás közben töltjük

Forrás:

Pass W. Increased stroke risk linked to excess sitting in those under 60. Medscape Medical News. August 19, 2021.

Joundi RA, Rebchuk AD, Field TS, et al. Health-related quality of life among patients with acute ischemic stroke and large vessel occlusion in the ESCAPE trial. Stroke 2021;52:1636-1642.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.