A fittség COVID-19-betegségben is életet menthet

A torontói egyetem kutatói arra jutottak, hogy a kiváló kardiorespiratorikus állapotban lévő betegek körében kisebb a fatális kimenetelű COVID-19-betegség aránya.

A PLoS ONE című lapban olvasható adatok arra utalnak, hogy a testileg fitt személyeknek kisebb valószínűséggel halnak bele a SARS-CoV-2 okozta fertőzésbe.

„Reményt keltő megállapítása a kutatásunknak, hogy a legalább közepes szintű fizikai aktivitás védelmet nyújt a fatális kimenetellel szemben. Egy-egy alkalomszerű esti kocogás sajnos még senkit nem véd meg, de ha rendszeresen tesszük ezt, az már megmutatkozhat a halálozási arányok csökkenésében” – hangsúlyozza a közlemény első szerzője, Rebecca Christensen.

Christensen munkacsoportja a UK Biobank Study keretében 2609 felnőtt adatait elemezte kizárólag abból a szempontból, hogy a testi fittség miként függ össze a megfertőződés és halálozás kockázatával. A fertőzési kockázat tekintetében nem találtak szignifikáns összefüggést a testi állapottal, és az elemzés nem tért ki a betegség súlyosság szerinti besorolására sem. Az elemzésbe csak 49 és 80 éves kor közötti betegeket vontak be, ám a szerzők úgy vélik, hogy ez a minta is elegendő volt következtetések levonására a COVID-specifikus halálozásra vonatkozóan.

A fittségi szint megállapítása percentilisek alapján történt, mely szerint a legalacsonyabb 20-as percentilist tekintették elégtelen fittségi állapotnak, míg 40-es és 80-as percentilis közötti fittségi állapot közepesnek, 80-as percentilis felett pedig átlag felettinek minősült.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy már alacsony-közepes intenzitású fizikai aktivitás is javulást eredményezhet a halálozási adatokban. „Kutatásunkkal arra kerestük a választ, hogy mi magunk tudunk-e tenni annak érdekében, hogy befolyásoljuk a COVID-19-betegség kimenetelét. Erre a kérdésre adataink alapján igennel válaszolhatunk, feltéve, hogy megfelelő fizikai aktivitásunkat eléggé hosszú ideig és eléggé rendszeresen fenntartjuk” – emeli ki a vizsgálat vezetője, aki azt is a hangsúlyozza, hogy az életkor előrehaladtával fizikai aktivitásunk is csökken, ám felvetődhet a kérdés, hogy ha fittebbek vagyunk, mint kortársaink többsége, akkor ez megmutatkozhat-e egészségi előnyökben, jelen esetben a COVID-19 okozta halálozás csökkenésében. A kutató szerint erre a kérdésre is igen a válasz.

Arra a kérdésre, hogy mi számít ebből a szempontból releváns fizikai aktivitásnak, Rebecca Christensen úgy fogalmaz, hogy elegendő lehet például olyan intenzitású kardióedzés, mely már fokozott izzadást vagy lihegést vált ki, nem feltétlenül szükséges hozzá rendszeresen lefutni a maratoni távot.

Ellentmondásként merülhet fel, a COVID-19 gyakorta olyan személyeket is megfertőz, akik rendszeresen végeznek intenzív testmozgást, akár hivatásszerű sporttevékenység keretében. A közlemény szerzője ennek magyarázataként felhozza, hogy az edzések és versenyek sokszor olyan környezetben zajlanak, mely kedvez a fertőzés terjedésének, például szoros testi kontaktus van a jelenlévők között.

Megjegyzendő, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben frissítette a javasolt fizikai aktivitásra vonatkozó irányelveit, melyekben az eddigi heti 150 perc helyett már heti 300 percnyi fizikai aktivitást tart szükségesnek a fittség fenntartásához.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.