hirdetés

Mennyit diétázzon az idős elhízott?

Idős, elhízott betegek esetén a keringési betegségek kockázata a testmozgás melletti mérsékelt diétával csökkenthető.

hirdetés

Egy új vizsgálat szerint, ha a beteg a szívbetegségek megelőzése érdekében fizikai gyakorlatokat is végez, kisebb kalória-megvonás is elégséges lehet.

A Circulation c. folyóiratban most megjelent tanulmányban a szerzők szerint idős, obes betegekben a testgyakorlás már mérsékelt kalóriamegvonás (CR) mellett is jótékony hatású az érrendszerre. Ezek szerint a jótékony kardiovaszkuláris hatások eléréséhez nincs szükség nagymértékű kalória-megvonásra, illetve nem szükséges jelentős fogyást javasolni, sőt nem teljesen érthető az erőteljes kalóriamegvonás nem jár nagyobb érrendszeri előnnyel, de a szerzők feltételezése szerint „az erőteljes kalóriamegvonás feltehetően káros hatású a vaszkuláris működésekre.” Megfigyelésüknek azon magas kardiovaszkuláris kockázatú betegek számára van jelentősége, akik gyógyszeres beavatkozások nélkül szeretnék csökkenteni kardiovaszkuláris kockázatukat.

Dr. Tina E. Brinkley (Wake Forest University, Winston-Salem, N.C.) és munkatársai vizsgálatában 65 és 79 év közötti, 30 és 45 kg/m² közötti testtömegű 160 férfi és nő vett részt. A résztvevőket a 20 hétig tartó megfigyelés során három csoportba sorolták: az egyik csoport számára csak aerobic gyakorlatokat írtak elő, a második csoportnál az aerobic gyakorlatok mellett mérsékelt kalóriamegvonás történt, míg a harmadik csoport résztvevőinél a testmozgást intenzív kalóriamegvonással egészítették ki. Az aerobic testmozgás hetente négyszer, felügyelet mellett, futópadon történő 30 perces gyaloglásból állt, a gyaloglás intenzitását úgy állították be, hogy a pulzusszám 65%-70%-ban tartódjon meg.

A mérsékelt CR csoportban 250 kcal-al, az intenzív CR-csoportban 600 kilokalóriával csökkentették a napi kalóriabevitelt. A tápláléknak a zsírokból származó kalóriatartalma 30%-kal csökkent és ideális testtömegre számítva legalább 0,8 gramm/kg-al kevesebb fehérjét tartalmazott. Ugyanakkor fokozták a kalcium-bevitelt (1200 mg/nap) és a D-vitamin bevitelt is (800 IU/nap). Az aorta struktúrájának és működésének különböző részleteit pl. az aortaív pulzushullám sebességét, az aorta tágulékonyságát és annak mértékét, valamint a perioaortikus zsír mennyiségét mágneses rezonanciával vizsgálták.

A résztvevők testtömege a CR plusz testgyakorlat csoportban jobban csökkent, mint a kalóriamegvonás nélküli testgyakorlatot végzők csoportjában, viszont az intenzív CR-t kapók csoportjában a testtömeg nem csökkent jelentősebb mértékben, mint a mérsékelt CR-t kapók csoportjában (8,98 kg vs. 8,02 kg). A kizárólag testmozgást végzők csoportjában nem változott az aorta merevsége, de ha a testmozgást mérsékelt CR-rel egészítették ki, akkor jelentősen javult ez a mutató, míg intenzív kalóriamegvonás mellett nem. A mérsékelt CR-csoportban „robosztusan”, 21%-kal nőtt a leszálló aorta tágulékonysága és 8%-kal csökkent az aortaív pulzushullám sebessége, az intenzív CR csoportban viszont nem észleltek jelentős vaszkuláris változásokat.

Az adatokat összesítve láthatóvá vált, hogy a testgyakorlás plusz a mérsékelt CR vezetett a legkedvezőbb eredményekre a proximális aorta merevség tekintetében, ugyanakkor optimalizálódott a testsúly, javult a testfelépítés és a test zsíreloszlása is. Igazolódtak az olyan vizsgálatok megfigyelései, miszerint az idős, obes személyek testsúlycsökkentése biztonságos, és az obesitas akadályozza a testgyakorlás előnyös hatásait nemcsak a kardiorespiratorikus állapot, hanem az egészéges érrendszer tekintetében is.

Dr. William E. Kraus (Duke University Medical Center, Durham, N.C.) több okból is fontosnak és érdekesnek tartja a vizsgálatot. Igazolták, hogy még idősebb, obes amerikaiaknál is meg lehet változtatni az aorta vaszkuláris működését diéta és testgyakorlás együttes alkalmazásával. Ez azt jelenti, hogy soha nincs késő a kardiovaszkuláris egészség érdekében változtatni az életmódon. A vizsgálat továbbá azt is igazolta, hogy a szigorú diétával kiegészített testgyakorlás nem mindig jobb az enyhébb diéta melletti testgyakorlásnál. Remélhetően egyre több embernek lesz haszna a mérsékelt életmódváltoztatásokból – a viszgált betegek esetén ez napi 250 kilokalória megvonását jelentette.

Forrás:

Johnson K. Modest calorie cut plus exercise may improve vascular health. Medscape Medical News. August 02, 2012.

Brinkley TE, Leng I, Bailey MJ, et al. Effects of exercise and weight loss on proximal aortic stiffness in older adults with obesity. Circulation 2021:144:00-00, DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.05.1943

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.