hirdetés

Testmozgás időskori depresszióban

Időskori depresszióban többnyire szükséges a gyógyszeres kezelés, de bevezetése előtt és hatásának kialakulásáig is feltétlenül javasolt az intenzívebb tastmozgás.

hirdetés

Egy randomizált vizsgálatban igazolódott, hogy ha az enyhe-közepes időskori depressziós zavarban szenvedő beteg ezzel a problémájával először keresi fel háziorvosát, akkor az antidepresszívumok adása, illetve az ellenőrzött csoportos tornaórák közel egyforma mértékben csökkentik a tüneteket a beavatkozás első hónapjában: Három illetve 6 hónap múlva viszont egyértelműen a gyógyszeres kezelés bizonyult előnyösebbnek.

Az eredmények szerint „bár a testgyakorlás önmagában nem olyan hatásos depresszióban, mint a gyógyszerek, de erősítheti az antidepresszívumok hatását” – kommentálta az eredményeket Dr. Lauren Gerlach geriátriai pszichiáter (Michigan Medicine in Ann Arbor), aki nem vett részt a vizsgálatban.

Dr. Jesús López-Torres Hidalgo (University of Castile-La Mancha and Albacete Zone VIII Health Center in Albacete, Spanyolország) és munkatársai az Annals of Family Medicine c. folyóiratban megjelent A DEP-EXERCISE vizsgálatukba a Kelet-Spanyol, 170.000 lakosú Albacete különböző háziorvosi rendeléseinek depresszióban szenvedő idősebb polgárai közül 374-et vettek be. A 65 évesnél idősebb (átlagosan 72 éves, kb. 80% nőbeteg) résztvevők jelentős depresszív periódust éltek át. A kutatók nem vettek be a vizsgálatba fizikai kontraindikációban, súlyos depresszióban szenvedőket és azokat, akik már egyébként is antidepresszánsokat szedtek. A háziorvosok az előírtaknak megfelelően két csoportot alakítottak ki: az egyikben irányított testedzés történt, a másikban antidepresszívumokat adtak. Kiinduláskor a Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale (MADRS) érték a fizikális aktivitási csoportban 15,1, a gyógyszeres csoportban 15,9 volt. Az edzéseken hetente kétszer 1 órás, szakember által vezetett gyakorlatokat (aerobic, erősítés, hajlékonyság, egyensúly) kellett végezni, de a résztvevők megjelenése csak 19 alkalomra korlátozódott, ilyen módon a testedzés haszna alulértékeltnek nevezhető. A fizikális aktivitási programban résztvevő időseket egészségi problémák és funkcionális korlátozottság is akadályozta, részint ennek tulajdonítható, hogy 3 hónap és 6 hónap után ebből a csoportból többen léptek vissza (39,2% vs 22,6% és 58,2% vs 40%). Előbbi csoportból 66-an, utóbbi csoportból 93-an fejezték be kompletten a vizsgálatot. Egy hónap után a tünetek mindkét csoportban a MADRS szerinti 10-es érték alá csökkentek, a fizikai aktivitási csoportban 48,1%-kal, a gyógyszeres csoportban 54,2%-kal javultak. 3 hónap után az antidepresszívumokat szedőknél a testedzésest végzőkhöz képest lényegesen jelentősebb volt a javulás (60,6% vs 45,6%), 6 hónap után ezek az értékek 49,7%-nak, illetve 32,9%-nak adódtak. Ráadásul 6 hónapnál a MADRS score átlagosan 5,8 ponttal csökkent a gyógyszeres csoportban, míg a fizikális aktivitást végző csoportban a csökkenés mértéke csak 4,04 pont volt. A kiértékelésbe csak a vizsgálatot kompletten befejező résztvevőket vették be.

A tanulmány során nagyobb arányban adott antidepresszívumok a következők voltak: sertralin (26,5%), trazodon (14,8%), paroxetin (12,9%), mirtazapin (9%), escitalopram (8,4%), venlafaxin (7,7%), és duloxetin (5,8%), de a kezelt csoport résztvevőinek csak 78,1%-a szedte pontosan a gyógyszereket egy hónapig. A gyógyszeres csoportban a betegek 22,5%-ánál, a fizikai aktivitási csoportban csak a betegek 8,9%-ánál volt megfigyelhető mellékhatás. Gyógyszeres mellékhatások a szédülés (6,5%), epigasztriális fájdalom (5,2%), nappali álmosság (3,2%) voltak. A fizikai aktivitást végzőknél: csont-izomfájdalmak, enyhe contusiók, szédülés fordult elő gyakrabban, legsúlyosabb egy elesés utáni radius törés és egy ájulás volt.

Az időskori depresszió holisztikus, sokrétű kezelést igényel, amikor figyelni kell a betegek olyan tüneteit is, amik a nem megfelelően ellátott obstruktív alvási apnoe, a hormonális egyensúly felborulása, vagy a pangásos szívelégtelenség miatt alakulnak ki. A gyógyszeres kezelés mellett lehetőleg mindig növelni kell a fizikai aktivitást, hisz a testmozgás önmagában is jót tesz az egészségnek. A vizsgálat rámutatott arra, hogy nem mindenkit kell azonnal antidepresszívumokkal kezelni, a kezelést gyógyszerek nélkül is el lehet indítani. A testmozgás akkor is javasolt, ha gyógyszeres kezelést tervezünk, hisz az antidepresszívumok néha csak 4-12 hét múlva fejtik ki teljes hatásukat, ezért is mindenképp fizikai aktivitásra kell bíztatni a betegeket, és állapotuk jobbításában a pszichoterápiának és az életmódbeli változásoknak is fontos szerepük lehet.

Forrás:

Remaly J. Drug or exercise for geriatric depression? It depends. Medscape Medical News. August 02. 2021.

Hidalgo JL-T, Sotos JR and DEP-EXERCISE Group. Effectiveness of physical exercise in older adults with mild to moderate depression. The Annals of Family Medicine July 2021, 19(4):302-309

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.