hirdetés

Lehetséges új antidepresszívum célpont

Egy görcs-rohamok elleni szer az eddigi antidepresszívumoktól eltérő hatásmechanizmus révén  csökkentette a depressziós betegek anhedóniáját, ezzel új pontenciális terápiás célpontot jelölt ki.

hirdetés

Egy kis, randomizált vizsgálat szerint az ezogabint (Potiga) szedőknél szignifikánsan csökkennek a depresszió mutatói és az anhedonia (kb. „örömtelenségét”) a placebóhoz képest. A gyógyszert szedő csoportban a funkcionális MRI-n (fMRI-n) a jutalom/büntetés anticipációra adott válasz enyhe növekedése volt látható a placebót kapókhoz képest – bár a jótékony hatás statisztikailag nem volt szingifikáns (csak „trend”).  Dr. James Murrough (psychiátria és idegtudományok szakértő, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York City) a sajtóértekezleten elmondta, hogy ez az első olyan randomizált, placebóval ellenőrzött vizsgálat, ami az agynak erre az ion-csatornájára hatva javít a betegek depresszióján és anhedoniáján. Ennek a csatornának a célba vétele egy teljesen más hatásmechanizmust jelent, mint az eddigi antidepresszáns kezelések – jegyezte meg Murrough doktor, aki a Mount Sinai-ban működő Depression and Anxiety Center for Discovery and Treatment igazgatója is egyben.

Az American Journal of Psychiatry-ban 2021. márciusában online megjelent cikk szerzői olyan szer után kutattak, amely az eddigi antidepresszívumoktól eltérő hatásmechanizmus révén képes enyhíteni a depressziós tüneteket. Vizsgálatuk indíttatása az volt, hogy a jelenlegi antidepresszívumok gyakorlatilag azonos módon hatnak, ezért ha az egyik nem hat, vélekedésük szerint a következő sem fog.

Mivel a krónikusan szociális károsodást szenvedett depressziós egereken a KCNQ2/3 csatorna változásait figyelték meg, e csatorna működésének befolyásolására koncentráltak. A KCNQ2/3 csatorna ellenőrzi az agysejtek ingerelhetőségét és működését azáltal, hogy kontrollálja az elektromos töltés – kálium ionok formájában történő - áthaladását az agysejtek membránján. A kulcskérdés az volt, hogy a rágcsáló a stresszel kapcsolatban depressziósan viselkedik-e, vagy rezisztens/ellenálló-e azzal szemben. A stresszre rezisztens egerekben a megfelelő agyi területeken növekedett a jutalmazással/büntetéssel összefüggő markerek szintje, a kevésbé ellenálló egerekben viszont rendkívül magas ingerlékenység és működési zavar látszott. Az agyi jutalmazó/büntető rendszer működészavara anhedóniát eredményez, ami a depresszív zavarok lényeges eleme.

Annak tanulmányozására, hogy a KCNQ2/3 csatornára gyakorolt hatás befolyásolja-e a depressziót, az  ezogabint (Potiga) használták, melyet eddig még nem vizsgáltak depresszióban.

Vizsgálatukba 45 felnőtt, legalább mérsékelt fokozatú depresszióban szenvedő beteget vontak be, akiknél jelentős anhedóniát észleltek. A betegeket random módra két csoportra osztották: 21-en ezogabint kaptak (átlagos életkoruk 44 év, 28,3% férfi), 24-en pedig placebót (átlagos életkor 39 év, 50% férfi). Kiinduláskor és a kezelés végén a résztvevők fMRI körülmények között „incentive flanker” (ösztönzött védelem?) próbát végeztek abból a célból, hogy a jutalmazás/büntetés anticipáció során modellezzék az agyi aktivitást. Heti vizitek során klinikailag becsülték fel a depressziót és anhedóniát. A végrehajtás pontosságában az fMRI-n nem volt szignifikáns különbség a két csoport között: ezogabin csoport hibaszázaléka a kiinduláskor 10,4%, kiértékeléskor 8,1%, míg a placebo-csoporté kiinduláskor 9,5%, kiértékeléskor 6,1%. Az ezogabinos betegeknél számszerűleg növekedett a ventrális striatum aktivitása a jutalmazás/büntetés anticipációra válaszul a placebósokhoz képest, de a trend nem volt szignifikáns.

Ezzel ellentétben az ezogabin csoportban jelentősen javultak a depresszió és az anhedonia klinikai tünetei. A MADRS (Montgomery-Asberg Depression Rating Scale) alapján az ezogabin és a placebo csoport közötti különbség a kiindulástól a végpontig a következő volt: átlag különbség: -7,9 (3,0), hatás mérete: 0,76, válaszadási arány: ezogabin 61,9%, placebo 37,5%, remissziós arány: ezogabin 38,1%, placebo 20,8%. A placebóhoz képest szintén jelentősen javult a „hedonikus kapacitás” a SHAPS (Snaith-Hamilton Pleasure Scale) méréssel, valamint a TEPS (Temporal Experience of Pleasure Scale) méréssel (t = -4,1, df = 212, P<0,001 és t = 3,4, df = 213, P<0,001). A Clinical Global Imressions (CGI) skálán szintén szignifikáns javulás volt látható (t = -2,2, df = 214, p= 0,026 és t = -2,9, df = 214, P = 0,004).

Az ezogabin jól tolerálható, a leggyakoribb mellékhatás a szédülés és a fejfájás volt. A depresszió egy heterogén állapot, sokféle tünettel. A KCNQ2/3 csatorna működésének felerősítése jó antidepresszáns hatású lehet, és javítja az anhedoniát.

Prof. Alan Schatzberg (Stanford University School of Medicine, Kalifornia) elmondta, hogy egy új kezelés, egy új hatásmechanizmus növeli a téma ismeretét. Az ezogabin hatásossága, biztonságossága fontos lehet azon betegek számára, akik nem ragálnak a tradicionális kezelésekre, és fontos lehet minden beteg számára a későbbi vizsgálatok eredményeinek függvényében.    

Források:

Batya Swift Yasgur. Novel therapeutic target for depression identified. Medscape Medical News. March 19, 2021.

Costi S, Morris LS, Kirkwood KA, ez al. Impact of the KCNQ2/3 chanel opener ezogabine on reward circuit activity and clinical symptoms in depression: results from a randomized, controlled trial. Am J Psychiatry. Published onlne 3, March 2021. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2020.20050653.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.