hirdetés

A testzsír nem tesz jót a szürkeállománynak

Az elhízás bizonyos típusaiban csökkenhet az agyi szürkeállomány mennyisége, melynek nyomán emelkedett a demencia és stroke kockázata. A kognitív állapot között most feltárt összefüggéseinek ismeretében az eddiginél is nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a túlsúly és elhízás ellen.

hirdetés

A University of South Australia kutatói a Neurobiology of Aging című lapban számoltak be arról, hogy összefüggést találtak a testzsír mennyisége, illetve a demencia vagy stroke emelkedett rizikója között. Pontosabban ez azt jelenti, hogy a testzsír bizonyos típusainak felszaporodása nyomán csökken a szürkeállomány mennyisége, ennek következtében pedig romlanak a kognitív képességek.

„Azt találtuk, hogy erősebben elhízott egyéneknél – különösen akkor, ha az obezitás metabolikus szempontból előnytelenebb formája áll fenn náluk – jóval kevesebb az agyi szürkeállomány mennyisége, ami az agyi képességek hanyatlásában is megmutatkozhat” – fogalmaznak a közlemény szerzői. Ennek pedig azért van kritikus jelentősége, mert a szürkeállomány idegsejtekben, gliasejtekben és kapillárisokban gazdag agyi terület, melynek károsodása régiótól függően sokféle funkciót érinthet, többek között a tanulást, a memóriát, a kognitív képességeket, a figyelmet és az izomműködés kontrollját. Obezitás mellett a szürkeállományban hasonló elváltozásokat észleltek, mint időskori agyi atrófiában vagy Alzheimer típusú demenciában.

A most közzétett megállapítás jelentőségét az adja, hogy az elhízottak száma világszerte emelkedik: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint csaknem 2 milliárd ember él a Földön túlsúllyal, míg az elhízottak száma világszinten 650 millióra tehető. Az elhízás problémája sajnos már a gyermekeket sem kíméli, hiszen az 5 évesnél fiatalabbak körében csaknem 40 millió gyermek minősül túlsúlyosnak vagy elhízottnak, miközben a 15–19 éves korosztályban számuk már meghaladja a 340 milliót. A WHO arra is felhívja figyelmet, hogy a túlsúly és elhízás számos egészségi problémával mutat összefüggést, ezen belül a kardiovaszkuláris betegségekkel (kiemelkedően a szívbetegséggel és a stroke-kal), a cukorbetegséggel, a váz-izomrendszeri kórképekkel (pl. az arthrosissal) és bizonyos ráktípusokkal.

Jelen vizsgálatban oki összefüggéseket kerestek az elhízás metabolikus szempontból három különböző (kedvezőtlen, neutrális és kedvező) típusával. Kedvezőtlen típusúnak minősítették az elhízást, ha a zsírlerakódás elsősorban a hasi régiót és a belső szerveket érinti, magas koleszterinszint, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a koszorúér-betegség fokozott kockázata kíséri. Ezzel szemben a kedvező típusban a zsír elsősorban a csípőtájra rakódik és kevésbé érinti a belső szerveket, illetve kisebb a diabétesz és szívbetegség rizikója is. A neutrális típusú elhízás nem mutat korrelációt a felsorolt betegségekkel. A szerző kiemelik, hogy a hasi zsír még viszonylag normális testsúly mellett is aggodalomra ad okot. Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az elhízás egy komplex kórállapot, melyben leginkább a hasi régióban, illetve a belső szerveknek megfelelően felhalmozódó zsírszövet jár káros egészségi következményekkel.

Most nyilvánosságra hozott eredményeik 336 000 fő UK Biobankban tárolt adatain alapulnak, melyek szerint a testsúly minden három kilogrammnyi emelkedése 0,3%-kal csökkenti a szürkeállomány mennyiségét. Egyelőre azonban nem találtak specifikus oki korrelációt demencia vagy stroke vonatkozásában, ezért ezen a téren további kutatások szükségesek. Annyi látszik valószínűnek, hogy a gyulladás és metabolikus eltérések játszhatnak szerepet abban, hogy obezitásban miért csökken a szürkeállomány mennyisége.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.