hirdetés

Anti-placebó

A hipnózis a körzeti orvosok egyik legerősebb eszköze lehet a betegek öngyógyító erejének mozgósítása révén. A gyermekorvosként dolgozó Laurence Sugarman, az amerikai Orvosi Hipnózistársaság korábbi elnöke a működési mechanizmust is elemzi.

hirdetés

Bár a módszert mindannyian használjuk nap mint nap, a legtöbbször nem igazán jól, mondja a New Scientistnek nyilatkozó Sugarman, aki szerint a hipnózis az egészségügyi ellátást is új szintre emelhetné. A legtöbb orvosnak panaszolt probléma ugyanis rendelkezik pszichofiziológiai komponenssel is (I can tell you how to heal yourself with hypnosis). Közismerten ilyen pl. az irritábilis bél szindróma, a migrén, a szorongáshoz társuló tünetek vagy az a jelenség, hogy egyes emberek képesek a leghatékonyabb gyógyszerek hatásának is ellenállni.

Márpedig az orvosok segíthetnének a pácienseiknek abban, hogy képesek legyenek az önszabályozást a helyes cél érdekében alkalmazni, mondja a gyermekorvos, aki jelenleg a New York-i Center for Applied Psychophysiology and Self-regulation igazgatója.

A klinikai hipnózis elsajátítása során az orvosok megtanulják, hogyan értelmezhetők a nonverbális jelzések, és hogyan erősíthető a páciens bizalma, hogyan fokozható az empátia és hogyan javítható a kommunikáció, így betegeiknek át tudják adni, hogyan lehet uralni a testet és az elmét. Mindez pedig igencsak javítja egészségügyi ellátást.

Miért nem használják akkor sokkal többet és többen a hipnózist a praxisban? Részben azért, mert a legtöbben nincsenek tisztában azzal, mi is valójában a hipnózis, a szóról sokuknak csak Thomas Mann Cipollája jut eszükbe.

Laurence Sugarman és kollégája, A. E. Hope szerint a hipnózis nem más, mint a készségek és ismeretek olyan készlete, amivel képesek vagyunk befolyásolni az embereket (Orienting hypnosis; American Journal of Clinical Hypnosis), mert értelmezni tudjuk, mit jelent az arckifejezésük, a testtartásuk, a hanghordozásuk vagy a metafóra-használatuk. A hipnózis nem terápia, inkább egyfajta terápiás hozzáállás.

A pszichoanalízis vagy a kognitív viselkedésterápiák során a legnagyobb terápiás hatása annak van, hogy valaki meghallgatja a pácienst, míg a hipnózis eszköztárának ez csak egy része. A hipnózis során a legfontosabb, hogy transzállapotban az ember igen intenzív tanulásra képes, aktiválódik az agy plaszticitása, a vegetatív idegrendszer működése paraszimpatikus irányba tolódik el, a figyelem fókuszálódik (transzállapotban vagyunk egy trauma során vagy akkor is, amikor szerelembe esünk – nincs olyan, hogy „hipnotikus” transz –, sőt transzállapot állhat elő akkor is, amikor valaki jógázik vagy imádkozik).

A hipnózis, mint embereket befolyásoló eszközrendszer része az is, hogy képesek vagyunk felismerni és elősegíteni a transzállapotot, amire tehát azért van szükség, mert transzállapotban képesek vagyunk bármit hatékonyabban tanulni. Saját szakmai útjáról beszámolva Sugarman elmondja: 20 évet dolgozott körzeti gyermekorvosként, ennek során megdöbbenve tapasztalta, hogy a képzés során mennyire figyelmen kívül hagyták a gyakorlatban felmerülő pszichofiziológiai problémákat. „Csak arról tanultunk, mit tehetünk, hogy segítsünk a gyermekeknek, arról nem volt egy szó sem, hogyan tanítsuk meg nekik, hogyan segíthetnek saját maguknak”.

Lehetséges, hogy a hipnózis valójában egy olyan placebó, aminek alkalmazása során nem csapjuk be a pácienst? A hipnózis nem is igazán placebó, hanem a placebó-hatás közvetítésének módja: úgy kommunikálunk a beteggel, és úgy használjuk a kondicionálás, az elvárások és a szociális kapcsolatok erejét, hogy megváltoztassuk az illető fiziológiáját –olyan módon, amiről a páciens korábban úgy vélte, hogy arra csak külső hatás képes. Ha a beteg megtanulja, hogy nemcsak külső behatás – pl. egy tabletta vagy egy terapeuta – eredményeképp alakulhat ki egy adott változás, akkor már saját maga is elő tudja idézni a hatást. Tehát  placebó-hatást váltunk ki anélkül, hogy placebót kellene alkalmaznunk. A hipnózis ugyanis nem egy csalás nélküli placebó, hanem maga az anti-placebó, a külső hatástulajdonítás ellentéte.

Hipnózissal egyéb terápiák hatékonysága is növelhető. Egy 18 tanulmány eredményeit összegző metaanalízis szerint az elhízott betegek kognitív viselkedésterápiát (CBT) használó kezelése sokkal hatékonyabb, ha a CBT-t hipnózissal kombinálják, különösen hosszú távon, mivel a hipnózissal kombinált CBT esetén a fogyás a kezelés abbahagyása után is tovább folytatódik (Kirsch és munkatársai: Hypnosis as an adjunct to cognitive-behavioral psychotherapy: a meta-analysis; Journal of Consulting and Clinical Psychology). Egy másik tanulmány szerint a CBT hipnózissal kombinálva a depressziót is hatékonyabban kezeli (Alibhai és munkatársa: Cognitive hypnotherapy for depression: an empirical investigation; International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis).

A hipnózist önmagunkon is alkalmazhatjuk, sőt, alkalmazzuk is folyamatosan, azonban a legtöbbször igen rosszul. A legtöbben ugyanis azt mondogatják maguknak, hogy milyen ügyetlenek, milyen lusták, mennyire megérdemlik a rossz sorsukat vagy a rossz bánásmódot, milyen tehetségtelenek stb. A transzállapot által biztosított intenzív tanulási lehetőséget nem kellene ilyen hülyeségekre használnunk, mondja a gyermekgyógyász.

A klinikai hipnózis az a módszer, amivel segítünk a betegeinknek módosítani saját ön-hipnózisukat, segítünk nekik, hogy megértsék, milyen valójában a transz-formáció, és a klinikai hipnózis segítségével arra használjuk a kapcsolatunk intenzitását, hogy megtanítsuk a pácienseknek, hogyan használják saját transzállapotbeli képességeiket.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.