hirdetés

Autista gyermekek mentális egészsége a világjárvány idején

Egy kiterjedt kanadai tanulmány szerint 2020 májusa és decembere között az autista gyermekek több mint felénél észlelték a mentális egészség pandémiával összefüggő hanyatlását.

hirdetés

A 230 autista gyermek és fiatal szülei bevonásával végzett felmérés azt mutatta, hogy közülük 141 gyermekek (61%) mentális egészségi állapota leromlott, és 37 gyermek esetén (14%) kellett igénybe venni akut mentális egészségügyi szolgáltatásokat.

A Paediatrics & Child Health folyóiratban május 5-én megjelent közlemény szerzői szerint bizonyos tényezők megléte (pl. szorongás, depresszió) előre jelezte a mentális egészségi állapot romlását a világjárvány idején, de a családi és közösség nagymértékben befolyásolják az autista gyerekek mentális egészségét, és jó célpontok a beavatkozáshoz.

Megzavart rutinok

A járvány első évében a lezárások, az iskolabezárások, és a fejlesztések elmaradása káros bezárások hatással volt a gyermekek mentális egészségére. A gyerekekben megnövekedett a stressz, és több internalizáló és externalizáló tünetet mutattak.

Azok a gyermekek, akiknél már korábban is gyengébb mentális egészségi állapotot vagy idegrendszeri fejlődési rendellenességet diagnosztizáltak, ilyen körülmények között különösen ki vannak téve a mentális egészség romlásának. A rutin változásai és az oktatási és egészségügyi szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés fokozta a stresszt az autista gyermekek és szüleik körében. A szülők stresszesebb állapota és mentális egészségügyi problémái a gyermekek mentális egészségügyi nehézségeinek ismert kockázati tényezői.

A kutatók azonosítani szerették volna, hogy az autista gyermekek mely alcsoportja vonnak leginkább kitéve a rossz mentális egészségi állapot kockázatának a járvány idején. Vizsgálatukat egy nagy kanadai (Ontarió) együttműködés két klinikai és egy közösségi kohorsz felmérési adataira alapozták.

A szülők részint saját mentális egészségi állapotukról számoltak be a betegegészségügyi kérdőív segítségével, részint jelezték gyermekeik mentális egészségének változását a bezárás alatt: depresszió, szorongás, rögeszmés-kényszeres zavar, ingerlékenység, figyelmetlenség és hiperaktivitás tekintetében. Az első három jellegzetességet internalizáló, a második hármat externalizáló tünetnek tekintették.

A COVID-hoz kapcsolódó stresszt és anyagi problémákat a CRISIS_AFAR kérdőívből adaptált kérdésekben értékelték. A kutatók megvizsgálták az akadémiai és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést is a zárlat alatt.

Szolgáltatások elmaradása

A gyerekek átlagéletkora 10,89 év volt, 76%-uk fiú volt, átlagos IQ-juk 89,08 volt. A háztartások 36,6%-ának jövedelme elérte a 100 000 kanadai dollárt.

A gyermekek mentális egészségi állapotának romlását előre jelezték a járvány előtti internalizáló tünetek súlyossága, a szülők meglévő depressziója és szorongása, valamint a COVID-hoz kapcsolódó stressz és az anyagi problémák.

 

A mentális egészség romlása összefüggött az oktatási és orvosi szolgáltatások elmaradásával. "A pandémia előtti fejlesztésben nem részesülő gyermekek 61,3%-a, a pandémia előtt fejlesztő képzésben részesült, de a világjárvány alatt abból kimaradó gyermekek 70,0%-a mutatott mentális egészségi állapotromlást.  

A mentális egészség romlásának előrejelzője az alacsonyabb családi jövedelem, a nagyobb anyagi nélkülözés és az oktatási-fejlesztési lehetőségekhez való hozzáférés elvesztése volt.

A klinikusoknak és az oktatásban-fejlesztésben résztvevőknek különösen körültekintőnek kell lenniük, és biztosítaniuk kell a további támogatásra a gyermekek ezen csoportja számára, és gondoskodniuk kell a szülők mentális egészségének támogatásáról is.

A közelmúltban azt is kimutatták, hogy a legtöbb tipikus gyermek mentális egészsége is károsodott a járvány alatt, nem meglepő, hogy az egyébként különösen érzékeny és fejlesztésre szoruló autista gyermekeket ez különösen érintette. A cikk szerzői az javasolják, hogy készüljünk fel a speciális igényű, és a szorongásos vagy depressziós tünetekkel rendelkező gyermekek egészségének megőrzésére, hatékonyabb támogatására a jövőbeni esetleges bezárások során.

 

Forrás:

Paediatr Child Health. Published online May 5, 2022. Full text

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.