Az ACE-gátló és ARB gyógyszerek antihipertenzív alkalmazásának aktuális kérdései a szakmai irányelvek és a mindennapi gyakorlat harmóniájának tükrében

A European Society of Hypertension és a Magyar Hypertonia Társaság irányelvei, valamint az angol irányelvek alapján a szerzők ajánlásokat fogalmaznak meg az ACE-gátlók és ARB-k mindennapi gyakorlatban történő alkalmazására vonatkozóan a hipertóniás és diabéteszes vagy nem diabéteszes betegeket, köztük nőket, időse­ket, illetve krónikus vesebetegeket kezelő kollégák számára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Kiss István
a szerző cikkei

Prof. dr. Ábrahám György
a szerző cikkei

Prof. dr. Édes István
a szerző cikkei

Prof. dr. Jermendy György
a szerző cikkei

Prof. dr. Karádi István
a szerző cikkei

Prof. dr. Kékes Ede
a szerző cikkei

Dr. habil. Páll Dénes
a szerző cikkei

Prof. dr. Farsang Csaba
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.