hirdetés

Az albuminuria szűrés hasznossága

Hollandiában egy lakossági szűrővizsgálat során az idősek 3%-ánál albuminuriát mutattak ki, ami túlnyomórészt vesebetegséget jelzett.

hirdetés

Egy kb. 15,000 felnőtt résztvevőt tartalmazó szűrővizsgálat során Hollandiában a lakosság nagyjából 3%-ában mikro-, vagy makroalbuminuriát mutattak ki – és a rendellenesség közel kétharmadának hátterében (tehát az általános népesség kb. 2%-ában) előzetesen ismeretlen vesebetegséget találtak.  

A kutatás vezetője, Dr. Ronald T. Gansevoort (University Medical Center, Groningen, Hollandia) a párizsi European Renal Association (ERA) kongresszusán 2022. május 20-án elmondta, hogy ez volt az első olyan vizsgálat, melyben prospektíve szűrték a lakosság vizeletének fehérjetartalmát. A postán keresztül begyűjtött vizelet-minták költsége résztvevőnként kb. 10 - EU, ami 635 – EU-t jelent pozitív mintánként, és 13.279 – EU. A vizeletminták postai beküldésével végzett szűrés részvétele 59,7%-os volt, ami „jónak mondható”, és a vizsgálók szerint érdemes lenne az albuminuria-szűrést a kolorektális rákszűréssel kombinálni.

A Towards Home-Based Albuminuria Screening (THOMAS) szűrővizsgálatban a hollandiai Breda régió 15.072, 45-80 éves lakójánál kétféle szűrési módszert hasonlítottak össze 2019-ben. A résztvevők kb. felének standard vizeletgyűjtő csövet kellett postán beküldeni a laborba, a résztvevők másik fele saját maga ellenőrizte vizeletének fehérjetartalmát teszt-csíkkal és az eredményt mobil app-on keresztül közölte a központtal.

A postai minták 60%-ban, a résztvevők által végzett mérések jelentősen kisebb arányban, 44%-ban bizonyultak megfelelőnek. A 65 év fölöttiek eredményessége még rosszabb, 41%-os volt, teljesítménye, és a rossz szocioekonomiai helyzetű háztartásokból csak 38%-ban jött be eredmény. Az albuminuriát a legalább 3 mg/mmol (30 mg/g) értékkel számoló albumin/kreatitin arány (ACR) alapján számították ki, és a postán érkezett minták 3,3%-ban volt kimutatható. Az igazolt pozitív esetek kb. negyedében macroalbuminemiát (ACR magasabb mint 30 mg/mmol, azaz 300 mg/g) észleltek. Az ACR átlagos értéke az igazolt pozitív leletek között 10,8 mg/mmol (azaz 108 mg/g) volt.

A bizonyítottan pozitív esetek aránya 5,1% volt az önállóan, teszt-papírokkal végzett, app-on keresztül érkezett mérések esetén, de az igen sok hamis pozitív eredmény miatt a vizsgálat specificitása csak 67,9%-os volt, emiatt a szerzők nem ajánlják ezt a módszert szűrésre. A postán érkezett pozitív albuminuriás mintákat adó lakosok 62%-a – tehát az összlakosság kb. 2%-a - nem tudott a betegségéről. A postai úton „vizsgált” személyek 35%-ánál eddig nem ismert magas vérnyomást, 25%-ban eddig ismeretlen hiperlipidémiát és 2%-ban eddig ismeretlen diabetest igazoltak.

Mivel Hollandiában a célcsoport kb. 85%-a részt vesz a kolorektális szűrésben, a szerzők javasolják az albuminuria-szűrést kolorektális szűréshez kapcsolását, ami „jelentős előnyökkel járna” Jelenleg 5 másik európai országban tervezik albuminuria szűrés indítását, és az USA-ban is gondolkodnak az albuminuria szűrésén, bár 2012-ben az US Preventive Services Task Force nem ajánlotta a krónikus vesebetegségek (CKD-k) kimutatására a széleskörű, rutin szűrést. Úgy találta, hogy a bizonyítékok „alkalmatlanok” arra, hogy a tünetmentes, nem hipertoniás, nem diabeteses, nem kardiovaszkuláris beteg személyek közül ki lehessen választani azokat, akiknél a CKD korai kezelése előnyökkel járna. Mindamellett a(z) US Preventive Services Task Force jelenlegi vezetője, Dr. Carol N. Mangione mostanában kijelentette, hogy a Task Force (munkacsoport) komolyan gondolkodik egy újabb megfogalmazáson, részben amiatt, mert mostanra már hozzáférhetővé váltak bizonyos beavatkozások (pl. a nátrium-glukóz kontranszporter 2 (SGLT2) gátló), melyekkel fenntartható lehet a (diabetes- és hipertonia nélküli) CKD-s betegek vesefunkciója.

Forrás:

Zoler ML. Screening finds albuminuria in 3% of community adults. Medescape Medical News. May 27, 2022.

ERA Congress 2022. Presented May 20, 2022. Late Breaking Abstract

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.