hirdetés

Az androgéndepriváció kardiovaszkuláris kockázata

A prosztatarák androgénelvonáson alapuló terápiájának kardiovaszkuláris biztonságosságát összehasonlító első nagy globális vizsgálat nem volt elég meggyőző erejű.

hirdetés

Ismert, hogy az onkológiában használt számos gyógyszer növeli a kardiovaszkuláris (CV) kockázatot, tehát nem csak a kardio-onkológiának van egyre több speciális feladata, de szükség van a daganat elleni szerek ilyen jellegű hatását tisztázó vizsgálatokra is. 

Számos korábbi vizsgálatban már kimutatták, hogy az androgén-deprivációs kezelés (ADT) emeli a kardiovaszkuláris morbiditást és mortalitást, különösen azoknál a férfiaknál, akiknél már eleve szív- érrendszeri problémákkal küszködtek. Azonban az androgénelvonást megvalósító GnRH antagonisták és a GnRH agonisták relatív kardiovaszkuláris biztonságossága viszont eléggé „ellentmondásos”. E szerek kardiovaszkuláris biztonságosságát kívánták felderíteni a PRONOUNCE vizsgálattal, de – függetlenül a COVID-19 pandémiától - nem sikerült a vizsgálatba bevonni az eredetileg tervezett 900 beteget. Ráadásul, a betegkövetés során kevesebb nagy kardiovaszkuláris esemény (MACE) következett be (szívinfarktus, stroke, elhalálozás), mint amennyire a vizsgálat megtervezésekor számítottak.

A vizsgálatot vezető Dr. Renato D. Lopes (Duke University Medical Center, Durham, NC) az European Society of Cardiology évenkénti, 2021-es kongresszusán ismertette eredményeiket, amelyek előadásával egyidőben megjelentek online a Circulation c. folyóiratban is.           

A PRONOUNCE vizsgálatba 545 prosztatarákos, igazoltan atherosclerotikus szívbetegségben szenvedő férfit vontak be, akik mindegyikénél indokolt volt az androgén-deprivációs kezelés (ADT). így abetegeket e kezelés kétfajta formájára, GnRH antagonista degarelix kezelésre, vagy GnRH-agonista leuprolid kezelésre randomizáltak 12 ország 113 centrumában.

12 hónap alatt a leuprolidra randomizált betegeknél 11 MACE esemény (4,1%), a degarelixre randomizáltaknál 15 MACE esemény (5,5%) következett be. A degarelix csoport legmagasabb MACE kockázata ezért nem érte el a statisztikai szignifikancia határát (HR: 1,28, P= 0,53). Így „megoldatlan maradt” a két gyógyszer relatív CV biztonságosságának kérdése - jelentette ki Dr. Lopes.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell választ keresni a kérdésre a továbbiakban. A prosztatarák idősebb életkorban – gyakran indolens formában – alakul ki, amikor a CV betegségek többsége is jelentkezik. A betegek átlagos életkora ebben a vizsgálatban pl. 73 év volt, és a betegek 44%-a 75 évnél idősebb volt. A prosztatarákban szenvedő férfiak kb. felénél CV betegség is kimutatható, a rák kezelése során a betegek fele ADT-t kap.

Az ADT során jóval gyakrabban adnak leuprolidot, mint GnRH antagonistát. A vizsgálatban eredetileg azt a hipotézist akarták bizonyítani, hogy a leuprolid mellett magasabb a CV kockázat.

A szerzők szerint a kísérletes adatok arra utalnak, hogy a leuprolid „részt vesz a plakkok destabilizálódásában”, de az ADT általában kedvezőtlen metabolikus változásokkal jár, a többi között növeli az LDL-koleszterint szintet és az inzulin rezisztenciát, a test zsírállományát, és ezek a tényezők mind összefüggésben vannak a CV kockázattal. A prosztatarák és az egyéb daganatok túlélése az utóbbi években egyre javul, ezért fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy ezek a gyógyszerek növelhetik a CV kockázatot – ami a korai halálozás másik fontos oka. A két kockázat versengése miatt objektív adatok szükségesek a két kezelés relatív kockázat-előny arányának megítélésére. Ez a dilemma vezette az ESC-t, hogy létrehozza saját Council on Cardio-Oncology elnevezésű tanácsát. Szerte a világban számos centrumban interdiszciplináris csoportokat hoztak létre a mindkét betegségben egyszerre szenvedők kezelési lehetőségeinek, ellátási irányelveinek megalkotása céljából.

Forrás:

Ted Bosworth. CV safety study of cancer therapy attracts attention. Medscape Medical News > Conference News > ESC 2021. August 31, 2021.

Lopes RD, Higano CS, Slovin SF, et al. Cardiovascular safety of degarelix versus leuprolide in patients with prostate cancer: the primary results of the PRONOUNCE randomized trial. Circulation. Published online 30 Aug 2021. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.056810.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.