hirdetés

Az előrehaladott vagy kiújult petefészekrák kezelése

Az előrehaladott vagy kiújult petefészekrák kezelésére alkalmazott egyik készítményről kiderült hogy nem hatásos, egy másik, egyelőre nem törzskönyvezett viszont jó eredményeket hozott a klinikai vizsgálatban.

hirdetés

Intraperitoneális kemoterápia előrehaladott petefészekrákban

Az előrehaladott petefészekrák melegített intraperitoneális kemoterápiájának (HIPEC) kérdését vizsgálták citoreduktív műtéten átesett petefészekrákos betegeknél. A randomizált vizsgálatban 184, St. III, vagy St. IV, optimális citoreduktív műtéten (maradék tumor kisebb, mint 1 cm) átesett betegeknél a HIPEC a kontroll betegekkel való összehasonlításban ugyanolyan progressziómentes és teljes túléléssel járt.  Ugyanakkor viszont annál a 77 betegnél, akik a neoadjuváns kemoterápiájuk után „interval” citoreduktív műtéten esetek át, a HIPEC egyaránt javította a medián progressziómentes túlélést (30 hónap vs 24 hónap) és a teljes túlélést is (62 hónap vs 48 hónap). A régebbi megfigyelések és a mostani adatok alapján a neoadjuváns kemoterápia után „interval” citoreduktív műtéten átesett (és optimális műtéti eredményt /

Trametinib kiújult petefészekrákban

A kiújult, low-grade, szerózus petefészekrákos betegek egyik kezelési lehetősége a mitogén-aktivált protein (MAP) kináz jelátvitel gátlása. Egy 260 – átlagosan 2,9 ciklus előzetes kemoterápiában részesült – petefészekrákos betegre kiterjedő randomizált vizsgálatban a normál sejtosztódás serkentésében szerepet játszó MEK nevű fehérje aktivitását gátló (MEK-gátló) trametinib adás hatására - a standard kemoterápiához, vagy endokrin terápiához képest- javult az objektív válaszadások aránya (26% vs 6%), a progressziómentes túlélés (13,0 hónap vs 7,2 hónap).  A teljes túlélés 38 vs 29 hónapnak adódott, de nem volt statisztikailag szignifikáns. A trametinib egyelőre nincs törzskönyvezve kiújult, low-grade, szerózus petefészekrákban.

Visszavonják rucaparib többszörösen kiújult petefészekrákban való használatát

Az amerikai FDA – régebbi vizsgálatokban a kemoterápiával szemben észlelt kedvező progressziómentes túlélési adatai alapján - előzetesen már törzskönyvezte a rucaparib használatát olyan germline-, vagy szomatikus BRCA mutáns, előrehaladott petefészekrákos betegekben, akik már 2-nél több kemoterápiás választású kezelésben részesültek. A gyártó most visszavonta a gyógyszer ilyen irányú használatát, mivel a hosszútávú megfigyelések szerint a rucaparib mellett – a kemoterápiához képest – romlottak a teljes túlélési adatok: 20 hónap vs 27 hónap. A továbbiakban tehát nem használjuk a rucaparibot többszörösen kiújult, BRCA-val összefüggő előrehaladott petefészekrákban, viszont platina-alapú kemoterápia után részleges, vagy teljes remissziót mutató betegek fenntartó kezelésére megfelelőnek látszik.

Forrás:

Lim MC, Chang SJ, Park B, et al. Survival After Hyperthermic IntraperitonealChemotherapy and Primary or Interval Cytoreductive Surgery in Ovarian Cancer: ARandomized Clinical Trial. JAMA Surg 2022; 157:374.

Gershenson DM, Miller A, Brady WE, et al. Trametinib versus standard of care in patients with recurrent low-grade serous ovarian cancer (GOG 281/LOGS): an international,randomised, open-label, multicentre, phase 2/3 trial. Lancet 2022; 399:541.

Kristeleit R, Lisyanskaya A, Fedenko A, et al. Rucaparib versus standard-of-carechemotherapy in patients with relapsed ovarian cancer and a deleterious BRCA1 orBRCA2 mutation (ARIEL4): an international, open-label, randomised, phase 3 trial.Lancet Oncol 2022; 23:465.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/dhpc/direct-healthcare-professional-communication-dhpc-rucaparib-rubracar-interim-data-study-co-338-043_en.pdf (Accessed on June 17, 2022).

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.