hirdetés

B6-vitamin a depresszió és a szorongás kezelésére?

Egy új kutatás szerint a nagy dózisú B6-vitamin táplálékkiegészítők csökkenthetik a szorongást és a depressziót.

hirdetés

A B6-vitamin egy gátló neurotranszmitter, a GABA, glutamátból történő szintézisében részt vevő koenzim, mely egyes korábbi kutatások szerint a B12 vitaminnal együtt szerepet játszhat a hangulat javításában. Egy 2017-es tanulmány szerint a Marmite nevű brit sós ételkrém (amelyet a vegán étrendben B-vitamin forrásként alkalmaznak) napi növelte a GABA gátló neurotranszmitter szintjét az agy vizuális ingerek feldolgozásért felelős területén, és enyhén csökkentette az idegi aktivitás szintjét.

A Journal of Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental című folyóiratban megjelent tanulmány szerzőit ez inspirálta arra, hogy megvizsgálják, a Marmite mely összetevői váltották ki ezt a hatást, és befolyásolja-e a szorongás és a depresszió mértékét, hisz annak kialakulásában, csakúgy, mint a vizuális ingerek feldolgozásában, fontos szerepet játszik az agyi GABA-szint, illetve annak megváltozása.

A kutatók 5 év alatt a nyomozók 478 felnőttnél hasonlították össze az 1 hónapos B6- vagy B12-vitamin-kiegészítést a placebóval. A 18 és 58 év közötti résztvevők (átlagéletkor 23 év; 381 nő) közülük 265-en szorongtak, 146-an pedig depresszióban szenvedtek. A véletlenszerűen besorolt résztvevőket egy hónapon keresztül naponta egyszer B6-vitamint (100 mg piroxidin-hidroklorid), B12-vitamint (1000 mg metilkobalmin) vagy placebót kaptak. Mérték a felnőttkori szorongásos rendellenességeket (Screen for Adult Anxiety Related Disorders, SCAARED) és a hangulati és érzelmi kérdőív (Mood and Feelings Questionnaire, MFQ) hosszú változatát is kitöltötték a vizsgálat kezdetén és a végén. A gátló funkciókat pedig három érzékszervi teszttel vizsgálták. 307 résztvevő teljesítette a Visual Contrast Sensitivity and Surround Suppression tesztet, ami azt méri, hogy mekkora az a minimális százalékos kontraszt különbség egy csíkos minta világosabb és sötétebb részei között, amelyet az alany még érzékel (ezt kontrasztküszöbnek nevezik). Ezt a kontrasztküszöböt a küszöbértéket növelő (a látókéreg GABAerg kapcsolatai által mediált hatás) elnyomó külső maszkolással és anélkül is mérték. 172-en teljesítették a Binocular Rivalry tesztet és 180-an a Tactile Test Battery-t. Mindkét tesztet a GABAerg gátló aktivitást igénylő válaszok mérésére tervezték.

Az ANOVA elemzések a szorongás "nagyon szignifikáns" csökkenését mutatták ki a B6 vitamin és a placebo táplálékkiegészítés után végzett teszt során (F[1,173] = 10,03, p = 0,002, η p 2 = 0,055), és ez elsősorban a B6 vitamint kapottak csoportjában tapasztalt szorongáscsökkenést jelezte (t[88]). = 3,51, P<0,001, d = 0,37). A placebo-csoportban némileg csökkent a szorongás, de ezt nem tekintették szignifikánsnak, és maga az általános interakció sem érte el a jelentőségét. A B12-csoport és a placebót kapó csoport összehasonlítása is a szorongás szignifikánsan csökkenését mutatta (F[1,175] = 4,08, P = 0,045, η p 2 = 0,023), elsősorban a B12-őt szedők szorongáscsökkenése miatt (t[89] = 1,84, P = 0,069, d = 0,19) ― de a kölcsönhatás nem volt szignifikáns.

A B6 csoportban a SCAARED generalizált szorongásos zavar és szociális szorongás alskáláján rendkívül szignifikánsan csökkentek a pontszámok, a többi alskálán is csökkenés volt megfigyelhető. A B12 csoportban csak a szeparációs szorongás alskála pontszámaiban volt szignifikáns csökkenés. A placebo-csoportban nem találtak jelentős változást.

A B6- és a placebo-csoport adatainak ANOVA-tesztelemzése azt mutatta, hogy "nincs egységes változási irány" a depresszióban a teszt után. A B6 csoportban a depressziós pontszámok a kiindulási értékhez képest a vizsgálat befejezését követő teszt során tendencia szerűen csökkentek, míg a placebo csoportban növekedtek – ez a kölcsönhatás „megközelítette” a szignifikanciát (F[1,96] = 3,08, P = . 083, ηp 2 = ,031).

A B12- és a placebo-csoport adatainak ANOVA-analízise nem mutatott ki szignifikáns vagy trendszerű hatásokat, és a B12-csoportban a kiindulási és a teszt utáni pontszámokat összehasonlító t-teszt sem mutatott szignifikanciát.

A B6-kiegészítés megváltoztatta a vizuális kontraszt küszöbét, de csak akkor, ha elnyomó környezet volt jelen. A kutatók megjegyzik, hogy a B6-kiegészítésnek "nem volt egyértelmű hatása" a többi eredménymutatóra, beleértve a binocular rivalry reversal rate-et és a tactile test battery-t.

"Azt találtuk, hogy a B6-tal történő kiegészítés olyan finom változásokat idézett elő a vizuális feldolgozás tesztjeiben, amelyek a GABA gátló neurotranszmitter szintjének növekedésére utaltak" - számolt be a vizsgálatot vezető dr. David Field (University of Reading, United Kingdom).

„A B6-vitamin egy olyan anyagcsereút kofaktora az agyban, amely a serkentő neurotranszmitter glutamátot gátló/nyugtató GABA-vá alakítja. A kofaktor mennyiségének növelésével enyhén felgyorsítjuk ennek az anyagcsere-folyamatnak a sebességét, így egy kicsit több GABA neurotranszmitter és egy kicsit kevesebb glutamát lesz, amelynek az a nettó hatása, hogy kissé csökkenti az agyi aktivitást” – tette hozzá Field.

A B6-vitamin "a leggyakoribb tápanyaghiány az Egyesült Államokban"; A jelentések szerint a férfiak 16%-a és a nők 32%-a szenved B6-hiányban. Az orális fogamzásgátlók B6-anyagcserére gyakorolt ​​hatása miatt a fogamzásgátlás ezen módját alkalmazó fiatal nőknél nagyobb a B6-hiány kockázata, míg a B12-vitamin-hiány gyakoribb az idősebb felnőtteknél.

 

A jelenlegi vizsgálat populációja főként fiatal nőkből állt, és az adatok interpretációjának az szab korlátot, hogy a kutatók nem mérték a B6 és B12 vérszintjét. Lehetséges, hogy a résztvevők B6-szintje eleve alacsony volt, és a populáció viszonylag fiatal volt (senki sem volt 60 évesnél idősebb), a B12-státusz valószínűleg megfelelő volt, és a kiegészítésnek nem volt hatása. Fontos figyelmeztetni a klinikusokat és a nagyközönséget a B6 túladagolásával kapcsolatos aggályokra: például a nagy mennyiségű pótlás potenciálisan visszafordíthatatlan szenzoros neuropátiát okozhat. A vizsgálatban a az adagolás nem haladta meg a szakértők által meghatározott biztonságos felső határt, a napi 100 mg-ot.

 

Forrás:

Hum Psychopharmacol. Közzétéve online: 2022. július 19. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hup.2852

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.