hirdetés

Batracitinib atópiás dermatitisben

A baricitinib enyhíti a cyclosporin-rezisztens atopiás dermatitis klinikai képét és tüneteit.

hirdetés

A British Journal of Dermatology-ban közölt Fázis III vizsgálat adatai szerint az orálisan szedhető Janus kináz (JAK) gátló baricitinib (Olumiant) enyhíti a cyclosporinra nem reagáló, vagy a kezelést nem toleráló betegek súlyos atopiás dermatitisének (AD) megjelenését és tüneteit.

A baricitinib súlyos alopecia areata kezelésére most került törzskönyvezésre az Egyesült Államokban, az atopiás dermatitisben való használatának engedélyezését az FDA tárgyalja.

A cyclosporinra nem reagáló esetek kezelése igen nehéz a betegség idült, súlyos volta, és/vagy refrakter jellege miatt, ami magyarázatot adhat arra, hogy a BREEZE-AD4 vizsgálatban miért volt kisebb a válaszadási ráta, mint egy előző baricitinib kombinációs vizsgálatban, a BREEZE-AD7-ben.

A baricitinib jelenleg nincs törzskönyvezve az USA-ban AD kezelésére, de a világ más részein igen. (Az Európai Únióban súlyos rheumatoid arthritis, alopecia areata, és súlyos atopiás dermatitis kezelésére engedélyezett.) Ráadásul két másik orális JAK-gátló is van, az upadacitinib és az abrocitinib, melyek több szempontból is összehasonlíthatók. Az upadacitinib (Rinvoq) és az abrocitinib (Cibinqo) első orális JAK gátlóként már januárban törzskönyvezésre került az USA-ban közepes, vagy súlyos atopiás dermatitisben. A helyileg használatos („topikus”) JAK gátlót, a ruxolitinibet (OPzelura) pedig tavaly szeptemberben törzskönyvezték. (A Rinvoq az Európai Únióban mérsékelt és súlyos rheumatoid arthritis, a Cibinqo mérsékelt és súlyos atopiás dermatitis, a ruxolitinib foszfátot Jakavi néven tabletta formájában pedig mioproliferativ betegségek, polycythemia vera és graft vs host betegség kezelésére rendelkezik forgalmazási engedéllyel.)

A BREEZE-AD4 vizsgálatban 463, cyclosporinra nem reagáló, azt nem toleráló, vagy kontraindikációval rendelkező beteget 52 hétig placebóval, vagy baricitinib- 1 mg-os, 2 mg-os, vagy 4 mg-os adagjával kezelték. Mindkét csoport egyformán használhatta az aktív lézióik kezelésére az emolliens kenőcsöket és a gyenge-, vagy közepes helyi kortikoszteroidokat (TCS). Kizárólag a 4 mg-os adaggal teljesült az elsődleges cél: a 16. héten a placebóhoz képest legalább 75%-kal csökkent az Eczema Area and Severity Index (EASI) értéke. Az ilyen adagot szedő 92 betegből 32 érte el az EASI 75%-ot a placebo + TCS kezelést kapó csoport 17%-ával szemben. A baricitinib 2 mg-os és 1 mg-os adagja mellett ezek az értékek csak 28% és 23% voltak a placebóhoz képest (P=0,071 és 0,427). A 16. héten a 4 mg-os adag plusz TCS használatával a másodlagos célok (bőrgyulladás, fájdalom, viszketés és alvászavar) is lényegesen javultak a placebo plusz TCS-hez képest.

A 16. héten tapasztalt javulás általában az 52. hétig fennállt. Minden baricitinib adag mellett szignifikánsan javult az EASI érték a kiinduláshoz képest. Az 52. héten a 4 mg-os adagot kapó betegeknél minden másodlagos cél javult, beleértve az EASI-t, a POEM-ot (Patient-Oriented Eczema Measure) és a NRS-el (Numeric Rating Scale) mérhető viszketést is.

Új biztonságossági kérdés nem merült fel. A kezeléssel összefüggő mellékhatás (TEAE) a baricitinib 1 mg-os adagja mellett 73,1%-ban, 4 mg-os adagja mellett 89,1%-ban, a placebo mellett 66,7%-ban jelentkezett. A mellékhatások enyhék, vagy mérsékeltek voltak. A 4 mg-os adag mellett leggyakoribb a nasopharyngitis (37%), a herpes simplex (15,2%), az influenza (15,2%) és a fejfájás (10,9%) voltak. Leggyakrabban észlelt súlyos mellékhatás az AD volt. Láttak egy szívinfarktust (nem függött össze a baricitinibbel) és egy bazaliomát a 2 mg-os csoportban.

A BREEZE-AD4-ben észlelt mellékhatások az előző JAK-gátló vizsgálatokban észlelteknek feleltek meg. Jelentősek voltak, de nem megoldhatatlanok. A JAK-gátlók kezelési sorát elvégző, a betegségtől valóban szenvedő személyeknél a kockázat-előny arány jelentősen különbözik a jóval enyhébb betegségben szenvedőkétől.

Dr. Peter Lio (Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago) úgy kommentálta az eredményeket, hogy a JAK-gátlók – különösen szteroidok helyi alkalmazásával együtt – rendkívül hatásosak még olyan súlyos esetekben is, ahol a betegek nem ragálnak (vagy nem tolerálják) a konvencionális immun-szuppresszív kezeléseket, mint pl. a cyclosporin. (Dr. Lio nem vett részt az említett klinikai vizsgálatban).

Forrás:

Jesitus J. Baricitinib reduces signs and symptoms of cyclosporin-resistant AD up to 1 year. Medscape Medical News. August 11, 2022.

Bieber T, Reich K, Paul C, et al. Efficacy and safety of baricitinib in combination with topical corticosteroids in patients with moderate-to-severe atopic dermatitis with inadequate response, intolerance or contraindication to ciclosporin: results from a randomized, placebo-controlled, phase III clinical trial (BREEZE-AD4). Br J Dermatol. Published 28 April 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.