hirdetés

Engedélyezték a baricitinibet súlyos alopecia areata kezelésére

Első és egyetlen gyógyszerként az FDA engedélyezte a baricitinib hatóanyagú Olumiant készítményt súlyos alopecia areata kezelésére.

hirdetés

Az Eli Lilly and Company és az Incyte 2022. június 13-án bejelentette, hogy az FDA forgalomba hozatali engedélyt adott a baricitinib hatóanyagú Olumiant készítményükre súlyos alopecia areata indikációban. Ezzel az Olumiant lett az első és egyetlen olyan szer, amely erre a javallatra engedéllyel rendelkezik. A készítmény csak felnőtt betegek számára írható fel, a naponta egyszer szedendő tabletta 4, 2 és 1 mg-os hatóanyagtartalommal érhető el. Alopecia areata indikációban a javasolt dózis napi 2 mg, ami elégtelen válasz esetén napi 4 mg-ra növelhető – a teljes vagy közel teljes kopaszodásban szenvedő betegeknél már a kezelés megkezdésekor alkalmazható a napi 4 mg-os adagolás, ami később 2 mg/nap-ra csökkenthető. Az Olumiant egyszerre nem alkalmazható más JAK-gátlókkal, biológiai immunmodulátorokkal, ciklosporinnal vagy más potens immunszuppresszáns készítményekkel.

 

A hatóanyagról (baricitinib)

Az Olumiant hatóanyagának, a baricitinibnek a hatásmechanizmusáról korábbi cikkünkben számoltunk be részletesen: Új gyógyszerkombináció súlyos COVID-19 kezelésére. Itt csak annyit jegyeznénk meg, hogy ez egy kismolekulás szelektív JAK-1 és JAK-2 gátló, amely az alopecia areata kialakulásában fontos szerepet játszó gyulladásos folyamatokat gátolja szisztémás hatása révén. Érdekesség, hogy a hatóanyagot az Incyte fejlesztette ki eredetileg reumatoid artritisz javallatra, ám 2009-ben az Eli Lilly 90 millió dollár azonnal kifizetett összegért és 665 millió dollár mérföldkövekhez kötött jövőbeni juttatásokért megvásárolta a jogait. Az Olumiant a klinikai vizsgálatok során aggasztó mellékhatásokat mutatott (különösen a thromboembóliás kockázat tűnt veszélyesnek), így az FDA először el is kaszálta a készítményt, majd később, 2018-ban is csak a kisebb, 2 mg-os dózissal engedélyezte, és ezt is csak a dobozon elhelyezett fekete keretes figyelmeztetéssel. Később a szer eredeti fejlesztője, az Incyte ki is szállt a közös fejlesztésből, és csak a royalty díjakat szedte be a globális eladások után (ez a szerződés szerint jogában állt). A COVID-19 járvány alatt remdesivirrel (Veklury, Gilead Sciences) kombinációban az FDA engedélyezte felhasználását súlyos fertőzésben szenvedő, hospitalizált, pótlólagos lélegeztetésben szereplő betegek számára.

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA jóváhagyása két fázis III klinikai vizsgálat eredményein alapul, mindkettőt az Eli Lilly and Company szponzorálta, de közreműködőként az Incyte is részt vett a lefolytatásukban. Az első, BRAVE-AA1 nevű vizsgálatot (NCT03570749) 2018. júniusában kezdték meg, ebben a multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban három kart alakítottak ki (baricitinib 4 mg/nap [magas dózisú kar], baricitinib 2 mg/nap [alacsony dózis] és placebo). Összesen 764 beteget vontak be, és a 36 hetes vizsgálati időszakban az elsődleges végpontként az alopécia súlyossági skálán (SALT; Severity of Alopecia Tool) mért legalább 20 pontos csökkenést definiálták. A 10 további másodlagos végpont között szerepelt a legalább 50%-os javulást mutatók betegek aránya, a szemöldök és a szempillák hullásának megszűnése, valamint a szorongást és depressziót mérő HADS (Hospital Anxiety Depression Scale) elért javulás is. Ez az első vizsgálat elsősorban arra szolgált, hogy a baricitinib két eltérő dózisának hatásosságát és biztonságosságát értékeljék, főleg amiatt, hogy korábban biztonságossági aggályok merültek fel a reumatoid artritisz indikációban történő alkalmazás során. A második, 2019. áprilisában indult BRAVE-AA2 vizsgálat (NCT03899259) célja már annak megállapítása volt, hogy a készítmény elégséges hatásosságot mutat-e súlyos és nagyon súlyos alopecia areatában szenvedő betegekben. Ez egy 546 beteg bevonásával végzett multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat volt, ugyanolyan háromkaros vizsgálati elrendezéssel mint a BRAVE-AA1, csak itt a bevont betegek állapota volt súlyosabb. A két vizsgálat összesített eredményei szerint a 2 mg/nap dózist kapó betegek 17-22%-ánál illetve a 4 mg/nap dózist szedő betegek 32-35%-ánál értek el legalább 80%-os hajborítottságot, míg placebo esetében ez csak a betegek 3-5%-ánál jelentkezett. Legalább 90%-os hajnövekedést az alacsony dózisú karon a betegek 11-13, a magasabb dózisú karon pedig 24-26%-uk ért el (placebo: 1-4%). Az eredmények arra is rámutattak, hogy a súlyos betegségben szenvedők esetében az alacsonyabb, 2 mg/nap-os dózis nem okozott statisztikailag szignifikáns javulást, ezért náluk már a kezelés megkezdésekor is a magasabb dózis alkalmazását írták elő.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Lilly and Incyte's Olumiant (baricitinib) as First and Only Systemic Medicine for Adults with Severe Alopecia Areata

FDA Approves Olumiant (baricitinib) Treatment for COVID-19 in Certain Hospitalized Adults

Alopecia areata – foltos hajhullás

A Study of Baricitinib (LY3009104) in Participants With Severe or Very Severe Alopecia Areata (BRAVE-AA1)

A Study of Baricitinib (LY3009104) in Adults With Severe or Very Severe Alopecia Areata (BRAVE-AA2)

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.