hirdetés

Benzodiazepinek és pneumonia

Egy új kutatás szerint a benzodiazepinek és a velük rokon gyógyszerek használata a penumonia magasabb kockázatával jár – különösen idősebb egyénekben.

hirdetés

Az idősek igen nagy, közel 40%-a szed  különböző benzodiazepineket (BZRD)és a velük rokon gyógyszereket  annak ellenére, hogy ezek mellékhatásaként növekedhet az elesés, csonttörés, a kognitív zavarok, a demencia és a viselkedési zavarok kockázata. A pneumonia a 65 év fölöttiek morbiditásának és mortalitásának egyik legfőbb oka. A betegség gyakorisága az utóbbi évtizedben növekedett, melyben a szerzők szerint a BZRD-k fokozott használata is szerepet játszott. A benzodiazepinek szedése és a pneumonia összefüggése azonban még ma is vita tárgyát képezi.

Az International Journal of Geriatric Psychiatry-ban 2019. január 8-án online megjelent tanulmány szerzői, a Hangzhou (Kína) városában működő Hetes Kórház munkatársai 10 régebbi vizsgálat meta-analízisével szándékoztak igazolni a BZRD-k és a pneumonia összefüggését. fel. A 10 vizsgálatban (6 eset kontrollos és 4 kohorsz) összesen 120.000 pneumoniás esetet írtak le. A vizsgálatok 1999 és 2018 között zajlottak. Négy vizsgálatban csak a 65 év fölöttiek szerepeltek, a másik hat vizsgálatban 65 év alatti idősebb betegek is voltak, és e hat vizsgálat közül négyben kor szerint is csoportosították a betegeket. A klinikai vizsgálatok közül a Newcastle-Ottawa Scale (NOS) szerint 8 volt „magas minőségű” (≥ 7) és kettő volt „gyenge minőségű”(< 7).

Az elsődleges végpont az általános népességben igazolt pneumonia összes kockázata volt. Számos alcsoport analízist is végeztek, megkülönböztetvén a eset kontrollos és a kohorsz vizsgálatokat, az életkori csoportokat (65 év alatt és 65 fölött), a BZRD típusait, a BZRD-k felezési idejét (hosszú, közepes, rövid), a BZRD expozíció hosszát, és a vizsgálatok módszertani minőségét. A zolpidem, a zaleplon és az eszopiclon nem számított BZRD-nek. Az expozíció hossza szerint a betegeket a jelenleg is folyamatosan BZRD-t szedőkre (30 napon belül), a BZDR-t mostanában (31-90 napon belül) és régebben (90 napon túl) szedőkre osztották

A BZRD-k használata és a pneumonia megnövekedett kockázata között szignifikáns összefüggést igazoltak (pooled OR: 1,25, 95%CI 1,09-1,44, P<0,001). A BZRD-k hatástartama szerint a rövid- és a közepes hatású BZRD-k a hosszú hatású BZRD-khez képest szignifikánsan növelik a pneumonia kockázatát (rövid hatásúak OR: 1,51 (1,22-1,87), közepes hatásúak OR: 1,31 (1,13-1,52), hosszú hatásúak OR: 1,23 (1,02-1,49), mindegyik P<0,001). A szedés idejét tekintve a mostanában, vagy jelenleg is szedőknél a pneumonia kockázata OR: 1,4 (1,22-1,60) és OR: 1,38 (1,06-1,8) volt a régebben szedők OR: 1,11 (0,96-1,27) kockázatával szemben. A legmagasabb kockázat a rövid-hatású BZRD-ket jelenleg is szedőknél volt kimutatható: OR: 2,06 (95%CI 1,35-3,13). A BZRD szedés és a pneumonia kockázata közötti összefüggés a 65 éves, vagy annál idősebbeknél volt kifejezettebb (OR: 1,8, 1,39-2,34) a 65 év alattiakhoz képest (OR: 1,29, 1,15-1,45).

Összességében a BZRD-ket szedők körében tehát 1,25-szörös volt a pneumonia kialakulásának esélye a BZRD-ket nem szedőkhöz képest. A megemelkedett kockázat csak azoknál állt fenn, akik mostanában, vagy jelenleg is folyamatosan szedték a BZRD-ket, a régebbi szedőknél ez nem jelentkezett. A klinikusoknak tehát mérlegelniük kell receptíráskor a BZRD-k szedésének előnyeit és kockázatait, különösen akkor, ha a pneumonia egyéb kockázati faktorai is észlelhetők.

A hozzáférhető adatok szerint négy gyógyszer (diazepam, lorazepam, temazepam és zopiclone) emelte szignifikánsan a pneumonia kockázatát. A jelenleg használt chlordiazepoxid és a clonazepam szignifikánsan nem hatott a pneumoniák kockázatára.

A vizsgálat nem tett különbséget a vírusos és a bakteriális pneumoniák között, ami pedig fontos lett volna, mondta Dr. Irene Campbell-Taylor a Medscape Medical News-nak, hiszen a benzodiazepinek izomrelaxációt okoznak a nyelőcsőben is, így sav, pepszin, epe lehet – különösen alvás közben – a refluxban. Az aspirációs pneumonitis (Mendelson-szindróma) sem különül el az anyagban, holott a baktériumokkal zsúfolt nyálat is aspirálhatjuk. Az időseket túlkezelik -tette hozzá- a pszichotróp anyagokkal, többek között a benzodiazepinekkel, ezek lebomlása ilyen életkorban már lassabb, így máj- és vesekárosodást is okozhatnak. Az időseknek ezért jóval kisebb adagokra van csak szükségük. Dr. Nicholas Vozoris (University of Toronto) többek között megjegyezte, hogy a tanulmány igazolta, hogy a pneumonia kockázata a rövid- és a hosszú hatású benzodizepineknél egyaránt növekszik, de a tradicionális és legújabb benzodiazepin-szerű (u.n. Z-szerek) szereknél is fennáll.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Psychiatry News

2. International Journal of Geriatric Psychiatry

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.