hirdetés

Bizonyos emberek ellenállóbbak a H7N9 influenza vírussal szemben, mint mások

A H7N9 vírus először Kínában jelent meg, tavaly februárban. Az egyéb típusú influenza leküzdése után megjelenő CD8+T limfociták az új vírussal szemben is nyújthatnak bizonyos fokú védettséget.

hirdetés

Nemzetközi kutatók egy csoportja a Melbourne-i Egyetemen rájött, hogy az emberek genetikai különbségeik miatt az új H7N9  influenza vírussal szemben különböző mértékben ellenállóak. Az összesen 52 betegtől vett vérmintákban különböző fokú immunválasz figyeltek meg, amiért az immunválasz részét képező protein-komplex különbözősége a felelős.

A H7N9 vírus először Kínában jelent meg, tavaly februárban. Mivel eddig emberben ez a vírus nem fordult elő, így a szervezetünk megfelelő antitestekkel sem rendelkezett ellene. Bár néhány egyéb típusú influenza leküzdése után megjelennek a szervezetben a CD8+T limfociták, amelyek ebben az esetben is nyújthatnak bizonyos fokú védettséget. Azon személyek szervezete számára, akik nem rendelkeznek ezzel a limfocitával, a vírus egy teljesen új ellenfél lesz. A kutatás eddigi eredményei alapján, bizonyos szintű geográfiai tagolódás is megfigyelhető. A HLA allélek alapján az A*0201, A*0301, B*5701, B*1801, és B*0801csoportba tartozó embereknél erőteljesebb CTL válasz várható a human influenza A vírusok, így a  H7N9-nel szemben. Azokban a csoportokban,  ahol a HLA-A*0101, A*6801, B*1501, és a A*2402 dominál, gyengébb a CTL válasz. Például Alaszka, vagy Ausztrália lakói esetében úgy tűnik, hogy hiányzik ez a limfocita, így rájuk nézve nagyobb veszélyt jelenthet az új influenza. A vizsgált személyeknek 16-57%-a mutatott valamilyen immunválaszt a CD8+T-nek köszönhetően. Jelenleg egy új, univerzális T-sejt vakcinán dolgoznak, amely a már elérhető normál influenza elleni vakcinát egészítené ki.

Forrás: Proceedings of the National Academy of Sciences

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.