hirdetés

Cisztás fibrózis: a terápiában nem elég egy fajta vasat megcélozni

A Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium vasat használ fel arra, hogy a cisztás fibrózisban szenvedő betegek tüdejében biofilmet hozzon létre, illetve tartson fenn. Egy, az mBio®-ban publikált új tanulmány szerint a cisztás fibrózisban szenvedő páciensek tüdejében jelenlévő vas(II) koncentráció összefüggésben áll a betegség súlyosságával.

hirdetés

A cisztás fibrózisban (mucoviszcidózis)a megvastagodott nyálkahártya a tüdőben kiváló táptalajul szolgálhat a légúti kórokozóknak (leginkább a Pseudomonas aeruginosa, illetve Staphylococcus aureus fajok veszélyesek). Arról is nagy mennyiségű adattal rendelkezünk, hogy a cisztás fibrózisban (CF) szenvedő betegek tüdejében vas halmozódik fel, mégis a R. C. Hunter és szerzőtársai által készített tanulmány az első, amely a vas két különböző biohasznosuló formájáról –ferri: vas(III) és ferro: vas(II)- végez méréseket.

A P. aeruginosa-biofilm keletkezéséhez optimális mennyiségű biohasznosuló vasra van szükség, általános feltételezés, hogy ez a Fe(III). A fém a biofilm stabilizálásához is szükséges, ezért több terápia a P. aeruginosa vas(III)- ellátását veszi célba.

Ugyanakkor a vas(II) szintén jelen lehet a tüdőben, és ez aláaknázhatja a vas(III)-t megcélzó kezelések eredményét. A vizsgálatban szereplő 33 amerikai és belga CF-ban szenvedő beteg köpetmintái azt mutatták, hogy a vas(II) is jelentős mennyiségben előfordul a betegek tüdejében, sőt szignifikánsan korrelál a betegség súlyosságával. Amíg a vas(II) mennyisége összefüggésbe hozható a beteg állapotával, addig a vas(III) esetén nem áll fenn ilyen összefüggés.

A szerzők tesztelték, hogy a vas(II), vas(III) vagy a kettő együttes megvonása gátolná-e legjobban a sputumban a géntranszkripciót. Laboratóriumi körülmények között vizsgálták a ferrozin (vas(II) kelátor) és conalbium (vas(III) kelátor) vasmegkötő, és ez által biofilm-képződést gátló képességét. Az eredmények azt mutatják, hogy a két anyag együttes alkalmazása mintegy 58%-al csökkentette a biofilm felhalmozódását és 28%-kal fokozta az oldódását, ami szignifikánsan jobb, mint a Fe(III) önmagában való kelációja. Az eredmények alapján a cisztás fibrózisban szenvedő páciensek esetén a vas mindkét biohasznosuló formájának együttes célba vétele hatékonyabb terápiát eredményezhetne.

 Forrás: mBio

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.