hirdetés

Csökkentett vérzés kockázat tenecteplase-zal kezelt stroke esetén

A tenecteplase-zal kezelt ischaemiás stroke-ban szenvedő betegeknél csaknem 50%-kal kisebb a szimptomatikus intracranialis vérzés (sICH) aránya, mint az alteplase-t kapó betegeknél.

hirdetés

"A tenecteplase-t használó klinikai központokban azt tapasztalták, hogy a thrombolitikus kezelést követő tünetekkel járó vérzések aránya fele akkora, mint az alteplase alkalmazásakor, mondta dr. Steven J. Warach (Texasi Egyetem Orvostudományi Kara, Austin), az International Stroke Conference-n. "Úgy gondolom, hogy ezek az eredmények nagyon megnyugtatóak azon klinikusok számára, akik váltottak vagy fontolgatják a tenecteplase-ra való átállást."

A tenecteplase (TNK) egy viszonylag új szer, amelyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) a szívinfarktus kezelésére hagyott jóvá, és bár az ischaemiás stroke kezelésére egyelőre nem engedélyezett, időnként a klinikusok off-label használják stroke-ban is. Az American Heart Association (AHA) irányelvei azt javasolják, hogy a tenecteplase-t adását észszerű lehet fontolóra venni ischaemiás stroke-ban is bizonyos betegeknél. A stroke kezelésének jelenlegi standardja az alteplase (ALT), amelyet 1996 óta engedélyeztek erre a javallatra.

A két thrombolitikumot összehasonlító öt randomizált klinikai vizsgálat nem volt elég nagy ahhoz, hogy végleges következtetéseket vonjunk le a különbségekről, mondta dr.  Steven J. Warach (Texasi Egyetem Orvostudományi Kara, Austin) "A súlyos agyvérzések aránya szerencsére mindkét csoportban alacsony volt. Számszerűen a tenecteplase-sal kezelteknél az intracerebrális vérzések aránya alacsonyabb volt, de a minta mérete túl kicsi volt ahhoz, hogy statisztikailag magabiztos állítást lehessen tenni."

A tenecteplase azonban vannak gyakorlati előnyökkel rendelkezik az alteplase-zal szemben: egyetlen bolus injekcióban kell beadni, ez körülbelül 5 másodpercig tart, míg az ALT-ot injekcióban adják be, amelyet egy óráig tartó infúzió követ. Ezen praktikus megfontolásokból egyes klinikai központok megváltoztatták addigi gyakorlatukat, és 2018 júliusától elkezdték használni stroke-ban is a tenecteplase-t.

A jelenlegi tanulmány egy folyamatosan feltöltött nagy regiszter adataiból hasonlította össze, hogy milyen arányban következik be intracranialis vérzés a fenti gyógyszerekkel kezelt betegeknél. A szerzők a 2018 júliusa és 2021 júniusa között gyűjtött, különböző új-zélandi, ausztráliai és egyesült államokbeli kórházakból és programokból származó adatok analízisét végezték el.

A tünetekkel járó ICH-t súlyos vérzésként határozták meg az agyra nyomást gyakorló, kiterjedt duzzanatot, amely legalább négy pontos rosszabbodást idéz elő a National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS) szerint. A különböző nyilvántartásokból származó, különböző formátumban rögzített adatokat, a statisztikusok "megtisztították", harmonizálták a szabványosabbá tétel érdekében. Az adatokat a tünetekkel járó vérzés ismert kockázati tényezőivel (életkor, nem, a kiindulási NIHSS és a kezelésig eltelt idő) korrigálták. Kiinduláskor a tenecteplase csoportban a kockázati tényezők többsége magasabb volt, "amelyek előre jelezték az intracraniális vérzést".

Egy korábbi, 7891 betegre kiterjedő elemzésben a TNK csoport idősebb volt (73 vs 70 év; P < 0,001), kevesebb volt benne a nő (44,1% vs 48,7%; P = 0,001), és a résztvevőknek magasabb volt az NIHSS pontszáma (9 vs 7; P < 0,001), továbbá nagyobb százalékuk esett át mechanikus thrombectomián (36,7% vs 18,0%; P < 0,001).

Egy frissített, 9238 betegre kiterjedő elemzésben, mely 7313-an ALT-t és 1925 TNK-t kapott beteget foglalt magába, az sICH aránya 3,6% volt az ALT és 1,8% a TNK esetében (odds ratio [OR] 0,49; P<0,001). A korrigált OR 0,42 volt (P< 0,00.).Még nagyobb volt a különbség a thrombectomián átesettek esetén: az sICH arány 5,9% volt az ALT és 2,4% a TNK esetében.

A szerzők ígéretes tartják, hogy a magasabb kockázatú betegeknél még nagyobb különbségeket találtak. Warach és munkatársai azt tervezik, hogy felmérik a tenecteplase egyéb lehetséges előnyeit, például azt az időt, amely alatt a betegek felépülnek. A két thrombolitikum összehasonlító három nagy, fázis 3 vizsgálatának eredményei a következő egy-két éven belül várhatóak.

Dr. Joseph Broderick, az NIH StrokeNet Nemzeti Koordinációs Központjának igazgatója szerint mindkét gyógyszer esetében a sebesség rendkívül fontos az agy védelmében. "Nem számít, melyik gyógyszert fogják használni, az a legfontosabb dolog, hogy a lehető legrövidebb időn belül alkalmazzák azokat " - mondta.

Szintén fontos az agy képalkotó vizsgálata a fenti gyógyszerek bármelyikének beadása előtt, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ischaemiás stroke-ról van szó, és nem intracerebrális vérzésről.

Forrás:

International Stroke Conference 2022: Presentation 43. Presented February 9, 2022.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.