hirdetés

Intraartériás tPA a stroke thrombectomiája után

Az akut ischaemiás stroke-ban szenvedő betegekben a sikeres thrombectomiája után alkalmazott intraartériás thrombolysis nagymértékben növeli a 90 napon belül kiváló neurológiai eredményt elérő betegek arányát.

hirdetés

A 2b fázisú CHOICE tanulmányt február 9-én mutatta be a 2022. évi Nemzetközi Stroke Konferencián (ISC) Ángel Chamorro (Barcelonai Egyetem) és ezzel egyidőben a Journal of the American Medical Association folyóiratban is megjelent.

A fő eredmények figyelemreméltó és szignifikáns, 18,4%-os abszolút növekedést mutattak azoknak a betegeknek a számában, akik kiváló neurológiai eredményt, a módosított Rankin-skála (mRS) szerinti 0-1 pontszámot értek el a thrombectomia utáni intraartériás alteplase-zal végzett kezelés nyomán, anélkül, hogy a koponyaűri vérzés aránya növekedett volna.

Chamarro kifejtette, hogy bár a mechanikus thrombectomia nagy arányban eredményez sikeres reperfúziót, 3 hónap alatt a betegeknek csak körülbelül 27%-ánál érhető el rokkantság mentes állapot (mRS 0-1). Szerinte az annak a következménye, hogy az elzáródott ér teljes rekanalizációja ellenére a mikrokeringés reperfúziója károsodott. Feltételezésük szerint a mikrokeringésben thrombusok maradhatnak azoknál a betegeknél is, akiknek agyi angiogrammja a thrombectomia végén normális vagy csaknem normális, és ezek a kisebb thrombusok intraartériás thrombolízissel a vérzés kockázata nélkül feloldhatók.

A CHOICE tanulmányt lelkesedéssel fogadták a kommentátorok az ISC ülésén. Dr. Peter Panagos neurológus a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának (St. Louis, Missouri állam) professzora is nagyon lenyűgözőnek tartotta a 18%-os kezelési hatást. Számos intervenciós vizsgálat állapította már meg, hogy a rekanalizáció során elért kiváló eredmények ellenére a betegek nem teljesítenek olyan jól, mint ahogy azt várnánk. Feltételezések szerint egy újbóli szűkület, vagy a veseelégtelenség továbbterjedése miatt. A kis átmérőjű erekben az eredeti vérrög feloldása után utáni kisebb vérrögök alakulhatnak ki, és ezek okozhatják a károsodást. Az intraartériás thrombolysis alkalmazása a rekanalizáció után segíthet feloldani ezeket az áramlási irányban kialakuló kisebb vérrögöket és törmelékeket, és javíthatja az eredményeket."

A CHOICE-vizsgálatot Spanyolországban, hét katalóniai tartományban végezték. A vizsgálat során azokat a nagy érelzáródásban szenvedő, akut ischaemiás stroke-os betegeket, akiket a stroke kezdetét követő 24 órán belül thrombectomiával kezeltek, és akik sikeres reperfúziót értek el (kiterjesztett TICI angiográfiás pontszám 2b50 a 3-ból), két csoportra randomizálták, az egyik csoport 15-30 percen belül intraarteriális alteplaset (tPA )c(0,225 mg/kg; maximálisan 22,5 mg), a másik csoport placebót kapott. Mivel a placebo-készletek nem voltak folyamatosan hozzáférhetőek, a vizsgálatot 121 beteg (65 alteplase; 56 placebo) bevonása után le kellett állítani, és miután néhány kezelésben nem részesülő beteg kiesett a vizsgálatból, az elemzés 61 -t és 52 placebót kapott beteg adataiból készült.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 90 napon belül 0 vagy 1 mRS-pontszámú betegek aránya 59% (36/61) volt az alteplasezal és 40,4% (21/52) a placebóval kezeltek esetén (korrigált kockázati különbség, 18,4%; 95% CI 0,3% - 36,4% P = 0,047).

A 24 órán tünetekkel járó intracranialis vérzés aránya 0% volt alteplase és 3,8% placebocsoportban esetén (kockázatkülönbség -3,8%; 95% CI -13,2% és 2,5%). A 90. napon a mortalitás 8% volt alteplase-t és 15% placebót kapottak esetén (kockázatkülönbség -7,2%; 95% CI, -19,2% és 4,8% között).

Az alteplase csoportban a klinikai eredmények javulása annak ellenére volt megfigyelhető, hogy az angiográfiás pontszámokban vagy más helyettesítő képalkotó vizsgálatokban csak csekély különbségek voltak a kezelési csoportok között, ami arra utal, hogy a jobb funkcionális eredmény a mikrocirkulációs reperfúzió javulásával magyarázható. A vizsgálat az alkalmazott adagú 15-30 percig tartó intraartériás alteplase infúzió biztonságosságát is alátámasztotta. Megjegyzendő, hogy a vizsgálati populáció 60%-a iv. alteplase-t is kapott a trombectomia előtt.

A JAMA-bantanulmányban a szerzők azt is megemlítették: a jelenlegi irányelvek szerint minden arra alkalmas beteg kapjon intravénás alteplase-t a trombectomia előtt, és ennek a vizsgálatnak az eredményei nem mondanak ellent ennek az ajánlásnak.

"A vizsgálati eredmények alátámasztják a kiegészítő intraartériás tPA biztonságosságát azoknál a betegeknél, akiknél sikeres volt a reperfúzió a thrombectomia végén, beleértve azokat a betegeket is, akiket korábban intravénás alteplase-zal kezeltek, bár a hatásosságra vonatkozó megállapításokat előzetesnek kell értelmezni, és replikációt igényelnek, mielőtt bármilyen javaslatot tennének a gyakorlatváltás” – összegezték.

A kutatók a vizsgálat kiterjesztett változatát CHOICE-2 néven folytatják.

Dr. Pooja Khatri (University of Cincinnati, Ohio) a JAMA cikket kommentáló szerkesztőségi közleményébenfigyelemre méltónak tartja a 113 beteges vizsgálatban megfigyelt 18%-os kezelési hatást.

Felhívja a figyelmet azonban arra, hogy a vizsgálat eredményeinek klinikai gyakorlatba ültetésével óvatosnak kell lennünk, mivel a hatásbecslés a széles 95%-os konfidenciaintervallumokra tekintettel nem pontos, az elemszám kicsi, és a rövid követéssel járó vizsgálatok köztudottan túlbecsülik a kezelés hatását. Elismeri, hogy az eredmények valóban azt sugallják, „a kiegészítő reperfúziós terápia indokolt lehet a nagy érelzáródások viszonylag sikeres mechanikus thrombectomiája után, legyen szó a maradék primer thrombusról, távolabbi artériás elzáródásról vagy esetleg mikrothrombosisról."

Ez a megközelítés ellentétes azzal a közelmúltbeli irányzattal, mely az intravénás - adás teljesen mellőzi a thrombectomiára alkalmas betegeknél, és azt sugallja, hogy a további vagy talán célzottabb thrombolízis lehetne a legelőnyösebb megközelítés.

További vizsgálatokra van szükség a jelenlegi thrombolitikus szerek, az új típusú véralvadásgátló szerek és egyéb kiegészítő antithrombotikus és gyulladáscsökkentő szerek hatásának felderítésére.

Forrás:

International Stroke Conference 2022: Abstract LBS6. Presented February 10, 2022.

JAMA. Published online February 10. Full text, Editorial

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.