hirdetés

Daganatba juttatott immunsejtek

Az új injektálható gél segítségével immunsejtek juttathatók közvetlenül a rákos daganatokba, ami rendkívüli módon növelheti a terápia hatásosságát.

hirdetés

A Stanford Egyetem mérnökei szerint egy egyszerű, két komponensből álló gél segítségével eredményesen növelhető az immunonkológiai kezelés hatékonysága. A vízből és növényi alapú polimerből készült gél célzott T-sejteket juttat el a növekvő szolid tumorokba, új lehetőséget adva a kiméra receptor asszociált T-sejtes (CAR-T- sejtes) terápia használatának. A CAR-T-sejtes terápia során a betegtől levett saját T-sejtekbe egy vektor segítségével új génszakaszt juttatnak be, amit a T-sejtek expresszálnak felszínükön, melynek révén a T-sejtek fiziológiás aktivációjával egyező módon T-sejt mediált citotoxicitási folyamatok indulnak be, melyek elpusztítják a felismert daganatsejtet. Ez a nagyon hatásos és szelektív mechanizmus számos, a kemoterápiára nem reagáló tumorsejt elpusztítására is képes, eddig azonban elsősorban a vérrákok, például a leukémia és a limfóma esetében alkalmazták eredménnyel, az új eljárás révén azonban várhatóan a szolid daganatok így az agy-, mell- vagy veserák is kezelhetőek lesznek segítségével.

A jelenleg elérhető CAR-T-sejtes terápiákat intravénás infúzióval adják be. Ez azonban nem igazán tesz kárt a lokalizált daganatok esetén, mert a véráramba kerülő és az egész testben áramló sejtek kevés ideig érintkeznek a lokális daganatsejtekkel. A rák elleni küzdelem kimeríti a T-sejteket, gyengíti a szolid daganatokba történő infiltrációs képességüket.

A CAR-T-sejteknek, hatásuk kifejtéséhez szükségük van ahhoz, hogy a lokális daganatsejt körül megfelelő citokinek legyenek jelen, amelyek a CAR-T-sejteket a daganatsejt megtámadására ösztönzik, és arra, hogy a gátló citokinek és molekulák koncentrációja alacsony legyen. Az intravénásan bejuttatott a szilárd daganat elpusztításához szükséges citokinek mennyisége azonban mérgező lenne a test más, egészséges területei számára. A hidrogél képes t, amely ideiglenesen képes átmenetileg megtartani a T-sejteket és a citokineket, és a daganat közelébe fecskendezve a T-sejtek és citokinek közvetlenül a daganatosan burjánzó szövetet támadhatják.

A kutatók a Science Advances-ben megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy a gélt tartalmazó injekciók segítségével bejuttatott CAR-T-sejtek 12 nap alatt kiirtották az egérdaganatokat. A gél néhány héttel később ártalmatlanul lebomlott.

A vizsgálók a gél működését egy szivárgó tolléhoz hasonlították, ami rendszeres időközönként aktivált CAR T-sejteket szabadít fel, amik megtámadják a rákosan növekedő szövetet. A gyorsan eloszló folyadékkal ellentétben a gél szerkezete elég erős ahhoz, hogy hetekig a bejuttatás helyén maradjon biológiailag kompatibilis a szervezettel és teljesen ártalmatlan, a lebomlása során is.

A kutatók szerint is további preklinikai vizsgálatokra van szükség, mielőtt humán klinikai vizsgálatokra kerülhet sor, viszont úgy látják, hogy a módszerrel nem csak a T-sejteket és citokinek lehet majd bejuttatni a szervezet meghatározott pontjaira, hanem más, célzott terápiás, jelenleg fejlesztés alatt álló rákgyógyszereket is. Sőt, például a lassú hatóanyag-leadású oltóanyagokat is.

Forrás: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn8264

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.