hirdetés

Dimetil fumarát és teriflunomid RRSM-ben

Egy új kutatás szerint a relabáló-remittáló sclerosis multiplexben (RRSM-ben) szenvedő betegek dimetil-fumarát kezelésével jobb klinikai eredményeket értek el a teriflunomid kezeléshez képest.

hirdetés

A dimetil fumarát és a teriflunomid is szájon át szedhető gyógyszerek, csökkentik a relabáló-remittáló SM relpszusainak arányát. A kutatók megfigyeléses vizsgálatok segítségével hasonlították össze a két szer hatásosságát, vegyes eredményekkel, mivel fej-fej melletti összehasonlítás nem történt. A két szer valós hatásaival számoltak, mivel mindkét szer engedéllyel rendelkezik relabáló-remittáló SM első vonalú kezelésére. A 37. European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) 2021-es, virtuális találkozóján előadott vizsgálatban a Swiss Federation for Common Tasts of Health Insurance adatbázisában 14.000 SM-ben szenvedő beteget közül azokat az RRSM-es betegeket emelték ki, akiknél 2013. január és 2019. március között kezdték el az egyik szer alkalmazását, vagy váltottak egyikről a másikra. A betegeket életkor, nem, a betegség tartama, a kiindulási Expanded Disabily Status Score (EDSS), a legutóbbi kiújulás óta eltelt idő, valamint az előző évi kiújulási arány szerint csoportosították. Elsődleges vizsgálati végpont a kiújulásig eltelt idő, valamint az EDSS egy év alatt megfigyelhető igazolt romlása volt. Ezeket a mutatókat páronként értékelték a Cox proporcionális kockázati modell segítségével. Az egyik szerről a másikra áttérő betegek részére egy kevert proporcionális kockázati modellt alakítottak ki.

1625 beteg adatait értékelték: 1214-en dimetil fumarátot, 411-en teriflunomidot kaptak. Összepárosítás előtt a dimetil fumarátot kapó betegek fiatalabbak voltak, rövidebb volt betegségük időtartama, alacsonyabb volt az EDSS-ük, és kevesebb idő telt el az utolsó relapsusuk óta. Végül 902 dimetil fumarátot és 320 teriflunomidot kapó beteget párosítottak nagyjából azonos jellemzők alapján. Az elemzettek 72%-a nőbeteg volt, életkoruk nagyjából 44 év volt, a medián EDSS score 2,0 volt. Több, mint 3000 személy/év alatt 401 esemény történt. A nem párosított csoportokban a két gyógyszerrel kb. azonos volt a visszaesések aránya, viszont a párosítás után a dimetil fumarátot kapóknál hosszabb volt a relepszusig eltelt idő (HR: 0,72, P=0,03), melyet a súlyozott analízis is megerősített (HR: 0,75, P=0,02).  A nem párosított esetekben az EDSS romlásáig eltelt idő hosszabb volt a dimetil fumarátot szedőknél (HR: 0,58, P<0,01), melyet a súlyozott analízis is megerősített. Az egyik szerről a másikra váltó 80 betegnél szint a dimetil fumarátot szedőknél hosszabb volt a visszaesésig eltelt idő a teriflunomidot szedőkhöz képest – függetlenül a gyógyszercsere sorrendjétől (HR: 0,38, P=0,01).

A vizsgálat során valós, tényleges adatokat analizáltak, és a nemzeti jegyzékből nagyszámú beteg adatát tartalmazta, de mivel elsősorban európaiakról volt szó, az eredmények nem vonatkoznak általánosságban ázsiai, vagy afrikai betegekre. A tanulmány további erőssége az is, hogy a kutatók külön csoportot alakítottak ki a gyógyszereket váltó személyek számára, bár azt nem tudjuk, hogy egy harmadik gyógyszerre váltó betegek sorsa hogyan alakult, valószínűleg kivették az ő adataikat az értékelésből.

Az elemzés gyengéje, hogy a D-vitamin szintek, a dohányzás, a BMI szerint nem párosították a betegeket, pedig ezek az SM lefolyásának nagyon fontos környezeti faktorai. Továbbá a 400 nem párosított betegnél több volt a relapszus, mint a párosított betegeknél, a különbségnek része lehet abban, hogy a dimetil fumarát jobban csökkentette a relapszusok számát, mint a teriflunomid. Ugyanakkor nagyon fontos mérce volt az EDSS romlása: a kockázati arány 0,58 volt a párosított és a nem párosított analízisben egyaránt. A score jelentős csökkenése sokkal valóságosabb, mint a rohamok aránya, márpedig úgy látszik, hogy a dimetil fumarát szedése mellett az EDSS score kevésbé romlik. De az aktív betegek közül a dimetil fumarátot szedőkből többen hagyták abba a gyógyszerszedést.

Forrás:

Greb E. Dimethyl fumarate versus teriflunomide for lepasing MS. Medscape Medical News > Conference News > ECTRIMS 2021, October 22, 2021.

37th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) 2021: Abstract P819. Presented October 14, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.