hirdetés

Diszkriminatív géndiagnosztika – etikátlanul és genetikátlanul

Magyarországon 2010-ben legalább egyszer találkozott a politikailag motivált kereslet a pénzügyileg motivált kínálattal egy hamisítatlan fajtudományi szolgáltatás tárgyában. A botrányos esetről részletesen beszámolt a világ egyik legtekintélyesebb tudományos folyóirata is.

hirdetés

A náci genetika sötét éveit idéző esetről a Nature hírrovata részletes cikket közölt. Az írásból az is kiderül: a hazai tudományos élet a leghatározottabban fellép az ellen, hogy elterjedjen a kisebbségek elleni hangulatkeltés és a molekuláris genetikai tudatlanság házasságából született új – törvénytelen – üzleti szolgáltatás. Alább rövidítve közöljük Alison Abbott cikkét.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT), a magyar kormány egészségpolitikai tanácsadó testülete ügyészségi vizsgálatot kért egy géndiagnosztikai cég ellen, amely bizonyítványt állított ki egy parlamenti képviselő számára arról, hogy nem hordoz roma és zsidó géneket.

Az illető a szélsőjobboldali Jobbik képviselője, azé a párté, amelyik a 2010. áprilisi országgyűlési választásokon a szavazatok 17%-át szerezte meg. Mint kiderült, a leletet a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. adta ki 2010 szeptemberében, néhány héttel a helyhatósági választások előtt. A cég a tekintélyes budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemtől bérelt helyiségekben működik. A dokumentum a múlt hónapban tűnt fel az interneten, a képviselő nevét kitakarták.

Az ETT titkára, Mandl József, a budapesti Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetének tanszékvezetője úgy nyilatkozott, hogy „a genetikai teszt következtetése szakmai szempontból alaptalan, etikailag elfogadhatatlan – és a Magyarországon hatályos törvényekkel is ellentétes.” A Tanács június 7-én megvitatta a kérdést, és arra jutott, hogy a genetikai teszt sérti a 2008-as genetikai törvényt, amely csak az egészségügyi célból végzett genetikai vizsgálatokat engedélyezi.

A Tanács állásfoglalását fontosnak tartja Lydia Gall, a Human Rights Watch emberjogi szervezet kelet-európai és balkáni ügyekkel foglalkozó kutatója, és rámutat, hogy Magyarországon „sok erőszakos bűncselekmény történt romák ellen, és antiszemita cselekedetek is voltak az elmúlt néhány évben.”

A Nagy Gén a politikus genomjának 18 pontján keresett a roma és a zsidó etnikumra jellemző génváltozatokat, és végeredményben kinyilvánította, hogy „a genetikai vizsgálat nem igazolta a roma és zsidó rokoni felmenőket, azok kizárhatóak”.  Az igazolás azzal a mondattal zárul, hogy „A vizsgálati eredmény értelmezése és a családfakutatáshoz tartozó genetikai tanácsadás időpontjának egyeztetése érdekében kérjük, hogy mielőbb szíveskedjék a megadott telefonszámon jelentkezni.”

A Nature szerkesztőségének e-mailjére és telefonhívására a Nagy Gén nem válaszolt. A honlapjukon azonban megjelent egy nyilatkozat, amely hangsúlyozza, hogy az újságok nem írtak meg mindent, és a vizsgálati lelet további konzultációra vonatkozó ajánlására utal. Érvelése szerint „a cég elutasítja a diszkrimináció minden formáját, így nincs joga megítélni, ki milyen célra akarja használni a vizsgálati eredményeket, etikai okokból tehát nem utasíthatta el a vizsgálat elvégzését”.

A lelet egy szélsőjobboldali weboldalon jelent meg először, amely a genetikai vizsgálat elvégzésének célját nemesnek tartotta, bár a tudományosságát megkérdőjelezte. Miután a Petőfi utca című hírblog is lehozta a leletet május 14-én, a Magyar Humángenetikai Társaság nyilatkozatban ítélte el a vizsgálatot. Raskó István, az MTA szegedi Genetikai Intézetének igazgatója és a társaság alelnöke azt mondta, lehetetlen megállapítani a származást a genom néhány pontján megfigyelt genetikai variációkból. „A vizsgálat teljesen képtelen, és az ügy rendkívül káros a klinikai genetikára mint szakterületre nézve.”

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ebben a hónapban felbontotta a Nagy Génnel kötött bérleti szerződést, közölte Fábri György, az egyetem szóvivője. „Az egyetem nem kommentálja az ügyet, hiszen nem a mi ügyünkről van szó – kutatóink a céggel nem állnak kapcsolatban.” Mindamellett az egyetem „teljes mértékben elutasítja”, hogy diszkrimináció vagy gyűlölet szítása érdekében visszaéljenek a tudomány eredményeivel. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.