hirdetés

Emlőrák túlélés és terhesség

A reproduktív életkorban emlőrák miatt kezelésen átesett nők nehezebben esnek teherbe, és bizonyos terhességi komplikációk is gyakoribbak náluk, de  általában egészséges újszülöttet hoznak a világra.

hirdetés

A San Antonióban december 8–11 között megrendezett Emlőrák Szimpóziumon bemutatott nagy metaanalízis szerzői így fogalmaznak: „Ahogy egyre hatásosabb rákkezelések állnak rendelkezésre, úgy kap egyre nagyobb figyelmet a ráktúlélés kérdése. Az onkológiai gondozásban ma már alapvető célkitűzés, hogy a rákbetegség diagnózisát és kezelését követően a páciens képes legyen visszatérni normális életéhez. Reproduktív korú nők esetében ez magában foglalja a teljes értékű családtervezés lehetőségét is” – mondja dr. Matteo Lambertini, a genovai egyetem onkológus professzora.

Az anyává válás életkorának egyre későbbre tolódásával egyre gyakoribb, hogy egy nőnél még a gyermekvállalás előtt emlőrákot diagnosztizálnak. Bár az alkalmazott kezelések jelentős része sikerrel veszi fel a harcot a rákkal szemben, fennáll a hosszú távú toxikus hatások lehetősége, ami potenciálisan befolyásolhatja a fertilitást és a családtervezést is. A hormonreceptor-pozitív emlőrákok kezelésében 5–10 éven át alkalmazott adjuváns endokrin terápia alatt például ellenjavallt a terhesség.

Jelen vizsgálat szerzői szisztematikus szakirodalmi áttekintés során 39 olyan tanulmányt gyűjtöttek ki, melyekben emlőrák diagnózisa után teherbe esett nők vettek részt. Elemezték a kezelés utáni teherbe esési arányokat, a magzati és szülészeti kimeneteleket, valamint a betegségmentes és teljes túlélést. Összesen 114.573 emlőrákos nő adatait dolgozták fel.

Az átlagpopulációhoz képest az emlőrák túlélői között 60%-kal csökkent a teherbe esés valószínűsége. A szerzők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy elemzésük nem tért ki specifikusan arra, hogy a nők közül hányan akartak tudatosan teherbe esni, így nem zárható ki annak a lehetősége, hogy sok nő a kezelés befejezése után nem is próbálkozott a gyermekvállalással. Más részről viszont az is lehetséges, hogy néhány esetben olyan ráktúlélő nők is teherbe estek, akik eredetileg nem terveztek gyermeket, ami fogamzóképes korú nőknél a rákkezelés utáni fogamzásgátlás fontosságára is ráirányítja a figyelmet. A szerzők becslése szerint a teherbe eséssel próbálkozó fiatal nőknek több mint fele esett teherbe.

Az adatok szerint emlőrák túlélőinél 50%-kal nagyobb az esély arra, hogy újszülöttjük kis súllyal jön a világra; a méhen belüli növekedési elmaradás rizikója 16%-kal, a koraszülésé 45%-kal, a császármetszésé 14%-kal nagyobb, mint az átlagpopulációban. Fontos azonban kiemelni, hogy a veleszületett rendellenességek, illetve a terhességi és szülési komplikációk kockázata nem emelkedett. A kis születési súly és a méhen belüli növekedési elmaradás fokozott kockázatát is kizárólag olyan nőknél figyelték meg, akik a kemoterápiát megelőzően estek teherbe.

Az emlőrák kezelése utáni várandósság nem társult az átlagosnál kedvezőtlenebb kimenetelekkel a páciens szempontjából, hiszen a gyermeket vállaló emlőrák túlélők halálozási kockázata 44%-kal, a recidíva kockázata 27%-kal volt kisebb, mint azon emlőráktúlélőké, akik nem estek teherbe. Az „egészséges anya hatás” figyelembevételét követően – ami azt jelenti, hogy nagyobb eséllyel vállalkozik gyermekre az az emlőráktúlélő, aki jól érzi magát és kedvező prognózissal néz szembe – a halálozási kockázat 46%-kal, a recidívakockázat 26%-kal kisebb, mint azoké, akik később nem estek teherbe.

Az elemzés további következtetése, hogy a terhesség biztonságosságát nem befolyásolja a BRCA-státus, a nyirokcsomó-státusz, a korábbi kemoterápiás expozíció, valamint az emlőrák diagnózisa és a fogantatás között eltelt idő sem.

A szerzők összességében úgy vélik, hogy az emlőrák utáni várandósság biztonságos, és nem befolyásolja negatívan a rákbetegség prognózisát.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.