hirdetés

Empagliflozin akut szívelégtelenségben

Az akut szívelégtelenség miatt akut kórházban kezelt betegek SGLT2-gátló empagliflozinnal történő kezelése a betegek állapotának gyors javulásához vezetett a placebót kapó kontroll betegekhez képest.

hirdetés

Mikhail N. Kosiborod (Saint Luke’s Mid America Heart Institute in Kansas City, Mo.) és munkatársai már 2021-ben beszámoltak az EMPULSE vizsgálat kezdeti eredményeiről, melyek újabb elemzését az American College of Cardiology idei éves tudományos ülésén ismertették. A vizsgálatba 2020 júniusa és 2021 februárja között 15 ország 118 központjában 530 beteget vontak be. A vizsgálatban akut szívelégtelenség miatt kórházba szállított betegeket egy rövid stabilizációs időszak után randomizálták, a bal kamrai ejekciós frakciótól vagy a cukorbetegség jelenlététől függetlenül, napi egyszeri napi 10 mg empagliflozint (Jardiance) vagy placebót kaptak, az adagolást átlagosan 3 nappal a kórházi felvétel után kezdték. A betegek átlagos életkora 71 év volt, körülbelül kétharmaduk volt a férfi, 45%-uk cukorbeteg, 32%-uk bal kamrai ejekciós frakciója volt 40%-nál nagyobb, és körülbelül kétharmaduk dekompenzált krónikus szívelégtelenségben, míg egyharmaduk de novo akut szívelégtelenségben szenvedett.

A kardiovaszkuláris halálozás és a szívelégtelenség jól ismert jelzőjének, a Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire [KCCQ] pontszámának az empagliflozin csoportban bekövetkező, nagyon korai - 15 napon belül észlelt - javulása azt sugallja, hogy az empagliflozin vagy más nátrium-glükóz kotranszporter 2- inhibitorok adása kedvező lehet az akut szívelégtelenség miatti kórházi kezelésben részesülő betegek állapotának minőségi javítására, és adagolásukat – amennyiben annak nincs ellenjavallata- már a kórházi kezelés elején célszerű megkezdeni, részint a betegek adherenciájának javítása érdekében.

Az EMPULSE elsődleges kimenetele a „teljes klinikai végpontok” kombinált végpontja volt, amely magában foglalta a valamennyi okból bekövetkező mortalitást, a szívelégtelenséggel kapcsolatos eseményeket (szívelégtelenség miatti kórházi kezelések, sürgős szívelégtelenségi vizitek és szívelégtelenség miatti nem tervezett ambuláns vizitek) vagy a KCCQ pontszám legalább 5 pontos változását az alapvonalhoz képest. Az összetett végpontnak a „nyerési arány” módszerével történő elsődleges elemzése szerint az empagliflozin 90 napos kezelés a placebóhoz képest jelentős, 36%-kal növelte a nyerési arányt (Nature Med. 2022. március; 28[3]: 568- 74).

Az ACC-n bemutatott új, másodlagos elemzések között szerepelt egy post-hoc számítás, amelyben a vizsgálati csoportot az alapvonali KCCQ-pontszám szerint 3 tercilisre osztották. A placebóhoz képest a „teljes klinikai haszon” elsődleges, 90 napos kimenetelének javulása konzisztens volt mindhárom KCCQ-score tercilisben, ami azt mutatja, hogy az empagliflozin előnye „független volt a kiindulási tüneti károsodástól”.

A KCCQ össztünet-pontszám átlagos javulása 15 nappal a kezelés megkezdése után 5,35 pont volt a kontroll betegekhez képest. Korábban már igazolták, hogy az egyes betegek tekintetében a KCCQ-pontszám 5 pontos, vagy annál nagyobb mértékű változása klinikailag jelentős javulást tükröz.

„A szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelése arra irányul, hogy a betegek hosszabb ideig éljenek, és ne maradjanak kórházban. A betegek jobb közérzetének elősegítése ugyanilyen fontos kezelési cél. Az EMPULSE ezen adatai azt mutatják, hogy az egyéb klinikai előnyök mellett a betegek már 2 hét után jobban érzik magukat az SGLT2-gátlóval” – mondta Kosiborod egy interjúban.

Az EMPULSE a második olyan vizsgálat, amely kimutatta, hogy az SGLT2-gátlóval biztonságosan és hatékonyan kezelhetők a heveny szívelégtelenség miatt kórházba került betegek. Korábban az 1222, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteget bevonásával végzett SOLOIST-WHF pivotális vizsgálatban mutatták ki, hogy a súlyosbodó szívelégtelenség miatt kerültek kórházba került betegek kombinált SGLT2- és SGLT1-gátló sotagliflozinnal történő kezelése a kezelés megkezdése után átlagosan 9 hónappal jelentős, 33%-os relatív csökkenést eredményezett az elsődleges kimenetelben a placebóval összehasonlítva.

SOLOIST-WHF és az EMPULSE vizsgálat során 2 különböző szer alkalmazásával arra a következtetésre jutottak, hogy az SGLT2 inhibitorok alkalmazása válogatott betegekben, kontraindikáció hiányában biztonságos és hatékony. Ezen eredményekre, továbbá az empagliflozin hatékonyságát megőrzött ejekciós frakciójú krónikus szívelégtelenségben (heart failure with preserved ejection fraction, HFpEF) szenvedő betegekben elemző EMPEROR-Preserved, továbbá a dapagliflozin (Farxiga) hatékonyságát krónikus HFpEF-ben szenvedő betegekben elemző PRESERVED-HF  vizsgálat eredményeire alapozva a szerzők szerint célszerű az SGLT2-gátló alkalmazásának fokozatos elkezdése azoknál a megőrzött az ejekciós frakciójú betegeknél, akik szívelégtelenségben kórházba kerültek.

Az empagliflozin indikációját a közelmúltban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától a szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére szolgáló engedélyezéssel bővítette, és a javallat nem tartalmaz specifikációt a bal kamrai ejekciós frakció szintje vonatkozásában. A dapagliflozint jelenleg a DELIVER vizsgálat keretében több mint 6000 HFpEF-ben szenvedő betegen elemzik, az eredmények közlése a közeli hónapokban várható.

„A bizonyítékok már most meggyőzőek arra vonatkozóan, hogy az előnyök meghaladják a kockázatot. Mind a SOLOIST-WHF, mind az EMPULSE eredményei azt mutatják, hogy nincs jelentős biztonsági aggály e szereket akut szívelégtelenségben történő alkalmazásával kapcsolatban” – jelentette ki Kosiborod.

Az EMPULSE- vizsgálatot az empagliflozint (Jardiance) közösen forgalmazó cégek, a Boehringer Ingelheim és az Eli Lilly szponzorálta.

Forrás:

Kosiborod MN, Angermann CE, Collins SP, et al. Effects of Empagliflozin on Symptoms, Physical Limitations and Quality of Life in Patients Hospitalized for Acute Heart Failure: Results From the EMPULSE Trial. Circulation 2022;Apr 4:[Epub ahead of print].

Presented by Dr. Mikhail Kosiborod at the American College of Cardiology Annual Scientific Session (ACC 2022), Washington, DC, April 4, 2022.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.