hirdetés

Étrendkiegészítő és gyógyszerkölcsönhatás

A táplálékkiegészítők veszélyes kölcsönhatásba léphetnek a szokásos gyógyszereinkkel.

hirdetés

Az étrendkiegészítők fogyasztása világszerte terjed, különösen a receptköteles gyógyszereket szedők körében. Egy felmérés szerint az amerikai felnőtt daganatos betegek 67%-a, az oszteoporotikus betegek 77%-a szed valamilyen táplálékkiegészítőt (Farina). A receptre felírt gyógyszereket szedő betegek 34%-a szed legalább egy étrendkiegészítőt, a 60 év fölötti betegeknél ez eléri a 61%-ot. Pedig pont ez a korosztály az, ahol különös figyelemmel kell kísérni a gyógyszerek és a táplálékkiegészítők közötti kockázatos kölcsönhatások lehetőségét. A káros kölcsönhatások felismerése és azonosítása nehézségekbe ütközik, mivel a legtöbb beteg nem számol be orvosának arról, hogy étrendkiegészítőt szed és ezek dobozán vagy betegtájékoztatóján csak ritkán szerepel információ arról, hogy szedésekor milyen interakciókra kell figyelni.

Farmakodinamikai kölcsönhatások

Esetenként előfordulhat, hogy a táplálékkiegészítő farmakológiai hatása megegyezik a beteg által szedett gyógyszerével. Ilyen módon a kiegészítő fogyasztása farmakodinamikai kölcsönhatás révén megemeli az eredeti gyógyszer mellékhatásainak arányát, pl. jónéhány táplálékkiegészítőt javasolnak a vércukorszint csökkentésére, ezek jelentős része a konvencionális antidiabetikumokkal kombinálva hipoglikémiát okozhat. Természetesen a kölcsönhatás súlyossága függ az elfogyasztott adagtól, a kiegészítő készítményben található speciális faktoroktól (kivonatoktól) és a beteg egyéni tulajdonságaitól. Bár a táplálékkiegészítőt legtöbbször ugyanabból az okból fogyasztják, amiért a gyógyszert is szedik, de előfordul olyan eset is, amikor a táplálékkiegészítőt más célból szedik, pl. az osteoarthritisre használt glükózamint és kurkuma kölcsönhatásba léphet a teljesen más okból szedett antikoagulánsokkal. A kölcsönhatások megjelenésekor célszerű abbahagyatni a beteggel a táplálékkiegészítők fogyasztását, vagy ha a beteg erre bevallottan nem hajlandó, akkor csökkenteni kell a gyógyszerek adagját.

A farmakodinamikai kölcsönhatásokra néhány példa: a trombocita-gátló, vagy antikoagulánst szedése melletti vérzések kockázatát növelheti az egyidejűleg szedett a kondroitin, a halolaj, a fokhagyma, a gyömbér, a ginkgo, a glükózamin, a kurkuma, a licorice (édesgyökér). A vérnyomáscsökkentők mellé fogyasztott hibiszkusz, sárgagyökér és galagonyát növelheti a hipotenzió esélyét. A hipoglikémiás gyógyszerek szedésekor fogyasztott keserű dinnye, selyemmirtusz (banaba), fahéj, görögszéna (fenugreek), vagy egy kutyatejféle (gymnema) a hipoglikémia kockázatát növeli. A szedatívumok/altatók hatását fokozza a kamilla, a valeriana, a citrom-balzsam, a mámorbors (kava) és a levendula. A szerotonerg gyógyszerek szerotonerg mellékhatásainak kockázatát emelik a garcinia, az orbáncfű, az 5-hidroxitriptofán, az S-adenosil-L-metionin.

Farmakokintetikai kölcsönhatások

A gyógyszerek és a táplálékkiegészítők közötti farmakokinetikai kölcsönhatások: a gyógyszer felszívódásának, eloszlásának, metabolizmusának vagy eliminációjának megváltozása még nagyobb kihívást jelent. Ennek legtöbbször az az oka, hogy az étrendkiegészítő hatására a gyógyszereket metabolizáló citokróm P450 (CYP) enzim gátlódik, vagy indukálódik, ezáltal vagy növekszik vagy csökkenti a gyógyszer szérumszintje. A kölcsönhatás további formája, ha az étrendkiegészítő a gyógyszert transzport fehérjéjéhez (pl. P-glikoprotein, vagy szerves anion transzportáló fehérje) kötődik. A CYP enzimet például legalább 100 féle étrendkiegészítő alkotóelem befolyásolja, bár ennek bizonyítékai nagyrész állatkísérletekből származnak. A legtöbb, emberben is igazolt kölcsönhatásban a CYP3A4 vagy a CYP2D6 enzimek érintettek, ezért fokozott óvatosság szükséges, ha a bizonyos táplálékkiegészítőket olyan gyógyszerek mellé szedik, amelyek metabolizmusában ezen enzimek vesznek részt. Néhány klinikailag igazolt példa: a black seed (kerti katicavirág mag) és a sárgagyökér gátolja mindkét enzimet, ezért emelkedik a dexmetorfan szintje és minden egyéb olyan gyógyszeré, melynek lebontásában e két enzim részt vesz. A zöld tea gyengén gátolja a CYP3A4-et, emelkedik a buspiron szintje. Az orbáncfű erősen indukálja a CYP3A4-et és a CYP2C-t, valamint a P-glikoproteint, ezért ezek szubsztrátjainak szintje csökken. A schisandra (életbogyó, kúszó magnólia) erősen gátolja a CYP3A4-et, emelkedik a tacrolimus és a midazolam szintje. A kurkuma gátolja a CYP2D6-ot, emelkedik a dextremetorfan és az egyéb CYP2D6-al metabolizálódó szubsztrát szintje.

A szűk terápiás indexű gyógyszerek (warfarin, litium, digoxin, teofillin, carbamazepin) szérumszintjének már kicsiny változásai elegendők a mellékhatások számának növekedéséhez, vagy épp a gyógyszerek hatástalanná válásához. Ezért ezen gyógyszerek szedésekor különösen kerülendő a tápszerkiegészítők egyidejű alkalmazása.  

 

Forrás:

1. Medscape Pharmacist

2. Journal of the Academy of Nutrition Dietetitcs

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.