hirdetés

Flavonoidokkal a kognitív hanyatlás ellen

A flavonoidokban (eper, narancs, zöldpaprika, alma, stb.) gazdag táplálék -egy új kutatás szerint - csökkenheti az életkorral járó kognitív hanyatlás kockázatát.

hirdetés

A különböző flavonoidok közül a flavonoknak (a sárga, vagy narancsszínű gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák) és az anthrocianinoknak (áfonya, cseresznye, szeder) van a legerősebb védőhatásuk. Dr. Walter Willett (Harvard University, Boston, Massachusetts) szemléletes hasonlatával élve a flavonoidok mintegy „erőműként” szolgálnak az életkorral járó gondolkodási zavarok és hanyatlás megelőzésében. „Eredményeink nagyon izgalmasak, bemutatják, hogy az étrend egyszerű változtatása képes megelőzni a kognitív hanyatlást” – állapította meg Dr. Willett.

A növények természetes fitokémiai alkotóelemei, a flavonoidok erős antioxidánsok. Mivel az életkorral járó kognitív hanyatlásban szerepet játszik az oxidatív stressz, megelőzés céljából a flavonoidokat javasolhatjuk. A Neurology 2021. júliusában megjelent meg tanulmányban Willett és munkatársai prospektíve vizsgálták a flavonoidok (flavonolok, flavonok, flavononok, flavan-3-olok, anthrocyaninok, polimer flavonoidok, proanthracyanidinek) rendszeres fogyasztása és a szubjektív kognitív hanyatlás (SCD) közötti összefüggéseket a Nurses’ Health Study-ban résztvevő 49.493 női és a Health Professionals Folow-up Study-ban résztvevő 27.842 férfi egészségügyi dolgozón. A flavonoid fogyasztást 5 kategóriába sorolták: a legfölsőben kb. napi 600 mg flavonoidot, a legalsóban csak napi kb. 150 mg-ot fogyasztottak a vizsgált személyek.

Az életkorhoz, a teljes energiabevitelhez, a fontos, nem étrendi faktorokhoz, egyes speciális diétás faktorokhoz és a naponta elfogyasztott flavonoid mennyiségéhez való igazítás után kimutatták, hogy a magasabb napi flavonoidbevitelhez – önbevalláson alapuló – kisebb mértékű kognitív hanyatlás (SCD) társult. A legtöbb flavonoid fogyasztás esetén – a legkevesebb flavonoid bevitelhez képest - 20%-kal kisebb volt az SCD kockázata (OR: 0,81, 95%CI 0,76-089). Legerősebb összefüggés a flavonok (OR: 0,62, 95%CI 0,57-0,68), a flavononok (OR: 0,64, 95%CI 0,58-0,68) és az athrocyaninok (OR: 0,76, 95%CI 0,72-0,84) fogyasztása után volt mérhető (mindegyik esetben P trend <0,0001).

Legjobb eredményeket azoknál láttak, akik napi étkezésük legalább felében narancslevet, narancsot, zöldpaprikát, zellert, grépfruit dzsúszt, almát, barackot fogyasztottak. Különösen a flavonoidokban és anthrocyaninokban gazdag, színes táplálék alkalmas az agyműködés megőrzésére.

A tanulmányból levonható következtetések értékét némileg korlátozza, hogy a résztvevők maguk számoltak be táplálkozásukról, és az elfogyasztott mennyiség pontosan nem ellenőrizhető.

Dr. Christopher Weber, az Alzheimer-Társaság nemzetközi igazgatója szerint ez a vizsgálat is igazolta,   hogy az egészséges étrend milyen fontos a demencia kockázatának csökkentésében: ebben az egyik tényező a flavonoidok fogyasztása. De a vizsgálat eredményei láttán nem szükséges túlzásokba esni, inkább egyszerűen az egészséges táplálkozás alapelveit kell követni, egyelőre ugyanis semmi bizonyítékunk nincs arra, hogy egy bizonyos táplálék, vagy táplálékkiegészítő meg tudná előzni, vagy legalább késleltetni tudná az Alzheimer-kórt. Randomizált, ellenőrzött vizsgálatok szükségesek ezek kedvező hatásának igazolására, viszont mindenkit arra lehet biztatni, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzon, ami segíthet a kognitív hanyatlás megelőzésében.

 

Több mint 6 millió amerikai él Alzheimer-kórral és egyéb demenciával, ezért egyre sürgetőbb az egészséges életmód szerepének igazolása. Ebből a célból az Alzheimer’s Association egy 2 éves klinikai vizsgálatot indított el US Study to Protect Brain Health Through Lifestyle Intervetion to Reduce Risk (US. POINTER) címmel. Bár a kutatók folyamatosan keresik az életmód megfelelő „receptjét”, de egyelőre a kardiálisan egészséges táplálkozás, a rendszeres testgyakorlás, és a kognitív foglalatosság az, amit tehetünk.

 

Dr. Taylor Wallace (Department of Nutrition and Food Studies, George Mason University, Fairfax, Virginia) szerint a vizsgálat eredményei nem meglepőek: egyre több tudományos adat igazolja, hogy a flavonoidok gátolják az életkorral járó krónikus betegségek (köztük a kognitív hanyatlás) megjelenését. „Ez a nagy epidemiológiai vizsgálat megerősíti a kisebb, rövidebb vizsgálatok során szerzett eredményeket.” A flavonoidok csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt. Vazodilatációt okoznak, amivel javítják a kardiovaszkuláris és a cerebrovaszkuláris érellátást. A flavonoidokban gazdag táplálékban sok vitamin, ásványi anyag és rost is van. Az áfonyában lévő anthrocyaninok kognitív hanyatlás ellen védő hatása pedig régen ismert. Dr. Wallace tagja egy 14 tagú bizottságnak, mely a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának hatásaival foglalkozik. „A keresztes virágú zöldségek (brokkoli, karfiol, káposzta), a sötétzöld levelű zöldségek, a citrusfélék, és a sötét színű bogyós gyümölcsök látszanak általában a legalkalmasabbnak a betegségek megelőzésére.”    

Forrás:  

Brooks M. Flavonoid dietary „powerhouses” for cognitive decline prevention. Medscape Medical News. August 09, 2021.

Tian-Shin Yeh, Changzheng Yuan, Ascherio A, et al. Long-term dietary flavonoid intake and subjective cognitive decline in US men and women. Neurology. Published July 28, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.