hirdetés

Hatékony kezelés erős menstruációs vérzés esetére

A Los Angeles Biomedical Research Institute (LA BioMed) most közzétett kutatása nyomán progeszteron alapú kezelést fejlesztettek ki az extrém fokú menstruációs vérzés eseteire – adta hírül az American Journal of Obstetrics and Gynecology című lap.

hirdetés

„A bőséges menstruációs vérzés gyakori probléma a nőgyógyászati gyakorlatban és a sürgősségi osztályokon. Az erős vérzés megzavarja a nők mindennapos aktivitását, emellett anaemiára, valamint a vérvesztéssel összefüggő egyéb egészségi problémákra hajlamosíthat – emeli ki Anita L. Nelson, a LA BioMed vezető kutatója. – Egészen mostanáig nem rendelkeztünk az FDA által elfogadott készítménnyel az állapot rövid távú kezelésére. Vizsgálatunk alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a most kifejlesztett, csak progeszteront tartalmazó terápia hatásos az akut kóros menstruáció megszüntetésében.”

A kezelés nyomán a vérzés a vizsgálatban részt vevő 48 nő közül 44 esetben öt napon belül megszűnt, míg a maradék négy esetben csak enyhe, pecsételő vérzés maradt vissza. A vérzés megszűnéséhez átlagosan 2,6 napra volt szükség, ami alapján a kutatók arra következtetnek, hogy a csak progeszteront alkalmazó kezelés megfelelő rövid távú terápia lehet akut kóros méhvérzésekben.

Az elővizsgálatban a betegek 150 mg depó medroxi-progeszteron-acetát (DMPA) injekciót, majd 3 napon keresztül 8 óránként szájon át 20 mg medroxi-progeszteron-acetátot kaptak tablettában.

„Ez volt eddig a legnagyobb prospektív vizsgálat, melyben a bőséges menstruációs vérzés hormonterápiáját célzó kezelés hatásosságát tesztelték – mondja dr. Nelson. – A vizsgálatban részt vevő nők már viszonylag kis dózisú progeszteron alkalmazásakor kiváló sikerességi arányról számoltak be. E kezelés hosszabb távú prevencióra is módot nyúlt, mint a korábbi módszerek.”

A kezelés nyomán a vérzés gyors megszűnését észlelték, miközben lehetőség van a normálisnál bőségesebb menstruáció okának feltárására. A szerzők úgy tekintenek a kezelésre, mint ami képes áthidalni a hosszabb távú célzott terápiák kifejlesztéséhez szükséges időt. A kutatók kiemelik, hogy az újfajta kezelés kapcsán a compliance kiváló, ritkán jelentkeznek mellékhatások, és a betegek igen elégedettek a terápiával. „Az új módszer ezen túlmenően vonzó alternatívát kínál azoknak a nőknek is, akiknél az ösztrogén adása ellenjavallt, akiknek tartós kezelésre van szükségük, illetve akiknek nehézséget jelent a napi tablettaszedés” – zárja az új terápia ismertetését dr. Nelson.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.