hirdetés

Hiperbárikus oxigénnel az Alzheimer-kór prevenciójában?

Kezdeti állapotban lévő kutatások szerint memóriazavarokkal küszködő idős embereknél a hiperbárikus oxigén kezelés (HBOT) növeli az agyi vérátáramlást és javítja a kognitív teljesítményt.

hirdetés

A HBOT kognitív funkciókra gyakorolt kedvező hatását előzetesen már traumás agysérülést szenvedett, stroke-on átesett, anoxiás agykárásodást szenvedett és normálisan öregedő embereken is kimutatták. Jelenleg is több, folyamatban lévő kutatás jelzi, hogy a HBOT használatával javulhat a kognitív funkció, ezért Dr. Shai Efrati (Sagol School of Neuroscience, Tel Aviv University, Izrael) és munkatársai az Aging c. folyóirat 2021. szeptember 9-i számában online megjelent tanulmányukban azt vizsgálták, mennyire használható a kezelés vaszkuláris működési zavarok és Alzheimer-kór esetén.

Vizsgálatukban jelentős memóriazavarral küzdő 6 idős ember szerepelt (átlag életkor 70 ± 2,68 év), akiknél három hónapon belül 60 HBOT kezelést végeztek. A kezelések előtt és után is sorozatos MRI sorozatos felvételekkel ellenőrizték az agyi vérátáramlást és számítógépes próbákkal a kognitív funkciókat. A HBOT után az agyi várátáramlás – az agy számos területén, az agykéreg Brodman 1, 2, 32, 34, 40, 42, 43 és 48-as területein - szignifikánsan javult. A kognitív mérések a globális kognitív mérték szignifikáns javulását (P=0,004) igazolták: leginkább az emlékezet, a figyelem és az információ-feldolgozás sebessége javult. A kutatók szerint a HBOT-t követően az átlagos középértékre javult fel az átlagos memória, azaz az életkornak és a képzettségi szintnek megfelelően normalizálódott. A javulás a rövid idejű memória és a munkamemória javulásával, valamint a mérlegelés és a válasz lerövidülésével, valamint egy releváns inger kiválasztásának és az arra történő koncentrációnak javulásával van összefüggésben – írták a kutatók.

A genetikusan átalakított, Alzheimer-kóros egerek agyszöveteiben a kutatók azt is kimutatták, hogy a HBOT megfordítja a betegség kialakulásáért felelős kórélettani folyamatok lényegét, többek között az amyloid plakk -lerakódások felszaporodását és az agyi hipoxiát.

A három évtizede a HBOT kutatások élvonalában dolgozó Dr. Paul G. Harch (Lousiana State University Health Sciences Center, New Orleans) elmondta, hogy az adatok ismételten igazolják a demencia HBOT kezelésében elért korábbi eredményeket. Dr. Harch jelenleg több mint 40 Alzheimer-kóros beteget kezel, az egyiknél a jelenlegi vizsgálathoz hasonló bámulatos javulást mutatott ki PET-tel. Eddigi tapasztalatai szerint sajnos az Alzheimer-kóros betegek kb. 30-35%-a HBOT kezelésre nem mutat klinikai választ.

Dr. Rebecca Edelmayer, az Alzheimer Association tudományos igazgatója megjegyezte, hogy a kutatás főleg egereken folyt és csak kevés ember szerepelt benne, ráadásul kontrollcsoport nélkül. „Ilyen módon nagyon nehéz bármilyen véleményt levonni az eredményekből. Ugyanakkor a kutatók nagy érdeklődéssel fordulnak az Alzheimer-kór nem gyógyszeres kezelési lehetőségei felé, melyben a HBOT nagyobb létszámú, hosszabb idejű, megfelelően ellenőrzött vizsgálatai nemcsak javíthatnak a betegek kognícióján, de megváltoztathatják az agysejtek halálához vezető biológiai folyamatokat is. További vizsgálatokra van szükség, mielőtt Alzheimerben, vagy a demencia egyéb formáiban javasolhatnánk ezt a kezelést.” 

Forrás: 

Brooks M. Hyperbaric oxygen therapy for Alzheimer’s prevention? Medscape Medical News September 21, 2021.

Shapira R, Gdalyahu A, Gottfried I, et al. Hyperbaric oxygen therapy alleviates vascular dysfunction and amyloid burden in an Alzheimer’s disease mouse model and in elderly patients. Aging 2021;13(17):20935-20961.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.