hirdetés

A fiatalkori demencia gyakorisága

A JAMA Neurology-banmegjelent tanulmány szerint jelentősen alulbecsüljük a 65 éves kor előtt megjelenő demencia gyakoriságát.

hirdetés

A 65 éves kor előtt kezdődő demenciát fiatal korban kezdődő demenciának (YOD, young-onset dementia) megkülönböztetve a későbbi, 65 évesnél idősebb életkorban kezdődő demenciától (LOD, later-onset dementia). Egy nagy meta-analízis szerint jelenleg globálisan 3,9 millióra tehető a fiatal korban kezdődő demenciában szenvedő egyének száma. A kutatók friss globális becslése szerint 100.000 emberből 42,3 - 54,0 személynél észlelhetőek már 65 éves koruk előtt az emlékezés zavarai. Viszont egy egészen új, több földrészre (Európa, Ázsia, Észak-Amerika, Óceánia) kiterjedő 74 tanulmány 2.760.379 betegadatait összegző vizsgálat szerint a 30 és 64 éves korosztályban 100.000 személyből 119,0 személynél fordul elő a YOD, és a nőknél és a férfiaknál észlelhető prevalencia csak kismértékben különbözik. A legfrissebb népességi adatokat figyelembe véve ez azt jelenti, hogy jelenleg kb. 175.000 YOD-ban szenvedő személy van az Amerikai Egyesült Államokban.

Bár az új globális felmérés szerint a YOD gyakorisága magasabb, mint azt korábban gondolták, de ez valószínűleg még mindig alulról közelíti a valós számot, hisz nem állnak rendelkezésre jobb minőségű adatok.

Ezért Dr. Stevie Hendriks (Maastricht University, Hollandia) és munkatársainak a JAMA Neurology folyóiratban júliusban online megjelent tanulmánya szerint a fiatal korban kezdődő demencia rendkívül ritka a 30-34 évesek körében (100.000 személyből 1,1), de a 60-64 évesek körében már jóval gyakoribb, 77,4/100.000 személynél fordul elő, prevalenciája exponenciálisan növekszik 60 éves kor fölött. Előfordulási gyakorisága a nők és a férfiak körében hasonló, az Egyesült Államokban alacsonyabb, mint Európában, és legmagasabb a felső-közepes jövedelmű országokban. Leggyakoribb Alzheimer-kórban, érrendszeri demenciában és frontotemporális demenciában. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a YOD prevalenciájának ismerete és értékelése alapvetően fontos az egészségügyi szolgáltatások megfelelő megtervezéséhez és megszervezéséhez. Biztosítani kell, hogy a jövőben a prevalencia-becslések még pontosabbak legyenek, erőfeszítéseket kell tenni kohorsz-vizsgálatok szervezésére, standardizálni kell az eljárásokat és a prevalencia vizsgálatok jelentéseit és több adatra van szükség az alacsony jövedelmű országokból és a fiatalabb korosztályokat tartalmazó vizsgálatokból is.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. David S. Knopman (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) kiemelte, hogy a cikk újszerű betekintést nyújt egy alulértékelt problémába. A YOD különleges jelentőségét az adja, hogy az érintetteket életük aktív szakaszában, karrierjük közepén, sújtja, akkor, amikor gyermeket nevelnek, és házastársuk sem tudja ápolni őket, hisz a család fenntartása érdekében továbbra is dolgoznia kell. Csak ritkán állnak rendelkezésre olyan szolgáltatások, amelyek a 40-es 50-es éveiben járó betegek életének megkönnyítésére alkalmasak. A YOD előfordulásának és gyakoriságának megértése az első lépés, hogy szembenézzünk ezzel a kihívással. Az analízis szerzői nagy szolgálatot tettek a demenciában szenvedők számára azzal, hogy a YOD-dal foglalkozó egyes tanulmányokat összegyűjtötték és értékelték – írta közleményében Dr. Knopman.

A demencia előfordulásának racionális felbecslése a 30 és 64 év közötti lakosságban megalapozhatja azokat a módszereket, melyekkel időben fel tudjuk ismerni a betegséget és foglalkozni tudunk a betegek különleges igényeivel.

Forrás:

Brooks M. Prevalence of dementia before age 65 much higher than expected. Medscape Medical News. July 20, 2021.

Hendriks S, Peetoom K, Bakker C, et al. Global prevalence of young-onset dementia. A systematic review and meta-analysis. JAMA Neurology. Published online July 19, 2021. doi:10.1001/jamaneurol.2021.2161

Knopman DS. Young-onset dementia – new insights for an underappreciated problem. JAMA Neurology. Published online July 19, 2021. doi:10.1001/jamaneurol.2021.1760.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.