hirdetés

A kognitív funkciók romlása diabetesben

Népességi vizsgálatok adatai szerint akár a vaszkuláris, akár a neurodegeneratív demencia kockázata 20 évnyi diabetes után mintegy kétszeresére emelkedik a nem diabetesek kockázatához képest.

hirdetés

A diabetes gyakorisága az életkorral emelkedik, és a kognitív zavarok kialakulása akár meg is előzheti a diabetes diagnózisát. A társult betegségek, a kardiovaszkuláris zavarok, a magas vérnyomás, a lipideltérések, és a diabeteses betegek által szedett gyógyszerek megnehezítik a kogníció területén jelentkező problémák folyamatos felmérését. A változások alattomosan következnek be. Bár a diabetológus szakorvos néhány évenként látja a beteget, a diabetessel összefüggő mentális leromlás hosszabb idő alatt alakul ki. Az elektronikus kórtörténetnek köszönhetően néhány kattintással könnyű folyamatosan követni a számszerűen mérhető adatokat: a testsúlyt, az A1c-t, a vérnyomást, az LDL-C-t, stb., de a számokkal nem jellemezhető paraméterek, pl. a szenzoros, vagy autonóm neuropathiák mértéke bár nehezen határozható meg, de meglétüket azért fel lehet ismerni. A beteg fogyatékosságát okozó és az egyes terápiás beavatkozásokat gátló kognitív funkciók felismerése viszont rendszerint komoly nehézségekbe ütközik.

A beteggel való beszélgetés során képet kaphatunk a beteg önállóságának mértékéről és szellemi állapotáról – bár sokszor a beteggel együtt érkező hozzátartozó vesz részt elsősorban a beszélgetésben, így nem mindig könnyű megítélni, hogy pl. a korlátozottságról kialakuló képünket mennyire befolyásolja a családi dinamika illetve a beteg valódi állapota. Az utóbbi időben több tanulmány foglalkozik avval, hogy miképpen tudja a klinikus megakadályozni a diabeteses beteg kognitív romlását, illetve hogy tudja visszafordítani a károsodást.

Egy retrospektív analízisben azt mérték fel, hogy az ellenőrzött intenzív életvitel változtatása mennyire befolyásolja az idősebb diabeteses személyek kognitív funkcióit. A számos értékelt paraméter egyike a Rey Auditory Verbal Learning Test eredménye volt. A teszt során a résztvevőknek fel kell sorolni az elhangzott szavakat, majd egy másik feladat végrehajtása után újra fel kell idéznie ezeket a szavakat.. A betegeknek ezeken kívül meg kellett ismételniük egy digitális, szimbólumokat tartalmazó skálát, ahol a számokhoz nem numerikus szimbólumok voltak rendelve. A hallás utáni szóismétléseken leggyakrabban a legalacsonyabb éhgyomri vércukor értékkel rendelkezők teljesítettek a legjobban. A túlsúlyos betegek jobban teljesítettek, mint a rejtett obesitásban szenvedők, a digitális jelek felismerése pedig a kedvezőbb A1c szintekkel volt kapcsolatban. Különösen fontos, hogy a rendszeres gyakorlatokban való részvétel a már előzetesen fennálló kardiovaszkuláris betegségekben szenvedőknél járt a legnagyobb mentális haszonnal, azonban a kapott adatok változatossága miatt nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni, tehát nem mondható ki, hogy a jobb glikémiás kontroll jobb kognitív teljesítménnyel jár.

A képalkotó vizsgálatok alapján elmondható, hogy demeciában az agyi cukor-anyagcsere zavara észlelhető, de nem tisztázott, hogy a központi idegrendszeri cukor-anyagcsere változásai párhuzamosan változnak-e a szisztémás cukorszabályozást kedvezően befolyásoló faktorokkal. A kutatások során számos kísérletet végeztek annak felderítésére, hogy melyik gyógyszerelés jár kedvezőbb kognitív eredménnyel, pl. az intranazális inzulin, a liraglutid, a metformin, vagy a ketogén diéta – ezek a vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak. A legújabban közölt metformin-analízis kedvező eredményekre utalt, viszont a pioglitazonnal végzett vizsgálat sikertelen volt. Jelentősen hozzájárulhat ismereteinkhez az a vizsgálat, melynek során egy adott közösségben élő idős diabeteszes betegeket és a diabetesben nem kortársaikat tanulmányozzák. Kiinduláskor nem demens személyeket részletes kognitív próbákkal tesztelték 2 évenként, összesen 6 évig. A diabeteses betegek fele metformint szedett (egymagában, vagy kombinációban), a betegek másik fele pontosan betartott diétán volt, vagy más vércukor-csökkentő gyógyszerelésben részesült. A hatodik évnél a metformint szedőknél a diabetesben nem szenvedő kontroll személyek szintjén maradt a végrehajtó működés, míg a más gyógyszerrel vagy csupán életmódi/étrendi módosítással kezelteknél szignifikánsan több kognitív eltérést figyeltek meg. Más, az eltérésben résztvevő esetleges kockázati faktort nem láttak (nem volt eltérés a vérnyomásban, még a demenciával összefüggő APOE (apoliporotein E) genotípusban sem.  

Sok a bizonytalanság, hogy miképpen védjük meg idősödő diabeteses betegeink kognitív működéseit. Még a diabeteses betegek kognitív funkcióinak mérése is hordoz ellentmondásokat, bár már egyre nagyobb az egyetértés van abban, hogy szűrni, mérni kell. A kérdés fontosságához hozzájárul az is, hogy a kognitív zavar jelentős gazdasági következményekkel jár, tehát a legjobb gyakorlat kialakítása ezért is nagyon fontos.

Források:

Plotzker RM. Cognitive function in diabetes: how to protect our patients. Medscape Diabetes & Endocrinology > Hormone Happenings. February 10, 2021.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.