Indolens lymphomák kezelése COVID-19 idején

Szakmai társaságok konszenzusos javaslata szerint az indolens lymphomák kezelése éber a pandemia alatt éber várakozással halasztható.

Mivel felnőtt daganatos betegeknél emelkedhet a COVID-19 kockázata, a lassú lefolyású, indolens lymphomákban – többek között Waldenström macroglobulinémiában (WM-ben) – szenvedő betegeknél a kezelés megkezdésének küszöbértéke két szakértői csoport véleménye szerint is emelhető. Ezért az American Society of Hematology (ASH) e hónap elején megjelent közleményében lehetőség szerint a „watchful waiting” (éber várakozás = ww) stratégiát javasolja alkalmazni COVID-19 járvány alatt indolens lymphomák esetén. A stratégia egyaránt alkalmazható kezelést még nem kapott (terápia-naív), illetve kiújult, vagy refrakter lymphomás betegek esetében is. A javaslat egyébként megegyezik az International Workshop on Waldenstrom’s Macroglobulinemia (IWWM) által a WM betegeknek a COVID-19 pándémia alatti kezeléséről megfogalmazott - a HemaSphere-ben megjelent - konszenzusos nyilatkozatával.

Dr. Jorge Castillo (Harvard Medical School in Boston) - aki az ASH frissített javaslatait adta elő az International Waldenstrom’s Macroglobulinemia Foundation Virtual Education Forumon - elmondta, hogy lényegében az ASH javaslatai alapján alakították ki a WM betegek kezelésére vonatkozó saját ajánlásukat. Eszerint amennyiben a tünetek miatt első választású kezelésre van szükség, a kombinációs adagolás helyett az egy-gyógyszeres kezelést tanácsos választani, főképpen azért, mert a kombinációs regimenek rendszerint a fertőződés magasabb kockázatával járnak, mint a monoterápiák. Az ASH – szintén biztonsági okokból - azt javasolja, hogy a parenterális (pl. rituximab) szerek helyett inkább orális gyógyszereket válasszunk. Ezzel ellentétben az IWWM nyilatkozat a rituximabbal vagy egyfajta Bruton tirozin kináz gátlóval (pl. ibrutinibbel) történő kemo-immunoterápiás kezelést is elfogadható alternatívának tartja. Ha a betegnél már folyamatban van a kemoterápia és jól is reagál, akkor meg kell fontolni a további ciklusok számának csökkentését. Ha a pandémia alatt a beteg utazása nehézségekbe ütközik, akkor  orális gyógyszert érdemes előírni. A BCL-2 gátló venetoclax alkalmas lehet szájon át történő kezelésre, de WM-ben egyelőre még törzskönyvezték. A proteaszóma gátlók, mint a bortezomib, a szteroidok és a rituximab kombináció használatát minimumra kell csökkenteni, mivel a betegnek hetente kellene az infúziós kezelés céljából az orvosi rendelőben/kórházban megjelennie.

Az ASH és az IWWM javaslatokban egyaránt szerepel, hogy a „fenntartó” rituximab kezelést kerülni kell, mivel emiatt a betegnek többször kellene megjelennie az egészségügyi intézményekben. Ha van subcutan rituximab, akkor azt kell használni. Bár a rituximab plusz hialuronidáz (Rituxan Hycela) subcutan készítményt még nem törzskönyvezték WM-ben, de az FDA már más lymphomákban engedélyt adott a használatára. A készítmény 5-7 perc alatt beadható, míg az i.v. rituximab beadása 90 percet igényel.

Mivel sok WM-ben szenvedő beteg szívesen beleegyezik a klinikai vizsgálatokban való részvételbe, az IWWM azt ajánlja az orvosoknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a vizsgálati monitorokkal, vagy a szponzorokkal, hogy miképpen kezeljék COVID-19 alatt ezeket a betegeket. Egyes betegek alkalmasak lehetnek arra, hogy 3 havi orális gyógyszerrel lássák el őket – minimálisra csökkentve a klinikai látogatások szükségességét. Ha lehetséges, a beteggel személyes találkozások helyett a telemedicina eszközeivel,  video-konzultációk révén érintkezzünk, vagy akkor, ha a beteg amúgy is injekcióra vagy infúzióra jön.

Dr. Castillo azt javasolja: „nagyon proaktívnak kell lennünk pl. a fehérvérsejtszám emelésére, vagy a hemoglobin-szint emelésére szolgáló szupportív kezelések, sőt akár az intravénás immunglobulin kiegészítés használatában, amennyiben szükség van rá. Egyes betegek bendamustin citosztatikus kezelést és növekedési faktor támogatást kapnak. A növekedési faktor támogatás a neutropenia megelőzésére is javasolt." Az IWWM konszenzusos nyilatkozatában javasolja az influenza és a pneumococcus elleni rutin védőoltások folytatását.   

Források:

Harrison P. Watchful waiting urged for indolent lymphoma during COVID-19. Medscape Medical News > Conference News > IWMF 2020. August 28, 2020.

International Waldenstrom's Macroglobulinemia Foundation (IWMF) 2020. Presented August 27, 2020.

Talaulikar D, Advani R, Branagan AR, et al. Consensus statement on the management of Waldenström macroglobulineamia patients during the COVID-19 pandemic. HemaSphere: August 2020 - Volume 4 - Issue 4 - p e433

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.